Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη | Τηλ. 6980515266 info@balanceddogtraining.gr

Balanced Dog | Blog

Πως και πότε μπορώ να αφήσω τον σκύλο μου να συναναστραφεί-γνωρίσει έναν άλλον σκύλο στη βόλτα μας;

Η μεγαλύτερη συνήθεια που έχουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων όταν θα πάρουν το νέο μέλος της οικογένειας τους, το κουταβάκι τους, είναι ξεκινώντας τις βόλτες τους, να το πηγαίνουν να γνωρίσει άλλα σκυλάκια, για να κοινωνικοποιηθεί. Ή ακόμα χειρότερα να πηγαίνουν σε κάποιο πάρκο σκύλων για να πετύχουν την κοινωνικοποίηση του σκύλου τους.

Δεν θα αναφέρουμε πόσο προβληματικό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο, καθώς το έχουμε κάνει αρκετές φορές μέσα από άρθρα και βίντεο.

Αν σας ενδιαφέρει η σωστή κοινωνικοποίηση του σκύλου σας, σας προτείνουμε να δείτε το παρακάτω βίντεο της σχολής μας όπου και εξηγούμε αναλυτικά τη διαδικασία: Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης ενός κουταβιού

Τι συμβαίνει όμως όταν ένας σκύλος δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά;

Κατά πάσα πιθανότητα, (γιατί τίποτα δεν είναι απόλυτο), θα έχει κάποια θέματα συμπεριφοράς. Αυτά τα θέματα είναι πιθανό να σχετίζονται με άσχημες εμπειρίες που είχε στην κουταβίσια ηλικία, ή στην παύση της εκπαίδευσης του σκύλου από τον κηδεμόνα του, ή ακόμα και στις γενετικές του προδιαθέσεις που δεν είναι εμφανείς από τους πρώτους μήνες της ζωής ενός σκύλου σε ένα άπειρο μάτι.

Έτσι κρατώντας σαν πληροφορία την παραπάνω παράγραφο, μπορούμε να φτάσουμε στο συμπέρασμα πως δεν είναι όλοι οι σκύλοι κατάλληλοι για συναναστροφή με τον δικό μας σκύλο εφόσον δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά, ή έχουν εμφανίσει προβλήματα συμπεριφοράς που εμείς είναι αδύνατον να γνωρίζουμε εφόσον δεν γνωρίζουμε τον σκύλο.

Τι θα συναντήσουμε στις βόλτες μας;

Πολλοί ιδιοκτήτες αφήνουν τα σκυλιά τους να αλληλεπιδρούν ανεξέλεγκτα με όποιον σκύλο πετύχουν στην βόλτα τους.

Πολλές φορές μάλιστα, αφήνουν τον σκύλο τους να πλησιάσει με φόρα έναν άλλον σκύλο χωρίς να  ζητήσουν την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του. Ακόμη και αν ο σκύλος μας είναι φιλικός και δεν μας έχει δείξει ποτέ κανένα ίχνος επιθετικότητας, αυτό δεν σημαίνει πως ισχύει το ίδιο για κάθε σκύλο πάνω στον πλανήτη.

Ο κάθε σκύλος έχει τον χαρακτήρα του. Άλλοι είναι φιλικοί και κοινωνικοί, άλλοι είναι εσωστρεφείς και μοναχικοί και δεν ανέχονται εύκολα την επαφή. Άλλοι νιώθουν σίγουροι με τον εαυτό τους και άλλοι έχουν ανασφάλειες και χρειάζονται τον χρόνο τους. Άλλοι εκνευρίζονται εύκολα και άλλοι έχουν περισσότερη υπομονή.

Αυτό σημαίνει πως ο σκύλος μου μπορεί να μην ταιριάζει με τον σκύλο που συναντάω μπροστά μου και να μην είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να γνωρίσει κάποιον άλλον σκύλο. Για παράδειγμα, αν και οι δυο σκύλοι που θα συναντηθούν είναι ανασφαλείς με το περιβάλλον τους, τότε τα μηνύματα που θα δίνει ο ένας στον άλλον δεν θα είναι και πολύ φιλικά.

