Ποιoς είναι ο κατάλληλος σκύλος για εμένα; | Μέρος 2ο
Μικρόσωμο ή μεγάλου μεγέθους σκύλο;
Και τα δύο μπορεί να σου ταιριάζουν γάντι!! Αν προσφέρεις αυτά που πρέπει δεν έχεις να φοβηθείς κάτι από το μέγεθος. Αν ανήκεις στην κατηγορία ανθρώπων που πιστεύουν πως το μικρόσωμο σκυλί είναι πιο ήρεμο και διαχειρίσιμο, τότε κατέβα λίγο από το σύννεφο να σου πω κάτι. Δεν είναι το μέγεθος αυτό που καθορίζει την ηρεμία ενός σκύλου. Είναι η καθημερινότητά του και πόσο σωστά είναι δομημένη, ούτως ώστε να είναι χαλαρός, με σωστή συμπεριφορά, χωρίς άγχος και περιττή ενέργεια!!
Γέμισε ο τόπος από Τζακ Ρασελ που στριφογυρνάνε ασταμάτητα μέσα σε σαλόνια από την ενέργεια που έχουν, επειδή τελευταία φορά είδαν το πάρκο δεμένοι σε μια καρέκλα από την απέναντι καφετέρια!! Επίσης, το ότι δεν κάνει ζημιές με τον όγκο του δεν σημαίνει πως είναι και όλα καλά..
Δεν είναι χαριτωμένο ο σκύλος να μη βρίσκει ηρεμία μέσα στο σπίτι του, ούτε είναι γλύκας όταν σου φέρνει ασταμάτητα τη μπάλα στα ποδιά σου και συ αράζεις σα να μη συμβαίνει τίποτα!! Προσπαθεί να σου πει κάτι!! Πρέπει να αρχίσει να σκίζει τον καναπέ για να πάρεις το μήνυμα; Σήκω βγες έξω και παίξε με το σκύλο σου. Εκτόνωσέ τον, το έχει ανάγκη!!
Ελπίζω να είναι κατανοητό τώρα πως δεν έχει σημασία το μέγεθος του σκύλου αλλά το τι του προσφέρεις καθημερινά.
Φιλική σημείωση: Ένας Θιβετιανός Μαστίφ θα είναι πολύ πιο ήρεμος μέσα στο σπίτι σου απ΄ ότι ένα Westie..
Αρσενικό ή θηλυκό;
Αν ο σκύλος έχει πραγματικά ισχυρό χαρακτήρα, δεν έχει σχέση το φύλο του. Συχνότερα δυνατοί χαρακτήρες, συναντώνται στους αρσενικούς σκύλους. Αυτό που πρέπει να σε απασχολεί περισσότερο είναι το τι χαρακτηριστικά θα ήθελες να έχει ο δικός σου σκύλος.
Να διαλέξω καθαρόαιμο ή ημίαιμο σκύλο;
Τι είναι αυτό που ζητάς από το μελλοντικό σου σκύλο; Θέλεις ένα σκύλο εργασίας, ή ένα σκύλο συντροφιάς;
Σκύλος εργασίας είναι αυτός ο οποίος προορίζεται για μια συγκεκριμένη δουλειά. Να βοηθάει στην εργασία του τον άνθρωπο, σωματοφύλακας, φύλακας χώρου ή περιουσίας, σκύλος οδηγός (τυφλών ή ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες), σκύλος αθλητής (Agility, Mondioring, Ipo κτλ.)
Σκύλος συντροφιάς είναι αυτός που δεν έχει ξεκάθαρη δουλειά να κάνει στην καθημερινότητά του και προορίζεται για παρέα και διασκέδαση.
Αν ψάχνεις κάτι από την πρώτη κατηγορία τότε έχεις καλύτερες πιθανότητες να το βρεις σε κάποιο καθαρόαιμο σκύλο και αυτό γιατί η εκτροφή έχει γίνει με γνώμονα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Αν σε ενδιαφέρει η συντροφιά, τότε καλύτερα να δώσεις την ευκαιρία σε κάποιο ημίαιμο σκυλάκι που το μέλλον του είναι δυσοίωνο. Σκέψου το, καλό θα κάνεις!!
Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει κάθε φυλή αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι απόλυτο για κάθε άτομο της φυλής. Αυτό που ουσιαστικά σου δίνει προβάδισμα αν επιλέξεις ένα καθαρόαιμο από ένα ημίαιμο, είναι ότι έχεις γνώση των γενικών χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης φυλής, οπότε λίγο πολύ θα περιμένεις τι θα συναντήσεις μπροστά σου.
Από την άλλη τα ημίαιμα αποτελούν εξαιρετική πρόκληση, ακριβώς γιατί δεν έχεις κάτι σαν βοήθεια από την πρώτη ημέρα. Φυσικά κανείς δεν σου υπογράφει πως ο ημίαιμος σκύλος σου δεν θα είναι κατάλληλος για μια από τις παραπάνω εργασίες!! Αμέτρητα ημίαιμα σκυλιά χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες εργασίες λόγω του χαρακτήρα τους και των φυσικών χαρακτηριστικών τους.
Ακόμα μια φορά θα πω πως δεν έχει σχέση μόνο η φυλή αλλά και ο χαρακτήρας του σκύλου.
