Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη | Τηλ. 6980515266 info@balanceddogtraining.gr

Balanced Dog | Blog

Ποιoς είναι ο κατάλληλος σκύλος για εμένα; | Μέρος 1ο

Στη σύγχρονη κοινωνία η καθημερινότητα που βιώνουμε πολλές φορές είναι αποτρεπτική από μόνη της για να αποφασίσουμε να πάρουμε ένα σκύλο. Οι ευθύνες που έρχονται με την αγορά ή υιοθεσία ενός σκύλου είναι πολλές και το πρόγραμμά μας αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Ο λόγος που γράφω αυτές τις σελίδες είναι μόνο για να βοηθήσω όσο μπορώ στο να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος ο κηδεμόνας του σκύλου, και να μπορέσουν μαζί να έχουν μια ισορροπημένη συμβίωση, που θα αποτελεί απόλαυση και για τις δυο πλευρές.

Να σημειώσω πως κατά την άποψή μου, σχεδόν όλοι οι σκύλοι καθαρόαιμοι ή όχι, με την κατάλληλη εκπαίδευση και τις απαραίτητες γνώσεις, μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά μαζί μας, άσχετα από την φυλή τους, το φύλο τους, το χαρακτήρα τους και την ηλικία τους.

Ζω με την οικογένειά μου / Ζω μόνος

Ας γίνει ξεκάθαρο από τις πρώτες γραμμές αυτής της κατηγορίας πως όταν αποφασίζω να πάρω σκύλο, ανήκει σε μένα αποκλειστικά!! Ναι, φυσικά τα παιδιά θα μπορούν να παίζουν με το φίλο τους και φυσικά θα μπορεί ο/η σύντροφός σου να το βγάλει βόλτα.

Αλλά… Ο κηδεμόνας είναι ένας. Ένας έχει την ευθύνη για τις πράξεις του σκύλου και ο φιλαράκος σας θα δεθεί με έναν από σας περισσότερο από τους άλλους. Είναι ζώο ομάδας και είναι φυσικό να έχει σχέσεις με όλους, όμως μην ξεχνάμε πως θα προσπαθήσει να κερδίσει ότι παραπάνω μπορεί σε θέματα ιεραρχίας. Όταν ζω λοιπόν με οικογένεια θα πρέπει να είμαι πολύ σταθερός απέναντι στο σκύλο και να του δείχνω με ηρεμία και αποφασιστικότητα τι επιτρέπω και τι όχι.

Οι περισσότεροι σκύλοι είναι ικανοί να προσαρμοστούν σε περιβάλλον με πολλά άτομα με ευκολία, αρκεί να μην υπάρχουν κινήσεις από την πλευρά των ανθρώπων που θα του δημιουργούν σύγχυση. Η επιλογή κουταβιού και όχι ενήλικου σκύλου μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην ομαλή συμβίωση με την οικογένεια, αν η εκπαίδευση ξεκινήσει νωρίς και το νέο μέλος μάθει από την αρχή τους κάνονες του σπιτιού. Από την άλλη πλευρά, ένας ενήλικος σκύλος που πληροί τις προϋποθέσεις (ήρεμος και ήπιος χαρακτήρας, χωρίς επιθετική συμπεριφορά κτλ.) μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό μέλος για την οικογένειά σας.

Προσοχή!! Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που θέλει χρόνο, κόπο και δουλειά για να χτιστεί και από τις δυο πλευρές. Στην επιλογή ενήλικου σκύλου, πρέπει να περάσει αρκετός καιρός για να είμαι σίγουρος πως ο σκύλος αξίζει την εμπιστοσύνη μου, με ότι αυτή η λέξη περικλείει.

Αν ζεις μονός / μόνη σου, τότε τα πράγματα είναι πιο απλά. Εδώ αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι ο χρόνος που διαθέτεις για το σκύλο και ο τρόπος που ζεις τη ζωή σου. Ο χρόνος σου σημαίνει πολλά για το σκύλο. Εκπαίδευση, εκτόνωση, παιχνίδι, βόλτα. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο και όρεξη.

Αν υποθέσουμε ότι ζεις σε ένα μικρό διαμέρισμα, δουλεύεις 8-10 ώρες την ημέρα, και σε γενικές γραμμές σου αρέσει να χαλαρώνεις στον καναπέ, τότε ένας σκύλος με υψηλά επίπεδα ενέργειας προφανώς δε σου ταιριάζει. Αν από την άλλη ζεις σε διαμέρισμα δουλεύεις 8-10 ώρες την ημέρα, και σε γενικές γραμμές σου αρέσει το έξω παραπάνω από το μέσα, τότε δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα με ένα σκύλο της ίδιας κατηγορίας. Δεδομένου του ότι δεν θα έχεις βοήθεια από κάποιον άλλο, (βλ. οικογένεια), όλη η δουλειά θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει από σένα!!

Ζω σε διαμέρισμα / Ζω σε μεγάλο σπίτι με κήπο

Δεν με απασχολεί καθόλου. Έχω γνωρίσει σκύλους που ζουν σε μικροσκοπικά διαμερίσματα πανευτυχείς, και σκύλους που ζουν σε τεράστιες εκτάσεις μελαγχολικοί και δυστυχισμένοι. Αν πιστεύεις πως ορισμένες φυλές είναι για την αυλή ή για το χωράφι, αναθεώρησε γρήγορα..

Αν η ερώτηση είναι: Που θα είναι καλύτερα ο σκύλος αν ζει μόνος του;  τότε η απάντησή μου είναι: ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΣΚΥΛΟ!! Και στις δυο περιπτώσεις θα είναι δυστυχισμένος.

Έχω χάσει ολόκληρες ώρες διαβάζοντας ή ακούγοντας την παρακάτω φράση: Ο σκύλος της τάδε φυλής θέλει αυλή να τρέχει για να είναι ήρεμος!! Γιατί να τρέχει μόνος του ένας σκύλος; Δεν θέλει κάτι τέτοιο. Για να πειστείτε κάντε ένα πείραμα. Βγάλτε το σκύλο σας (όσοι έχετε και σκύλο και αυλή) έξω στην αυλή σας και εσείς μπείτε πάλι μέσα. Αν δεν υπάρχουν εξωτερικά ερεθίσματα (γάτα, περαστικοί, ένα πούλι κλπ) ο σκύλος σας θα κάτσει σε ένα σημείο μετά από λίγο. Τώρα βγείτε έξω και παρακινήστε τον να παίξει μαζί σας. Τι παρατηρείτε; Γιατί συμβαίνει αυτό; Που πήγε το τρέξιμο που έχει ανάγκη ο σκύλος όταν ήταν μόνος του;

Ο σκύλος σου έχει ανάγκη να τρέξει μαζί σου, να παίξει και να συναναστραφεί με την ομάδα του. Αν του το παρέχεις σε καθημερινή βάση μπορείς να τον έχεις και στο δωμάτιό σου!!

Πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις;

Και πόσο από αυτόν το χρόνο είσαι διατεθειμένος να αφιερώνεις στο σκύλο σου;

Αν ξεχνάς να φας επειδή είσαι πολύ απασχολημένος με την εργασία σου, αν δεν ξεκουράζεσαι για να προλάβεις να τελειώσεις το πρότζεκτ που ανέλαβες, αν γυρνάς σπίτι αργά το βράδυ και φεύγεις νωρίς το πρωί, ΔΕΝ χρειάζεσαι σκύλο. Χρειάζεσαι διακοπές. Πάρε ένα χρυσόψαρο.

Αν όμως βρίσκεσαι σε μια φυσιολογική κατάσταση και είσαι διατεθειμένος να προσφέρεις το χρόνο σου σε ένα σκύλο, τότε προχώρα. Ανάλογος των απαιτήσεων κάθε φυλής και του χαρακτήρα του κάθε σκύλου είναι και ο χρόνος που θα πρέπει να αφιερώνεις.

Ένας γερμανικός ποιμενικός για παράδειγμα, δεν θα είναι ευχαριστημένος με μια βόλτα στο τετράγωνο της περιοχής σου που θα διαρκέσει 15 λεπτά. Θέλει και το παιχνίδι του και την εκτόνωσή του. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!!

Κουτάβι ή ενήλικο σκύλο;

Και τα δυο είναι ΟΚ για εμένα. Αρκεί να γίνουν σωστά όλα αυτά που απαιτεί κάθε σκύλος.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι το κουτάβι, θα το διαμορφώσεις από νωρίς και δεν θα εμφανίσει συμπεριφορές που ίσως δεν ταιριάζουν σε σένα και στον τρόπο που ζεις, (σε έναν ιδανικό κόσμο!!).

Ακόμα μια σημαντική διαφορά είναι πως όταν θα φέρεις έναν ενήλικο σκύλο στο σπίτι σου, ταυτόχρονα φέρνεις και τις ιδιοτροπίες του, που στην ουσία είναι ο τρόπος που έχει μάθει να ζει. Αυτές οι ιδιοτροπίες δεν θα φανούν από την πρώτη μέρα. Ο σκύλος θα περάσει χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί και να είναι άνετος με το περιβάλλον, ώστε να μπορέσει να δείξει ποιος πραγματικά είναι!! Το ίδιο θα συμβεί και έξω στη βόλτα ή στο παιχνίδι. Δεν θα σου δείξει από την πρώτη μέρα πως συμπεριφέρεται έξω, πως συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους και ζώα. Σε αυτή την περίπτωση κρίνω απαραίτητο αυτό που κάνουν ορισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων όταν πρόκειται να δώσουν κάπου αλλού το σκύλο τους, και ονομάζεται μεταβατική περίοδος ή περίοδος προσαρμογής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πρώην και νυν ιδιοκτήτης συνεργάζονται πρώτα στο χώρο του σκύλου και σταδιακά σε άλλο περιβάλλον με σκοπό την πιο ομαλή μετάβαση από σπίτι σε σπίτι. Φυσικά να σημειώσω πως σε αυτό το στάδιο ο νέος ιδιοκτήτης έχει όλο το χρόνο να καταλάβει αν μπορεί να διαχειριστεί και αν θέλει τελικά, το σκύλο που πρόκειται να πάρει.

Τσιαντής Άκης

Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

Ποιoς είναι ο κατάλληλος σκύλος για εμένα; | Μέρος 2ο

Μικρόσωμο ή μεγάλου μεγέθους σκύλο;

Και τα δύο μπορεί να σου ταιριάζουν γάντι!! Αν προσφέρεις αυτά που πρέπει δεν έχεις να φοβηθείς κάτι από το μέγεθος. Αν ανήκεις στην κατηγορία ανθρώπων που πιστεύουν πως το μικρόσωμο σκυλί είναι πιο ήρεμο και διαχειρίσιμο, τότε κατέβα λίγο από το σύννεφο να σου πω κάτι. Δεν είναι το μέγεθος αυτό που καθορίζει την ηρεμία ενός σκύλου. Είναι η καθημερινότητά του και πόσο σωστά είναι δομημένη, ούτως ώστε να είναι χαλαρός, με σωστή συμπεριφορά, χωρίς άγχος και περιττή ενέργεια!!

Γέμισε ο τόπος από Τζακ Ρασελ που στριφογυρνάνε ασταμάτητα μέσα σε σαλόνια από την ενέργεια που έχουν, επειδή τελευταία φορά είδαν το πάρκο δεμένοι σε μια καρέκλα από την απέναντι καφετέρια!! Επίσης, το ότι δεν κάνει ζημιές με τον όγκο του δεν σημαίνει πως είναι και όλα καλά.. 

Δεν είναι χαριτωμένο ο σκύλος να μη βρίσκει ηρεμία μέσα στο σπίτι του, ούτε είναι γλύκας όταν σου φέρνει ασταμάτητα τη μπάλα στα ποδιά σου και συ αράζεις σα να μη συμβαίνει τίποτα!! Προσπαθεί να σου πει κάτι!! Πρέπει να αρχίσει να σκίζει τον καναπέ για να πάρεις το μήνυμα; Σήκω βγες έξω και παίξε με το σκύλο σου. Εκτόνωσέ τον, το έχει ανάγκη!!

Ελπίζω να είναι κατανοητό τώρα πως δεν έχει σημασία το μέγεθος του σκύλου αλλά το τι του προσφέρεις καθημερινά.

Φιλική σημείωση: Ένας Θιβετιανός Μαστίφ θα είναι πολύ πιο ήρεμος μέσα στο σπίτι σου απ΄ ότι ένα Westie..

Αρσενικό ή θηλυκό;

Αν ο σκύλος έχει πραγματικά ισχυρό χαρακτήρα, δεν έχει σχέση το φύλο του. Συχνότερα δυνατοί χαρακτήρες, συναντώνται στους αρσενικούς σκύλους. Αυτό που πρέπει να σε απασχολεί περισσότερο είναι το τι χαρακτηριστικά θα ήθελες να έχει ο δικός σου σκύλος.

Να διαλέξω καθαρόαιμο ή ημίαιμο σκύλο;

Τι είναι αυτό που ζητάς από το μελλοντικό σου σκύλο; Θέλεις ένα σκύλο εργασίας, ή ένα σκύλο συντροφιάς;

Σκύλος εργασίας είναι αυτός ο οποίος προορίζεται για μια συγκεκριμένη δουλειά. Να βοηθάει στην εργασία του τον άνθρωπο, σωματοφύλακας, φύλακας χώρου ή περιουσίας, σκύλος οδηγός (τυφλών ή ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες), σκύλος αθλητής (Agility, Mondioring, Ipo κτλ.)

Σκύλος συντροφιάς είναι αυτός που δεν έχει ξεκάθαρη δουλειά να κάνει στην καθημερινότητά του και προορίζεται για παρέα και διασκέδαση.

Αν ψάχνεις κάτι από την πρώτη κατηγορία τότε έχεις καλύτερες πιθανότητες να το βρεις σε κάποιο καθαρόαιμο σκύλο και αυτό γιατί η εκτροφή έχει γίνει με γνώμονα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Αν σε ενδιαφέρει η συντροφιά, τότε καλύτερα να δώσεις την ευκαιρία σε κάποιο ημίαιμο σκυλάκι που το μέλλον του είναι δυσοίωνο. Σκέψου το, καλό θα κάνεις!!

Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει κάθε φυλή αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι απόλυτο για κάθε άτομο της φυλής. Αυτό που ουσιαστικά σου δίνει προβάδισμα αν επιλέξεις ένα καθαρόαιμο από ένα ημίαιμο, είναι ότι έχεις γνώση των γενικών χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης φυλής, οπότε λίγο πολύ θα περιμένεις τι θα συναντήσεις μπροστά σου.

Από την άλλη τα ημίαιμα αποτελούν εξαιρετική πρόκληση, ακριβώς γιατί δεν έχεις κάτι σαν βοήθεια από την πρώτη ημέρα. Φυσικά κανείς δεν σου υπογράφει πως ο ημίαιμος σκύλος σου δεν θα είναι κατάλληλος για μια από τις παραπάνω εργασίες!! Αμέτρητα ημίαιμα σκυλιά χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες εργασίες λόγω του χαρακτήρα τους και των φυσικών χαρακτηριστικών τους.

Ακόμα μια φορά θα πω πως δεν έχει σχέση μόνο η φυλή αλλά και ο χαρακτήρας του σκύλου.

Από θέματα υγείας οι δυο κατηγορίες διαφέρουν με τα καθαρόαιμα, από καλά και σωστά εκτροφεία, να έχουν ένα προβάδισμα καθαρότητας στις μυοσκελετικές και άλλες παθήσεις.

Αν καταλήγεις στην πρώτη κατηγορία, τότε μια καλή και σε βάθος έρευνα στα εκτροφεία που σε ενδιαφέρουν, είναι αυτό που πρέπει να κάνεις. Να δεις, να μάθεις, να κατανοήσεις. Οι άνθρωποι που κάνουν αυτήν τη δουλειά αγαπάνε τα σκυλιά τους πολύ περισσότερο από ότι φαντάζεσαι και θα σε βομβαρδίσουν με ερωτήσεις, όχι από περιέργεια, αλλά για να είναι σίγουροι πως είσαι άξιος να αναλάβεις το σκύλο τους.

Αν καταλήγεις στη δεύτερη κατηγορία κάνε όσες περισσότερες επισκέψεις μπορείς σε φιλοζωικά σωματεία και δες το σκύλο από κοντά πριν αποφασίσεις πως θα τον πάρεις. Έχε υπομονή και το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει!!

Και στις δυο περιπτώσεις είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή για να κάνετε μαζί την αξιολόγηση του εαυτού σας και του σκύλου που πρόκειται να πάρετε.

Φιλική σημείωση: Κάθε σκύλος είναι καλό να έχει ένα ρόλο. Μόνο έτσι νιώθει σημαντικός και ότι προσφέρει στο σύνολο.

Χρώμα, σχήμα, τρίχωμα πρέπει να με απασχολούν;

ΌΧΙ!!

Δε διαλέγω σκύλο με γνώμονα την εμφάνιση. Είναι λάθος. Μπορεί να σου αρέσει πάρα πολύ η κορμοστασιά και το χρώμα του Ιαπωνικού Ακίτα, και ναι ξέρω.. σαν κουτάβια είναι αξιολάτρευτα, αλλά πρόκειται για μία από τις πιο απαιτητικές φυλές. Χρειάζονται πολύ έμπειρο ιδιοκτήτη και πολύ όρεξη και γνώση!!

Και κάτι ακόμα.. Δε θα είναι ο Χάτσικο αυτός που θα πάρεις, όπως δεν το πέτυχες και με το Ρεξ που είχες πριν!! 

Δεν κάνουν όλοι οι σκύλοι για όλους.

Ας γίνει ξεκάθαρο σε όλους τους μελλοντικούς κηδεμόνες σκύλων πως η γνώση πρέπει να προηγείται της απόφασης.

Ετοιμάζεσαι να πάρεις ένα Amstaf και οι γνώσεις σου περιορίζονται στο ότι με αγάπη όλα γίνονται; Απέτυχες.

Είσαι από τους άλλους, που η γνώση τους περιορίζεται στο ότι με φάπες και κλοτσιές γίνονται τα καλά σκυλιά; Εδώ κι αν απέτυχες..

Ανάλογος του χαρακτήρα του σκύλου πρέπει να είναι και ο ιδιοκτήτης. Αν έχεις τη γνώση, που σε αυτό θα σε βοηθήσει πολύ μια κουβέντα με έναν εκπαιδευτή, μπορείς από μόνος σου να καταλάβεις αν είσαι κατάλληλος για το συγκεκριμένο σκύλο που σκέφτεσαι να πάρεις. Σταμάτα να μαζεύεις άχρηστες πληροφορίες από το διαδίκτυο και από υποτιθέμενους ειδικούς ή γνώστες του χώρου. Όχι, ο φίλος σου που έχει Amstaf και συμπεριφέρεται σαν αρνάκι δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως αν πάρεις ένα δικό σου κουτάβι θα είναι έτσι!!

Μάθε πρώτα απ΄όλα εσένα και αξιολόγησε τα θέλω σου σωστά και μεθοδικά. Μετά μάθε όσα περισσότερα μπορείς για το σκύλο που σε ενδιαφέρει. Μάθε τους τρόπους επικοινωνίας με ένα σκύλο από έναν επαγγελματία του χώρου. Αν έχεις τη δυνατότητα πέρνα χρόνο μαζί του πριν τον πάρεις στο σπίτι σου. Αν δεις ότι δεν είσαι σίγουρος καλύτερα άφησέ το και ψάξε έναν άλλο σκύλο. Μη προτρέχεις και μην έχεις στημένα τα πράγματα όπως θέλεις μέσα στο κεφάλι σου. Είναι μεγάλη ευθύνη να ζεις με ένα σκύλο..

Δεν είναι η οικογένεια ή το διαμέρισμα αυτά που θα σε κάνουν καλό ή κακό κηδεμόνα. Δεν είναι η ηλικία το μέγεθος ή το φύλο αυτά που θα κρίνουν την επιτυχία ή την αποτυχία σου. Δεν φταίει το ότι ο σκύλος είναι ημίαιμος που δε μαθαίνει. Δεν θα τα πήγαινες καλύτερα αν διάλεγες μαύρο ή καφέ σκύλο. Με τη σωστή γνώση, με όρεξη και χρόνο, κάθε σκύλος μπορεί να ζήσει μαζί σου ευτυχισμένος.

Η σωστή ερώτηση που πρέπει να κάνεις είναι: Πόσο κατάλληλος είσαι για το σκύλο που σκέφτεσαι να πάρεις;

Τσιαντής Άκης

Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

Συμβουλές για ασφαλή και δημιουργική συμβίωση με το σκυλάκι σας αυτή την περίοδο

Οι εκπαιδευτές της “Balanced dog training team” θέλοντας να βοηθήσουμε ενεργά στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19 και έχοντας πλήρη επίγνωση του τι μπορεί να συμβεί αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, προτρέπουμε όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων και τις οικογένειες τους να τηρήσουν ευλαβικά τις οδηγίες των επιστημόνων.

Σε αυτό το πλαίσιο σας δίνουμε κάποιες συμβουλές για να είστε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, εσείς, τα σκυλάκια σας και οι συμπολίτες σας:

 1.     Τηρείστε το πρόγραμμα του σκύλου σας σε βόλτες, αλλά αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με ανθρώπους και σκύλους μικρότερη των δύο μέτρων. Μια άσκηση που μπορείτε να δουλέψετε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας με κάποιον περαστικό είναι να βάλετε το σκύλο σας σε θέση “Κάτσε” ή “Ξάπλα”. Δείτε το θετικό της υπόθεσης, ο σκύλος σας θα αρχίσει να είναι πολύ πιο ήρεμος όταν βλέπει κόσμο και εσείς μέσα σε 15 μέρες θα εγκαταστήσετε μια νέα συνήθεια στο σκύλο σας που μπορείτε να τη χαρείτε για όλη σας τη ζωή.
     
 2.    Διατηρείστε σταθερή συμπεριφορά χωρίς κυκλοθυμία προς το σκύλο σας όσο αγχωμένοι και να είστε. Μη το μαλώσετε επειδή έκανε κάτι που συνήθως κάνει και ξεσπάσετε λόγω δική σας πίεσης και στρες. Να θυμάστε πως ο σκύλος σας δεν ξέρει και δεν μπορεί να καταλάβει άμεσα το τι γίνετε στον κόσμο και που οφείλετε αυτή η διαφορετική συμπεριφορά σας!
     
 3.   Μην επιτρέπετε σε περαστικούς ακόμα και γνωστούς σας να έχουν επαφή με το σκύλο σας. Αποφύγετε χάδια και κοντινές επαφές. Αν ο σκύλος σας επιθυμεί τα χάδια από περαστικούς μπορείτε να δουλέψετε την ηρεμία που πρέπει να έχει όταν συναντάτε κάποιον.
     
 4.   Καθαρίστε τα πόδια του σκύλου σας μετά τη βόλτα με σαπούνι για σκύλους και άφθονο νερό. Καλό θα είναι να πάρετε ένα ειδικό καθαριστικό για σκύλους γιατί το συνεχόμενο πλύσιμο ενδεχομένως να χαλάσει το τρίχωμα ή το δέρμα του.
     
 5.   Μην αφήνετε το σκύλο σας να γλύφει επιφάνειες και να παίρνει πράγματα από κάτω. Όχι μόνο λόγω του ιού, αλλά και για να μάθετε επιτέλους στο σκύλο σας να μη ψάχνει ενδιαφέροντα πράγματα στο πάτωμα!
     
 6.   Κάνετε μια καλή πλύση του λουριού σας κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι, και αφήστε τον εξοπλισμό σας (τσαντάκια, λουριά, σακουλάκια κλπ.) στο μπαλκόνι σας.
     
 7.   Κρατήστε το ενδιαφέρον του σκύλου ενεργό για εσάς παίζοντας παιχνίδια και μαθαίνοντας του νέα tricks. Εκτός από το ότι θα μάθει ο σκύλος σας νέα πράγματα, θα σας κάνει πολύ καλό ψυχολογικά.
     
 8.   Εκμεταλλευτείτε την απουσία των ανθρώπων πηγαίνοντας σε ανοιχτούς χώρους για να μάθετε στο σκύλο σας να παίζει λίγο πιο ελεύθερος! Μπορείτε να πάρετε ένα μακρύ λουρί, να βρείτε ένα χώρο που δεν έχει κόσμο και να ξεκινήσετε!
     
 9.   Προσπαθήστε να είστε τυπικοί, χαλαροί και ψύχραιμοι, μπορεί να μη το πιστεύετε, αλλά ο σκύλος σας ξέρει πότε δεν αισθάνεστε πολύ άνετα. Αυτό έχει αντίκτυπο στην συμπεριφορά του καθώς δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, όμως αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά στο χώρο!

Στο λογαριασμό της BDTT στο Instagram ξεκινήσαμε μια νέα σειρά από βίντεο που ονομάζεταιHouse Training Series. Σε αυτά τα βίντεο θα σας δείχνουμε tricks που μπορείτε εύκολα να μάθετε στο σκυλάκι σας στο σπίτι!

Καλή ψυχική και σωματική δύναμη σε όλους σας, μείνετε σπίτι, φροντίστε το σκύλο σας και περάστε δημιουργικά το χρόνο σας παρέα!

Η σωστή Διαχείριση του σκύλου μας και της συμπεριφοράς του στις μέρες της περιορισμένης κυκλοφορίας

Η κατάσταση στην οποία ζούμε λόγω της κρίσης του ιού είναι ίσως η πιο ιδιάζουσα που έχουμε ποτέ βιώσει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Έχουμε αναγκαστεί να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να αναπροσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας σύμφωνα με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού. Η αντιληπτική και η διαχειριστική μας ικανότητα μας βοηθούν όμως στο να προσεγγίσουμε τις καταστάσεις που ζούμε ευκολότερα προς όφελός μας. Τι συμβαίνει όμως με την περίπτωση του σκύλου μας; Πόσο καθαρά μπορεί να διαχειριστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει μέσα σε έναν κόσμο που δεν είναι βιολογικά ρυθμισμένος για να ζει; Και φυσικά πόσο έτοιμος είναι να διαχειριστεί μια κατάσταση κρίσης και πανικού;

Η σωστή διαχείριση της καθημερινότητας του σκύλου μας είναι ένα από τα βασικά κομμάτια της ισορροπίας του και πρέπει να είναι βασικό μας μέλημα. Οπότε όσο περισσότερο δίνουμε σημασία στη σωστή διαχείριση τόσο πιο κοντά φτάνει ο σκύλος μας στο αίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς:

 •         Τώρα που αναγκαστικά περνάτε πολλές ώρες στο σπίτι, προσπαθήστε να μην είστε όλη την ημέρα διαθέσιμοι για το σκύλο σας.

Αυτό του δίνει μια λανθασμένη πληροφορία πως θα ζείτε έτσι για πάντα. Σε λίγο καιρό θα χρειαστεί να γυρίσετε στη δουλειά σας και στη ρουτίνα σας. Τότε ο σκύλος θα νιώσει πως χάνει κάτι που ήταν σίγουρος πως θα έχει σε μόνιμη βάση. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα του δημιουργήσει εκνευρισμό και στρες. Βάλτε τον για λίγες ώρες της ημέρας στη φωλιά του ή σε ένα άλλο δωμάτιο. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο πιστοί στο κανονικό πρόγραμμα της ζωής σας.

 •         Είναι δικαιολογημένο να παρατηρείτε μια υπερκινητικότητα μέσα στο χώρο σας από το σκύλο σας λόγω της κατάστασης.

Πιθανώς να μη βγαίνει όσο έβγαινε, να μην εκτονώνει τις ανάγκες του όπως συνήθιζε. Πρέπει το πρόγραμμα της βόλτας σας να παραμείνει σταθερό και να βρείτε νέους τρόπους για να ξοδεύετε την ενέργειά του. Μάθετέ του νέα κόλπα και αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο στο παιχνίδι σας.

 •         Μην παραλείπετε τη φωλιά του.

Είναι ανάγκη του να μείνει λίγο μόνος του. Θα κάνει καλό και στους δυο σας. Μέσα από τη φωλιά θα καλύψει πολλές ανάγκες που στον καναπέ σας δεν μπορεί. Γνωρίζουμε ότι στον καναπέ μπορεί να σας δίνει την αίσθηση ότι είναι ήρεμος όμως υπάρχουν παγίδες. Μπορεί η σιγουριά που δείχνει να έχει να προέρχεται από το ότι είναι κοντά σας. Επίσης μπορεί να αρχίσει να θεωρεί πως ο καναπές είναι δικός του, κάτι που σίγουρα δεν το θέλετε.

 •         Τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ταΐσματος.

Ζητήστε του να κάνει δυο με τρεις ασκήσεις και δώστε του το γεύμα του σαν επιβράβευση. Είναι μεγάλη ανάγκη του σκύλου να νιώθει πως το φαγητό του το κερδίζει. Αν μπορείτε να του το δώσετε κατά τη διάρκεια της βόλτας μέσα από ασκήσεις υπακοής θα ήταν ακόμα καλύτερα. Αν ακολουθήσετε αυτή τη συμβουλή θα δείτε θεαματική αλλαγή στο σκύλο σας.

 •         Προσπαθήστε να μείνετε πιστοί στους κανόνες που έχετε βάλει στο σκύλο σας.

Είναι σίγουρα αδύνατον να μείνετε πιστοί στο ακέραιο αλλά μη το παρακάνετε. Μη δίνετε λάθος μηνύματα στο σκύλο σας. Θυμηθείτε πως είναι δύσκολες οι αλλαγές, ειδικά όταν δεν είναι προς όφελός μας. Οπότε τώρα ενδεχομένως επειδή είστε σε μια ευάλωτη θέση λόγω της κατάστασης, έχετε αρχίσει να καταρρίπτετε κανόνες για να νιώσετε και εσείς λίγο καλύτερα. Σας καταλαβαίνουμε και είμαστε μαζί σας μέχρι ένα σημείο. Συμπεριφορικά όμως αυτή η ενέργεια είναι μεγάλο σφάλμα. Ο σκύλος σας συνηθίζει μια νέα κατάσταση που σε λίγο καιρό θα του την αλλάξετε ξανά με αποτέλεσμα αυτό να του προκαλέσει έντονο στρες και εκνευρισμό.

 •         Κρατήστε σταθερό το πρόγραμμα της βόλτας σας.

Αυτό που έχετε τώρα σαν συνθήκη θα αλλάξει σύντομα. Δεν θα είστε σε θέση να βγάζετε το σκυλάκι σας πολλές φορές τη μέρα. Τρεις με τέσσερις περίπατοι την ημέρα είναι αυτό που χρειάζεται ο μέσος σκύλος.

 •         Αν στην παρούσα περίοδο έχετε κουτάβι θα πρέπει να είστε πολύ πιο τυπικοί από το μέσο ιδιοκτήτη.

Από τη μια η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ευεργετική γιατί έχετε περισσότερο χρόνο για το κουτάβι σας αλλά από την άλλη δυστυχώς του μαθαίνετε πως η μέρα απαρτίζεται από συνεχόμενη επαφή με εσάς. Η παραπάνω κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία άγχους αποχωρισμού όταν θα επιστρέψετε στις κανονικές συνήθειες σας και την καθημερινή σας ρουτίνα. Οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθετε το κουτάβι σας πως πρέπει να ζει και μόνο του. Μπορείτε να βάλετε τη φωλιά του σε ένα δωμάτιο και να το αφήσετε εκεί για κάποιες ώρες ούτως ώστε να συνηθίσει την απουσία σας.

 •         Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας είναι ένα δύσκολο αλλά απαραίτητο έργο.

Αυτό τον καιρό όμως δυσκολεύει λίγο παραπάνω. Στις βόλτες σας σπάνια θα συναντήσετε κόσμο, οχήματα ή αλλά ζώα. Αν χειριστείτε την κατάσταση αυτή με το σωστό τρόπο στο εξωτερικό περιβάλλον θα βγείτε κερδισμένος. Οπότε στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορείτε να δουλέψετε με το σκύλο σας σε εξωτερικό χώρο για να πάρει μια γεύση. Να περιμένετε όμως αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου σας όταν οι ρυθμοί της πόλης θα επιστρέψουν στις φυσιολογικές συνθήκες. Όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ξαναπεράστε όλη τη διαδικασία στο ίδιο περιβάλλον απλά με περισσότερα εξωτερικά ερεθίσματα. Τέλος είναι καλό να επικοινωνήσετε με κάποιον εκπαιδευτή και να ζητήσετε πληροφορίες για τη σωστή εκπαίδευση που θα πρέπει να έχει ο σκύλος σου σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση. Η περίοδος που ο σκύλος σας είναι κουτάβι είναι και η πιο καθοριστική για ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή του.

Ουσιαστικά προσπαθήστε να συνεχίσετε τη ρουτίνα που είχε ο σκύλος σας πριν μας βρει αυτή η κατάσταση. Θυμίζουμε πως δεν είναι σε θέση να καταλάβει τι συμβαίνει και οι αλλαγές στο περιβάλλον τον αγχώνουν. Διατηρώντας μια σταθερή συμπεριφορά θα βοηθήσετε αποτελεσματικά το σκύλο σας να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Να σκέφτεστε στο παρόν όσο μπορείτε με γνώμονα το μέλλον, όταν δηλαδή επανέλθετε στην καθημερινότητα που είχατε πως θα νιώσει ο σκύλος σας… Όταν ουσιαστικά τα προνόμια που τώρα του δίνετε απλόχερα, θα χαθούν;

Τέλος, πρέπει να μείνουμε δυνατοί για εμάς, τους γύρω μας αλλά και για τα αγαπημένα μας σκυλάκια που δεν έχουν την πολυτέλεια να αναλύσουν και να αντιληφθούν τις αλλαγές στο περιβάλλον. Δώστε την καθοδήγηση που χρειάζεται μέσα από τη σωστή διαχείριση της κατάσταση. Προστατέψτε και βοηθήστε το σκύλο σας σε καταστάσεις που τον αγχώνουν και δεν μπορεί να βρει λύση. Προστατέψτε τον από τις αλλαγές που θα έρθουν και θα αλλάξει άρδην η καθημερινότητα του. Δείξτε τι σημαίνει να είσαι ικανός αρχηγός της “αγέλης”.

Στο κανάλι της BDTT στο Youtube θα βρείτε χρήσιμα tips στην playlist “House Training Tips” και tricks στην playlist “House Training Series” που αν τα εφαρμόσετε θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη συμβίωση με τα αγαπημένα σας σκυλάκια.

Ευχόμαστε σωματική και πνευματική υγεία σε όλους.

Ευχόμαστε να ζήσετε τις στιγμές σας όπως ο σκύλος σας… Απλά και στο τώρα.

Ο σκύλος που θα ήθελα να έχω στη ζωή μου

Από την πρώτη στιγμή που θα αποφασίσει κάποιος να υιοθετήσει ένα σκύλο θα ξεκινήσει να σκέφτεται την επαφή που θα έχουν μελλοντικά, χτίζοντας στο μυαλό του μια κατάσταση που ενδεχομένως να απέχει πολύ από την πραγματικότητα που έρχεται.

Ποιες είναι οι προσδοκίες που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι που πρόκειται να υιοθετήσουν ένα σκύλο;

Η πρώτη πιθανή σκέψη που θα κάνει ένας μελλοντικός ιδιοκτήτης σκύλου είναι ότι η σχέση του με τον σκύλο που θα υιοθετήσει θα είναι ιδανική. Ιδανική ως προς τα δικά του δεδομένα φυσικά και αυτό είναι υποκειμενικό. Θα σκέφτεται ότι ο σκύλος θα τον αγαπάει, ότι θα δέχεται τα χάδια του και ότι θα είναι υπάκουος και απόλυτα πρόθυμος να ακολουθήσει κάθε του απαίτηση στην καθημερινότητά τους. Θα σκέφτεται πως τίποτα δεν θα είναι σημαντικότερο από εκείνον για το σκύλο του, πως τα άλλα ζώα και οι άλλοι άνθρωποι θα έχουν μικρότερη σημασία για εκείνον από ότι αυτός.

Τι συμβαίνει όταν τελικά έρχεται ο σκύλος στη ζωή τους;

Όταν τελικά έρχεται ο σκύλος στη ζωή τους παθαίνουν ένα μικρό σοκ, καθώς δεν πίστευαν πως ένα κουτάβι μπορεί να είναι τόσο απαιτητικό σε σχέση με το χρόνο που πρέπει να αφιερώσουν και την εμπειρία που διαθέτουν. Είναι συνήθως όμως υπομονετικοί και πιστεύουν πως μεγαλώνοντας αυτό θα αλλάξει. Στη συνέχεια, με τον ερχομό της εφηβείας του σκύλου αρχίζουν να προβληματίζονται… «Γιατί δεν είναι όλα όπως τα είχαν φανταστεί; Γιατί ο σκύλος τους δεν είναι υπάκουος; Γιατί κάνει ζημιές; Γιατί όταν βγαίνουν βόλτα ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτούς;». Αρχίζουν σιγά σιγά τα προβλήματα, οι αντιδράσεις, ενεργοποιούνται ουσιαστικά τα ένστικτα του σκύλου. Εν συνεχεία, ο καιρός περνάει και ο σκύλος μεγαλώνει και ενηλικιώνεται. Πλέον έχει αναπτύξει σταθερές εδραιωμένες συμπεριφορές. Συμπεριφορές που στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ούτε είχαν φανταστεί, ούτε ήθελαν να έχει ο σκύλος τους. Προβληματικές συμπεριφορές που καθιστούν τη συμβίωσή τους κάθε άλλο παρά ιδανική, και δεν έχουν σε καμία περίπτωση σχέση με το πώς φαντάζονταν το δικό τους σκύλο.

Γιατί όμως δημιουργήθηκαν αυτές οι συμπεριφορές και συνεπώς αυτά τα προβλήματα στη συμβίωση; Σε ποιες αιτίες οφείλονται; Θα μπορούσαν άραγε να είχαν αποφευχθεί; Υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν τα προβλήματά τους και κατ’ επέκταση τη μεταξύ τους σχέση; Ας δούμε μαζί τι πραγματικά συμβαίνει…

Μια από τις βασικότερες αιτίες ανάπτυξης προβληματικής συμπεριφοράς είναι η λάθος διαχείριση σε σχέση με τον χαρακτήρα και τη γενετική προδιάθεση του σκύλου

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που θα συναντήσουμε στην εκπαίδευση σκύλων, το οποίο και οδηγεί στα προαναφερθέντα προβλήματα, είναι η λάθος διαχείριση που έχουν ορισμένοι ιδιοκτήτες προς το σκύλο τους σε συνάρτηση με το χαρακτήρα του.

Παρατηρούμε ότι αρκετοί ιδιοκτήτες σκύλων, δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα συναισθήματα τους και έχουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το ποιος είναι πραγματικά ο χαρακτήρας και οι ανάγκες του σκύλου τους. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι συμπεριφέρονται στο σκύλο τους με βάση το πως θα ήθελαν να είναι και όχι όπως πραγματικά είναι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα όρια που θα τεθούν στη ζωή αυτού του σκύλου, να μην είναι τα απαιτούμενα, η διαχείριση του να είναι λανθασμένη και οι πραγματικές του ανάγκες του να μην καλύπτονται.

Τι σημαίνει ο όρος διαχείριση στην εκπαίδευση σκύλων;

Με τον όρο διαχείριση, εννοούμε όλες τις αντιδράσεις που έχει ή δεν έχει ένας ιδιοκτήτης όταν ο σκύλος του εκτελεί ενέργειες. Επίσης με την έννοια διαχείριση εννοούμε τον τρόπο (τεχνική) αντιμετώπισης συμπεριφορών που χρησιμοποιεί. Η σωστή διαχείριση χαρακτηρίζεται από την ισορροπημένη διαμόρφωση της καθημερινότητας, τις ελευθερίες και τους περιορισμούς που πρέπει να θέσει ο κηδεμόνας με γνώμονα το χαρακτήρα και τις ανάγκες που έχει ο σκύλος του.

Επιπροσθέτως, στα πλαίσια της διαχείρισης εντάσσεται και όλο το φάσμα της εφαρμογής του προγράμματος του σκύλου στην καθημερινότητα του αλλά με τρόπο τέτοιο που θα αφήνει μηδενικά έως ελάχιστα περιθώρια για να αναπτυχθεί ή να επανεμφανιστεί μια προβληματική συμπεριφορά. 

Ας αναφέρουμε σε αυτό το σημείο μερικά από τα συχνότερα παραδείγματα λάθος διαχείρισης έτσι ώστε να αντιληφθείτε πλήρως τον όρο:

 1.     Όταν ο σκύλος μας γαβγίζει και μας ενοχλεί αλλά εμείς τον χαϊδεύουμε.
 2.     Όταν ο σκύλος μας ανεβαίνει στο τραπέζι την ώρα που τρώμε, διαχειριζόμαστε λάθος την κατάσταση καθώς έχουμε αφήσει το περιθώριο στο σκύλο να εκτελέσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά χωρίς να του έχουν τεθεί όρια και κανόνες.
 3.    Αν ο σκύλος μας έχει ανάγκη από άσκηση και δεν του την παρέχουμε, διαχειριζόμαστε με λάθος τρόπο την ενέργεια που θα πρέπει να εκτονώσει. 
 4.    Ακόμη, εάν ο σκύλος μας ανήκει στις δυναμικές φυλές και του δίνουμε ανεξέλεγκτες ελευθερίες, χωρίς να τον έχουμε εκπαιδεύσει, διαχειριζόμαστε λάθος τη φύση του.

Ποια είναι λοιπόν η κατάλληλη προσέγγιση στη διαχείριση ενός σκύλου;

Πρέπει να καταλάβουμε εξετάζοντας όλα τα παραπάνω πως ο τρόπος διαχείρισής μας απέναντι σε ένα σκύλο θα πρέπει να είναι ανάλογος των αναγκών και των χαρακτηριστικών του και όχι ανάλογος του προτύπου και των προσδοκιών που έχουμε εμείς στο μυαλό μας για αυτόν. Θα πρέπει να δεχθούμε πως η θέσπιση ορίων και κανονισμών είναι αναγκαίο κομμάτι της ομαλής συμβίωσης με ένα ζώο. Αν για παράδειγμα, διαχειριζόμαστε ένα σκύλο της φυλής των Pit Bull σαν Yorkshire Terrier  αλλά και το αντίστροφο, η αποτυχία πρέπει να θεωρείται δεδομένη και δεν οφείλεται στο σκύλο μας.

Πως όμως θα καταλάβουμε ποιες είναι οι ανάγκες και οι απαιτήσεις ενός σκύλου και συνεπώς η κατάλληλη διαχείριση για αυτόν;

Με τη βοήθεια του εκπαιδευτή θα μπορέσουμε να μάθουμε ποια είναι η κατάλληλη διαχείριση για το σκύλο μας. Ο εκπαιδευτής, χάρη στις γνώσεις και την εμπειρία του, είναι σε θέση να μας καθοδηγήσει για το πως θα πρέπει να διαχειριστούμε το σκύλο μας. Λαμβάνοντας υπόψιν τα γενετικά χαρακτηριστικά και τον χαρακτήρα του σκύλου σας, θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ειδικά για εσάς και το σκύλο σας με στόχο την αρμονική συμβίωσή σας αλλά και την ευζωία του σκύλου. Στην αντιμετώπιση και διόρθωση προβλημάτων συμπεριφοράς ενός σκύλου, όλα ξεκινούν και τελειώνουν στον ιδιοκτήτη. Στόχος σε αυτή τη συνθήκη είναι ο κηδεμόνας με τη βοήθεια του εκπαιδευτή να μπορέσει να αντιληφθεί ποιος είναι πραγματικά ο σκύλος του και ποιος ο τρόπος διαχείρισης που θα πρέπει να υιοθετήσει για να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ποιο είναι το μυστικό για να αναθρέψει κάποιος το σκύλο των ονείρων του;

Υπάρχει μια αλληλουχία πραγμάτων που οδηγούν στη σωστή ανατροφή ενός σκύλου και στη δημιουργία μιας ανιδιοτελούς σχέσης εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως ένα ένα, με τη σειρά.  

1. Η κατάλληλη επιλογή σκύλου

Η επιλογή ενός σκύλου στη ζωή μας θα πρέπει να γίνει συνειδητά, υπολογίζοντας το χαρακτήρα του, τα χαρακτηριστικά της φυλής του, τις απαιτήσεις του, καθώς και τις δικές μας προσδοκίες. Αν θέλουμε ένα σκύλο φύλακα και προστάτη, καχύποπτο με τους ξένους και απρόθυμο για συναναστροφές με άλλα ζώα δεν πρέπει να υιοθετήσουμε  π.χ. ένα Golden Retriever και να το διαχειριστούμε σαν να είναι Doberman. Ακολουθώντας αυτήν την πρακτική είναι λογικό να απογοητευθούμε καθώς η φυλή που διαλέξαμε δεν είναι κατάλληλη για την εργασία που θέλουμε. Παράλληλα λόγω της λανθασμένης διαχείρισης ο σκύλος θα αναπτύξει εν καιρώ μια προβληματική συμπεριφορά και σταδιακά θα χαθεί το σημείο επαφής και επικοινωνίας μαζί του. 

2. Η ισορροπημένη διαχείριση

Μέσω ενός σωστού προγράμματος διαχείρισης και θέσπισης κανόνων και ορίων θα καταφέρουμε να έχουμε μια ιδανική συμβίωση και έναν ευτυχισμένο σκύλο. Εάν διαχειριζόμαστε το σκύλο μας με γνώμονα τη γενετική του προδιάθεση, το χαρακτήρα του και τις ανάγκες του η επιτυχία είναι δεδομένη. Υιοθετώντας π.χ. ένα Doberman και εκπαιδεύοντας το για να γίνει φύλακας, εξασκώντας το καθημερινά και παρέχοντάς του ότι έχει ανάγκη, θα καταφέρουμε να έχουμε ένα χαρούμενο σκύλο και να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες μας.

3. Η σωστή καθοδήγηση από έναν εκπαιδευτή

Είναι σημαντικό εάν θέλουμε να αναθρέψουμε έναν ευτυχισμένο σκύλο να εμπιστευτούμε έναν εκπαιδευτή. Πρέπει σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται να υιοθετήσουμε σκύλο και θέλουμε να μάθουμε τι σκύλος ταιριάζει στις προσδοκίες και στον τρόπο ζωής μας είτε θέλουμε βοήθεια για να βελτιώσουμε την συμβίωση με το σκύλο μας, να εμπιστευτούμε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Χάρη στην εμπειρία και τις γνώσεις του είναι σε θέση να μας κατευθύνει για την καταλληλότερη επιλογή σκύλου ή για την κατάλληλη προσέγγιση στην εκπαίδευση και στην διαχείριση του σκύλου που έχουμε.

4. Η αφοσίωση

Όλα τα παραπάνω απαιτούν τη διάθεση χρόνου για την εκπαίδευση του σκύλου μας, την υπομονή και την επιμονή μας. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν μπορεί ένας σκύλος από μόνος του να ανταποκριθεί στις δικές μας προσδοκίες και στα δικά μας θέλω. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αναθρέψουμε τον σκύλο των ονείρων μας. Επίσης, είναι αυτονόητο πως δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να δουλεύουμε ποτέ εάν θέλουμε να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα που έχουμε κερδίσει κατά την ανατροφή του σκύλου μας. Πρέπει συνεχώς να αφιερώνουμε χρόνο για την εδραίωση και διατήρηση του αποτελέσματος.

Από την εμπειρία μας…

Είναι πραγματικά γοητευτικό όταν βλέπουμε κάποιον να έχει έναν πολύ δυναμικό σκύλο που είναι άψογος σε συμπεριφορά και υπακοή. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε πως οι άνθρωποι που το κατάφεραν έχουν ακολουθήσει όλα τα παραπάνω βήματα σωστά. Ένας σκύλος που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα με τον όγκο του, την ορμή του, τα νεύρα του και το στόμα του, χρειάζεται έλεγχο. Ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να έχει τέτοιο έλεγχο, έχει ξοδέψει χρόνο στην εκπαίδευση τόσο του σκύλου του όσο και στη δική του! Δεν αρκεί το “κάτσε” και το “κάτω”, για να θεωρηθεί ένας σκύλος υπάκουος. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, αυτό από μόνο του δεν είναι εκπαίδευση.  

Ο άνθρωπος πίσω από το σκύλο είναι ο παράγοντας της επιτυχίας και της γενικής εικόνας του.

Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να μάθουμε και να αλλάξουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το σκύλο μας, να τον διαχειριστούμε όπως πραγματικά είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι, δε θα τα καταφέρουμε. Η σωστή διαχείριση ενός σκύλου είναι μια μορφή εκπαίδευσης που απαιτεί εμπειρία, όρεξη και αφοσίωση.

Ευτυχώς, η διαχείριση δεν μπορεί να είναι ίδια σε όλα τα σκυλιά και λέμε ευτυχώς καθώς αυτή είναι και η μαγεία που υπάρχει στη σωστή εκπαίδευση ενός σκύλου! Η ικανότητα της ανάλυσης της συμπεριφοράς, του χαρακτήρα του σκύλου και το χτίσιμο της σωστής διαχείρισης σε σχέση πάντα και με τον ιδιοκτήτη, είναι τα στοιχεία εκείνα που θα κάνουν να ξεχωρίσει ένα τυπικό πρόγραμμα εκπαίδευσης από ένα πετυχημένο!

Άκης Τσιαντής για την Balanced Dog Training Team

Image

Διεύθυνση Εκπαιδευτηρίου

 • Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά
 • info@balanceddogtraining.gr
 • 6980515266

Social List