Αν ο δικός μου σκύλος είναι πολύ παιχνιδιάρης και ο σκύλος που συναντήσαμε είναι επιφυλακτικός, τότε σίγουρα ο δεύτερος δεν θα περάσει πολύ καλά στην συνάντηση. Οι συνδυασμοί όπως μπορούμε να φανταστούμε είναι άπειροι έτσι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε τα παραδείγματα.

Τι θα πρέπει να κάνουμε;

Το κυριότερο είναι πως δεν θα έπρεπε να αφήνουμε τα σκυλιά μας να πλησιάζουν ανεξέλεγκτα άλλους σκύλους και χωρίς να πάρουμε τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.

Πρώτον δεν ξέρουμε αν ο ιδιοκτήτης του άλλου σκύλου είναι σύμφωνος, και δεύτερον δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως το ζευγάρι που θα δημιουργηθεί, θα ταιριάζει. Πολλά προβλήματα συμπεριφοράς πηγάζουν από αυτή  την συνήθεια και την άγνοια, ή την παραπληροφόρηση, για το πως αλληλεπιδρούν πραγματικά οι σκύλοι.

Είναι πάντα προτιμότερο να κρατήσουμε την απόσταση μας από τον διερχόμενο σκύλο και να επιτρέψουμε αλληλεπίδραση, μόνο αν και οι δυο σκύλοι βρίσκονται σε ήρεμη κατάσταση.

Ακόμα και η υπερβολική χαρά, μπορεί εύκολα να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε δύο σκύλους που δεν γνωρίζονται.

Για την ακρίβεια, προτείνουμε να μην αφήνετε το σκύλο σας να αλληλεπιδράσει με κανέναν άγνωστο σκύλο που συναντάτε τυχαία. Εκτός και αν το επίπεδο της εκπαίδευσης σας είναι αρκετό ώστε να μπορείτε να καταλάβετε εκτός από τον σκύλο σας, και τον άλλον σκύλο που συναντήσατε.

Οι βασικότεροι λόγοι για να αποφύγουμε μια συναναστροφή

Ο σκύλος σας αρχίζει να αναπτύσσει ανεξέλεγκτο ενδιαφέρον για αλληλεπίδραση με άλλους σκύλους. Αυτό μειώνει δραστικά το ενδιαφέρον του για εσάς εκτός σπιτιού, και κλιμακώνει την ένταση του όταν αυτό δεν θα είναι εφικτό.

Ο σκύλος που συναντήσαμε δεν δείχνει σημάδια ενδιαφέροντος για το σκύλο μας. Ενδέχεται να μην θέλει εκείνη την στιγμή ή να αδιαφορεί γενικά για άλλους σκύλους και έτσι θα έχει άσχημη αντίδραση αν ο σκύλος μας τον πλησιάσει.

Ο σκύλος μας δεν έχει σταθερή και ισορροπημένη συμπεριφορά. Άλλες φορές είναι φιλικός, άλλες είναι σκεπτικός, άλλες είναι επιθετικός. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε, και καλό είναι να συμβουλευτούμε άμεσα εκπαιδευτή.

Ο σκύλος μας δεν μπορεί να συγκρατήσει την χαρά του. Μεγάλο όχι σε αυτή την περίπτωση διότι αν ο άλλος σκύλος είναι ήπιων τόνων ή θα καταπιεστεί για να ανεχθεί τον σκύλο μας ή θα αντιδράσει.

Όταν ο σκύλος μας δεν έχει καθόλου αυτοέλεγχο ή/και εμείς έχουμε αδυναμία ελέγχου της συμπεριφοράς του.

Όταν βλέπουμε έναν σκύλο να γαβγίζει έντονα, να χοροπηδάει ή να τραβάει το λουρί του με ένταση για να μας φτάσει. Αυτό σημαίνει πως σκύλος και ιδιοκτήτης δεν έχουν την απαραίτητα καλή σχέση μεταξύ τους και τους λείπει το επίπεδο εκπαίδευσης που θα έπρεπε να έχουν. Η έκβαση στη συναναστροφή με το σκύλο μας είναι εντελώς τυχαία.

Όταν εφόσον έχουμε ρωτήσει τον ιδιοκτήτη του άλλου σκύλου έχουμε πάρει αρνητική ή και όχι σίγουρη απάντηση. Αν μας πουν όχι, μένουμε μακριά και δίνουμε χώρο. Αν δεν είναι σίγουροι δεν αξίζει το ρίσκο.

Όταν έχουμε μικρό σε ηλικία σκύλο και συναντάμε ενήλικο σκύλο στο δρόμο.

Όταν το κουτάβι μας είναι μικρόσωμο αλλά το σκυλάκι που συναντήσαμε είναι μεγαλόσωμο.

Όταν ο σκύλος μας δεν μπορεί να σεβαστεί ότι δεν θα επιτρέψουμε συνάντηση με όλους τους σκύλους που θέλει να χαιρετήσει.

Όταν θα δούμε τον άλλον ιδιοκτήτη να έρχεται καταπάνω μας χωρίς να μας ρωτήσει.

Όταν θα ακούσουμε την ερώτηση “Αρσενικό ή θηλυκό είναι το σκυλάκι σας;’’ (τότε τρέχουμε).

Πότε να επιτρέψουμε συναναστροφή

1. Όταν το επίπεδο γνώσεων και εκπαίδευσης μας είναι αρκετά ικανοποιητικό για να μπορούμε τουλάχιστον να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του δικού μας σκύλου.

2. Όταν ο σκύλος μας έχει επάρκεια στην εκπαίδευση του και στη σταθερή καλή συμπεριφορά του για την ηλικία του.

3. Όταν γνωρίζουμε πολύ καλά τον ιδιοκτήτη και τον σκύλο του και είμαστε σίγουροι για την συμπεριφορά του άλλου σκύλου. (Δεν αρκεί να ακούσουμε τη φράση “ο σκύλος μου είναι φιλικός”).

4. Όταν το επίπεδο γνώσεών μας είναι τέτοιο που μας επιτρέπει να καταλάβουμε και να προβλέψουμε τις αντιδράσεις του σκύλου μας και του άλλου σκύλου.

5. Όταν ο σκύλος μας είναι ουδέτερος και δεν τον πιάνει ταραχή και μανία κάθε φορά που συναντάμε σκύλο.

6. Όταν μπορούμε με μια λέξη να επαναφέρουμε την προσοχή του σκύλου μας σε εμάς.

7. Όταν και οι δυο σκύλοι είναι ήρεμοι και με χαλαρό λουρί.

Τέλος αξίζει να τονίσουμε πως υπάρχουν σκύλοι που φοβούνται και που προσπαθούν πάρα πολύ μαζί με τους ανθρώπους τους, να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους.

Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο από την πλευρά μας, να καταστρέφουμε την πρόοδο αυτών των σκύλων, ή να τους φέρνουμε σε δύσκολη θέση επειδή θέλαμε ο σκύλος μας να πει “γεια”.

Εκτός από σοβαρά πισωγυρίσματα στην συμπεριφορά του σκύλου, δημιουργούμε και σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη τους προς τους ιδιοκτήτες τους.

Η σημαντικότητα του ελεγχόμενου περιορισμού στη ζωή ενός σκύλου και η χρήση του crate

Η φωλιά, όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, αποτελεί μια ανάγκη για τον σκύλο. Το crate αποτελεί το καλύτερο και το πιο διαδεδομένο εκπαιδευτικό εργαλείο για την κάλυψη αυτής της ανάγκης. H διαδικασία του περιορισμού που επιτυγχάνεται μέσω του crate αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τι είναι το crate; 

Το crate είναι ένα πλαστικό ή σιδερένιο πτυσσόμενο κλουβί το οποίο έχει αρκετό χώρο για το σκύλο έτσι ώστε να μπορεί να ξαπλώνει, να στέκεται όρθιος καθώς και να κινείται μέσα σε αυτό. Είναι ουσιαστικά η φωλιά του και ο χώρος στον οποίο μπορεί να βρει ηρεμία. Είναι ο χώρος στον οποίο θα πρέπει να βρίσκεται ο σκύλος όταν δεν μπορεί κάποιος να τον επιτηρεί. Ο σκοπός του crate είναι να περιορίσει χωρικά τον σκύλο:

  •     για την ασφάλειά του
  •     για εκπαιδευτικούς σκοπούς
  •     για την αποφυγή καταστροφικών συμπεριφορών
  •     για τη μετακίνησή του κατά τη διάρκεια των ταξιδιών

Η σημαντικότητα της χρήσης του crate

Ο σκύλος βιολογικά έχει την ανάγκη της φωλιάς. Το crate μπορεί να αποτελεί για το σκύλο ένα σημείο στο σπίτι για να ηρεμεί όταν είναι κουρασμένος και χρειάζεται χώρο καθώς και χρόνο για να χαλαρώσει. Αν και πολλοί ιδιοκτήτες μπορεί να νιώθουν ενοχές σχετικά με τη διαδικασία της εκμάθησης του crate, ο περιορισμένος χώρος δημιουργεί ένα πραγματικό καταφύγιο για το σκύλο. Παράλληλα, μέσα στο crate o σκύλος μαθαίνει να βρίσκει ηρεμία όταν στο περιβάλλον υπάρχει δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο χτίζει σιγά σιγά τον αυτοέλεγχό του.  

Η χρήση του crate από την κουταβίσια ηλικία

Όταν έχουμε να κάνουμε με κουτάβια, το crate είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για τη διαχείριση τους μέσα στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνετε στο κουτάβι ότι η ελευθερία είναι προνόμιο καθώς και ότι κερδίζει περισσότερες ελευθερίες όσο η συμπεριφορά του γίνεται καλύτερη και πιο σταθερή. 

Το να έχει την απόλυτη ελευθερία ένα κουτάβι στο σπίτι, του δίνει τη δυνατότητα να πάρει παρορμητικά λάθος αποφάσεις. Για αυτό το λόγο καλό είναι τα κουτάβια να περιορίζονται σε crate όποτε κοιμόμαστε, όποτε λείπουμε από το σπίτι ή όποτε δεν μπορούμε να ασχοληθούμε ενεργά μαζί τους και να ελέγχουμε τη συμπεριφορά τους. 

Επίσης το να μάθει ο σκύλος να παραμένει ήρεμος στο crate έχει ως συνέπεια το να μην εκτελέσει προβληματικές συμπεριφορές όταν απουσιάζετε. Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνετε κακές συμπεριφορές και δεν υπάρχει ο κίνδυνος να αντιδράτε αφού έχουν συμβεί. 

Το crate ως εργαλείο για την εκμάθηση της τουαλέτας

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες μέθοδοι εκπαίδευσης για την εκμάθηση της τουαλέτας έχουν στο πρόγραμμά τους τη χρήση του crate. Στους σκύλους δεν αρέσει να κοιμούνται σε λερωμένη φωλιά, για αυτό το λόγο ένα crate στο κατάλληλο μέγεθος είναι πολύ χρήσιμο για να σας βοηθήσει να μάθετε στο σκύλο σας να ελέγχει την ανάγκη του για τουαλέτα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα κουτάβια δυσκολεύονται να κρατάνε την ανάγκη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεπώς αν είναι κάτω από 6 μηνών η παραμονή τους στο crate δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 3-4 ώρες. Βέβαια κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, οπότε καλό θα ήταν να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά του και μέσα σε μερικές εβδομάδες να καταλάβετε ποια είναι τα προσωπικά όρια του κουταβιού σας.

Ο ρόλος του crate ως μέσο μάθησης του ασφαλούς περιορισμού ενός σκύλου 

Είναι πολύ χρήσιμο ο σκύλος σας να μπορεί να ξαπλώνει ήρεμος τις ώρες που εσείς δε μπορείτε να τον επιτηρείτε. Μπορεί να χρειάζεται να μαγειρέψετε ή να πρέπει να κάνετε κάποια εργασία στο σπίτι και ενδεχομένως να είναι επικίνδυνο για το σκύλο να κυκλοφορεί ελεύθερος. Ίσως έχετε επισκέπτες που για κάποιο λόγο δεν θέλουν ή δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με το σκύλο σας. Το να μπορείτε να τον περιορίζετε και να είναι ήσυχος και ήρεμος θα σας βγάζει από πολλές καταστάσεις οι οποίες θα ήταν για εσάς αλλά και για το σκύλο στρεσογόνες.

Σκεφτείτε πως βάζοντας το σκύλο στο crate κάθε φορά που έρχονται επισκέψεις στο σπίτι βοηθάει να αποτρέψετε πολλές προβληματικές συμπεριφορές όπως:

  1.     Το να γαβγίζει στην πόρτα
  2.     Το να πηδάει πάνω στους καλεσμένους
  3.     Το να προσπαθεί να φύγει από το σπίτι την ώρα που μπαίνουν καλεσμένοι. 

Η εκμάθηση του crate αποτρέπει το άγχος αποχωρισμού

Η εκμάθηση του crate αποτρέπει τη δημιουργία του άγχους του αποχωρισμού. Αν διαλέγετε κάποιες ώρες της ημέρας να απομονώνετε το σκύλο σας, εκείνος όταν φύγετε από το σπίτι δεν θα αγχωθεί και δε θα γαβγίζει για όσες ώρες λείπετε. Είναι χρήσιμο να περνάτε χρόνο μακριά από το σκύλο σας, ακόμη και όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Η καλύτερη στιγμή να το κάνετε αυτό είναι μετά από κάποια εκπαιδευτική προπόνηση. Το crate δίνει χώρο στο σκύλο να αφομοιώσει τις πληροφορίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας που μόλις εκτέλεσε και να χαλαρώσει.

 
Η σημαντικότητα της συμβίωσης μέσα στο σπίτι και ο ρόλος του crate

Επειδή ο σκύλος είναι πολύ κοινωνικό πλάσμα, είναι σημαντικό να βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος του σπιτιού (και όχι π.χ. σε κάποιο μπαλκόνι ή αυλή) στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και όταν δεν είστε σπίτι ή κοιμάστε και δε μπορείτε να συναναστραφείτε μαζί του. Ο σκύλος πρέπει να νιώθει μέλος της ομάδας. Η αίσθηση ότι ανήκει στην ομάδα έρχεται από τη δυνατότητά του να είναι μαζί με την ομάδα στις οικογενειακές δραστηριότητες και να ζει μέσα στο σπίτι ακόμη και όταν η οικογένεια λείπει. Το crate σας δίνει την δυνατότητα να αφήνετε το σκύλο μέσα στο σπίτι όταν λείπετε. Αν αφήνετε το σκύλο να περνάει πολλές ώρες στην αυλή, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να εκδηλώνει προβληματικές συμπεριφορές όπως γαύγισμα, σκάψιμο, να πηδάει πάνω στην περίφραξη του σπιτιού και να καταστρέφει πράγματα με το στόμα του. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν κρατώντας το σκύλο εντός της οικείας σας και δίνοντάς του χώρο να γίνει πραγματικό μέλος της οικογένειας.   

Η διάρκεια παραμονής στο crate για έναν ενήλικα σκύλο

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι, μπορούν να παραμείνουν στο crate πολύ περισσότερο χρόνο, σε σχέση με τα νεαρά σκυλιά με μεγαλύτερη ενεργεία, θέλει μεγάλη προσοχή! Ειδικότερα θα πρέπει να φροντίζετε τα σκυλιά αυτά να είναι εκτός crate αρκετές ώρες την ημέρα και να ασκούνται σωματικά και πνευματικά έχοντας πάντα υπόψιν την ηλικία, καθώς και το ταπεραμέντο της κάθε φυλής. Πολλά ενήλικα σκυλιά μπορούν να καταφέρουν να παραμείνουν ήρεμα στο crate τις ώρες που λείπει ο ιδιοκτήτης στη δουλειά, δε θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση όμως του crate καθώς έτσι μπορεί να δημιουργηθούν προβληματικές συμπεριφορές. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναφέρουμε πως εξαιρώντας τις ώρες του ύπνου, το ιδανικό θα είναι ο σκύλος μας να μην ξεπερνάει τις 5-6 ώρες συνεχόμενης παραμονής του μέσα στο crate. 

Καταστάσεις κατά τις οποίες βοηθάει η εκμάθηση του crate

Η εκμάθηση του crate βοηθάει στο να διατηρήσουμε το σκύλο μας ήρεμο και ασφαλή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως:

α) Σε περιπτώσεις που ο σκύλος θα πρέπει να μείνει κάποιες μέρες σε crate μετά από κάποιο χειρουργείο ή να νοσηλευτεί σε κάποια κλινική, καθώς εντός του crate θα νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα οικείο περιβάλλον.

β) Κάνει πιο εύκολη και πιο ασφαλή τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο καθώς παρέχει χώρο για το σκύλο να ξαπλώσει άνετα και να είναι ήρεμος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού χωρίς να αποσπά την προσοχή του οδηγού.

γ) Αποτελεί τη μοναδική λύση εάν πρέπει να ταξιδέψετε με αεροπλάνο.

δ) Σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν ο σκύλος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, το crate του παρέχει ένα άνετο μέρος για να ξεκουραστεί και να κάνει τη μεταφορά του στον κτηνίατρο πιο άνετη και εύκολη. 

ε) Δημιουργεί ένα ασφαλές μέρος για τα μεγαλύτερα σκυλιά, ειδικά αν ζουν σε κάποιο περιβάλλον στο οποίο μένουν παιδιά ή αλλά κατοικίδια. 

Αποφυγή της υπερβολικής χρήσης του crate

Η υπερβολική χρήση του crate θα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς υπονομεύει την εκπαιδευτική του χρησιμότητα!

Για παράδειγμα, αν ο σκύλος σας παραμείνει περισσότερο χρόνο από ότι πρέπει στο crate και δε μπορέσει να κρατήσει την ανάγκη του, με αποτέλεσμα να την κάνει μέσα στο crate, αυτό θα οδηγήσει στο να επαναλαμβάνονται παρόμοια ατυχήματα και ίσως γενικευθεί και σε αλλά σημεία του σπιτιού. Παράλληλα, παραμένοντας υπερβολικά πολλές ώρες στο crate, ο σκύλος αρχίζει να το θεωρεί ως μια άσχημη εμπειρία, με αποτέλεσμα αφενός να δυσκολεύεται να εισέλθει σε αυτό όποτε χρειάζεται και αφετέρου να μη μπορεί να βρει ηρεμία και χαλαρότητα μέσα σε αυτό.

Συμπερασματικά, στο άρθρο αυτό γίνεται κατανοητό ότι το crate και ο περιορισμός αποτελούν εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία στη ζωή ενός σκύλου που του παρέχουν ασφάλεια και ψυχική ηρεμία. Φυσικά, για τη σωστή ένταξη του crate στη ζωή του σκύλου, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, απαιτείται η κατάλληλη εκπαίδευση ιδιοκτήτη και σκύλου, καθώς και η άριστη διαχείριση – χειρισμός από την πλευρά του ιδιοκτήτη!

Balanced Dog Training Team

Image

Διεύθυνση Εκπαιδευτηρίου

  • Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά
  • info@balanceddogtraining.gr
  • 6980515266

Social List