Από θέματα υγείας οι δυο κατηγορίες διαφέρουν με τα καθαρόαιμα, από καλά και σωστά εκτροφεία, να έχουν ένα προβάδισμα καθαρότητας στις μυοσκελετικές και άλλες παθήσεις.
Αν καταλήγεις στην πρώτη κατηγορία, τότε μια καλή και σε βάθος έρευνα στα εκτροφεία που σε ενδιαφέρουν, είναι αυτό που πρέπει να κάνεις. Να δεις, να μάθεις, να κατανοήσεις. Οι άνθρωποι που κάνουν αυτήν τη δουλειά αγαπάνε τα σκυλιά τους πολύ περισσότερο από ότι φαντάζεσαι και θα σε βομβαρδίσουν με ερωτήσεις, όχι από περιέργεια, αλλά για να είναι σίγουροι πως είσαι άξιος να αναλάβεις το σκύλο τους.
Αν καταλήγεις στη δεύτερη κατηγορία κάνε όσες περισσότερες επισκέψεις μπορείς σε φιλοζωικά σωματεία και δες το σκύλο από κοντά πριν αποφασίσεις πως θα τον πάρεις. Έχε υπομονή και το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει!!
Και στις δυο περιπτώσεις είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή για να κάνετε μαζί την αξιολόγηση του εαυτού σας και του σκύλου που πρόκειται να πάρετε.
Φιλική σημείωση: Κάθε σκύλος είναι καλό να έχει ένα ρόλο. Μόνο έτσι νιώθει σημαντικός και ότι προσφέρει στο σύνολο.
Χρώμα, σχήμα, τρίχωμα πρέπει να με απασχολούν;
ΌΧΙ!!
Δε διαλέγω σκύλο με γνώμονα την εμφάνιση. Είναι λάθος. Μπορεί να σου αρέσει πάρα πολύ η κορμοστασιά και το χρώμα του Ιαπωνικού Ακίτα, και ναι ξέρω.. σαν κουτάβια είναι αξιολάτρευτα, αλλά πρόκειται για μία από τις πιο απαιτητικές φυλές. Χρειάζονται πολύ έμπειρο ιδιοκτήτη και πολύ όρεξη και γνώση!!
Και κάτι ακόμα.. Δε θα είναι ο Χάτσικο αυτός που θα πάρεις, όπως δεν το πέτυχες και με το Ρεξ που είχες πριν!!
Δεν κάνουν όλοι οι σκύλοι για όλους.
Ας γίνει ξεκάθαρο σε όλους τους μελλοντικούς κηδεμόνες σκύλων πως η γνώση πρέπει να προηγείται της απόφασης.
Ετοιμάζεσαι να πάρεις ένα Amstaf και οι γνώσεις σου περιορίζονται στο ότι με αγάπη όλα γίνονται; Απέτυχες.
Είσαι από τους άλλους, που η γνώση τους περιορίζεται στο ότι με φάπες και κλοτσιές γίνονται τα καλά σκυλιά; Εδώ κι αν απέτυχες..
Ανάλογος του χαρακτήρα του σκύλου πρέπει να είναι και ο ιδιοκτήτης. Αν έχεις τη γνώση, που σε αυτό θα σε βοηθήσει πολύ μια κουβέντα με έναν εκπαιδευτή, μπορείς από μόνος σου να καταλάβεις αν είσαι κατάλληλος για το συγκεκριμένο σκύλο που σκέφτεσαι να πάρεις. Σταμάτα να μαζεύεις άχρηστες πληροφορίες από το διαδίκτυο και από υποτιθέμενους ειδικούς ή γνώστες του χώρου. Όχι, ο φίλος σου που έχει Amstaf και συμπεριφέρεται σαν αρνάκι δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως αν πάρεις ένα δικό σου κουτάβι θα είναι έτσι!!
Μάθε πρώτα απ΄όλα εσένα και αξιολόγησε τα θέλω σου σωστά και μεθοδικά. Μετά μάθε όσα περισσότερα μπορείς για το σκύλο που σε ενδιαφέρει. Μάθε τους τρόπους επικοινωνίας με ένα σκύλο από έναν επαγγελματία του χώρου. Αν έχεις τη δυνατότητα πέρνα χρόνο μαζί του πριν τον πάρεις στο σπίτι σου. Αν δεις ότι δεν είσαι σίγουρος καλύτερα άφησέ το και ψάξε έναν άλλο σκύλο. Μη προτρέχεις και μην έχεις στημένα τα πράγματα όπως θέλεις μέσα στο κεφάλι σου. Είναι μεγάλη ευθύνη να ζεις με ένα σκύλο..
Δεν είναι η οικογένεια ή το διαμέρισμα αυτά που θα σε κάνουν καλό ή κακό κηδεμόνα. Δεν είναι η ηλικία το μέγεθος ή το φύλο αυτά που θα κρίνουν την επιτυχία ή την αποτυχία σου. Δεν φταίει το ότι ο σκύλος είναι ημίαιμος που δε μαθαίνει. Δεν θα τα πήγαινες καλύτερα αν διάλεγες μαύρο ή καφέ σκύλο. Με τη σωστή γνώση, με όρεξη και χρόνο, κάθε σκύλος μπορεί να ζήσει μαζί σου ευτυχισμένος.
Η σωστή ερώτηση που πρέπει να κάνεις είναι: Πόσο κατάλληλος είσαι για το σκύλο που σκέφτεσαι να πάρεις;
Τσιαντής Άκης
Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων