Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε και θα αναλύσουμε σημαντικά ερωτήματα ιδιοκτητών σκύλων σε σχέση με τη σωστή διαδικασία εκμάθησης της τουαλέτας, όπως και το πώς να χτίσετε τις σωστές βάσεις από νωρίς για αυτή την κατάκτηση.
Ήρθε το κουτάβι στο σπίτι. Έχω τα απαραίτητα;
Ήρθε λοιπόν η πολυαναμενόμενη στιγμή να καλωσορίσουμε το κουτάβι μας στο καινούριο του σπίτι. Μαζί με τον ενθουσιασμό του ερχομού του, θα πρέπει να έχουμε ήδη προμηθευτεί οτιδήποτε χρειαζόμαστε για να φροντίσουμε το κουτάβι μας από την πρώτη κιόλας ημέρα. Θα χρειαστούμε σίγουρα τροφή για κουτάβια, λουράκι, κολάρο, φωλίτσα, παιχνιδάκια και μπολάκια φαγητού & νερού κ.λ.π. Εφόσον έχουμε προμηθευτεί τα απαραίτητα, το μόνο που μας μένει είναι να εφοδιαστούμε με υπομονή, επιμονή και καλή διάθεση για να μπορέσουμε ρυθμίσουμε την τουαλέτα του.
Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνει τουαλέτα το κουτάβι μου;
Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι το κουτάβι είναι ένα μωρό και ότι θέλει να κάνει την ανάγκη του συνέχεια. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το θεωρούμε ως δεδομένο πριν πάρουμε σκύλάκι καθώς και ότι τον πρώτο καιρό θα έχουμε και μικροατυχήματα.
Κατά κανόνα τα κουτάβια θέλουν τουαλέτα στις εξής περιπτώσεις:
- Όταν ξυπνάνε
- Μετά το φαγητό (συνήθως κακά)
- Μετά το παιχνίδι (συνήθως ούρα)
Επειδή όμως η καθημερινότητα ενός κουταβιού αποτελείται κυριώς από πολλές ώρες ύπνου, αρκετές φορές φαγητό και πολλές φορές τουαλέτα, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Για παράδειγμα αν είναι στη φωλίτσα του και κοιμάται και ξαφνικά ξυπνήσει και κλαψουρίζει τότε αυτό είναι μια ένδειξη για τουαλέτα. Επίσης, αν δούμε σημάδια όπως ότι σταματάει το παιχνίδι και βάζει τη μυτούλα του στο πάτωμα τότε πάλι ετοιμάζεται για τουαλέτα. Ακόμα, αν την ώρα που εξερευνεί το σπίτι αρχίζει να κάνει κύκλους τότε σίγουρα πρέπει να κινητοποιηθούμε γρήγορα.
Τι διαδικασία ακολουθούμε για μάθουμε στο σκύλο μας να κάνει την ανάγκη του εκεί που θέλουμε;
Ο ασφαλέστερος τρόπος και πιο επιτυχημένος είναι να καθοδηγούμε το κουτάβι μας στο σημείο που θέλουμε εμείς να ορίσουμε ως τουαλέτα του κάθε φορά που είναι η ώρα να κάνει την ανάγκη του.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
Βήμα 1: Μελετάμε το πρόγραμμα της τουαλέτας του σκύλου μας, είμαστε σε εγρήγορση και αν δούμε τα προαναφερθέντα σημάδια τότε βάζουμε το λουράκι του και τον πηγαίνουμε στο σημείο τουαλέτας.
Βήμα 2: Επιλέγουμε ένα σημείο το οποίο να είναι εκτός σπιτιού έτσι ώστε να του διδάξουμε από τώρα ότι βγαίνουμε από το σπίτι για να κάνουμε την ανάγκη μας και να το συνηθίσει σαν διαδικασία. Για να είμαστε και ασφαλείς τους μήνες που δεν κάνει να βγαίνει από το σπίτι θα μπορούσαμε για αρχή να χρησιμοποιήσουμε το μπαλκόνι ή κάποιο καθαρό σημείο της αυλής μας.
Βήμα 3: Επιβραβεύουμε με τροφή και με χαρούμενες εκφράσεις. Αν έχουμε ξεχάσει να πάρουμε τροφή μαζί μας τότε δίνουμε ένα χαδάκι και τη λέξη επιβράβευσης. Προσοχή με τις έντονες εκδηλώσεις ενθουσιασμού για να μη τρομάξουμε το κουτάβι ή να μη διακόψουμε τη διαδικασία της τουαλέτας του.
Βήμα 4: Είναι σημαντικό να πηγαίνουμε στην αρχή στο ίδιο σημείο πάντα και να το διατηρούμε καθαρό έτσι ώστε να μην προβληματίζεται το κουτάβι.
Τι προσδοκίες πρέπει να έχουμε;
Οι αστοχίες και τα ατυχήματα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι τα ατυχήματα δεν μπορούν να αποφευχθούν πότε εντελώς. Σκοπός της εκπαίδευσης είναι να υπάρξει γρήγορη και σταθερή εκμάθηση του σκύλου μας για το που να κάνει την ανάγκη του χωρίς όμως να χαλάσουμε τη σχέση μας με το νέο μας φίλο.
Είναι σωστό να μαλώσω το κουτάβι μου για την αστοχία στην τουαλέτα;
Θα πρέπει να έχουμε ψυχραιμία στις αντιδράσεις μας ακόμη κι αν το κουτάβι ουρήσει ή κάνει τα κακά του στο χαλί μας. Απότομες αντιδράσεις ή αυστηρά μαλώματα θα έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Θα χαλάσουμε τη σχέση μας με τον σκύλο μας πριν καλά καλά προλάβουμε να τη φτιάξουμε και θα τον κάνουμε να μας φοβάται. Αν τον φοβίσουμε υπάρχει πιθανότητα να αρχίσει να κρύβεται για να κάνει την ανάγκη του πίσω από έπιπλα ή να πηγαίνει σε άλλα δωμάτια και έτσι να μη μας δίνεται η δυνατότητα να τον καθοδηγούμε έξω.
Τι πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε;
Κάτι που είναι ακόμα πιο αναποτελεσματικό αλλά και τελείως προβληματικό είναι να μαλώνουμε ετεροχρονισμένα το κουτάβι μας. Εαν αντιληφθούμε ότι λέρωσε ενώ λείπαμε και αρχίσουμε να του υποδεικνύουμε αυτό που έκανε με πολύ αυστηρό τρόπο, μπορέι να του προκαλέσουμε προβληματα στην εμπιστοσύνης απέναντι μας στη μετέπειτα ζωή του. Εδώ πολλοί ιδιοκτήτες μπερδεύονται από το ενοχικό ύφος που παίρνουν συνήθως τα κουτάβια και θεωρούν ότι καταλαβαίνουν το λόγο που τους μαλώνουν. Δυστυχώς όχι μόνο δεν καταλαβαίνουν αλλά μας περνάνε και για παράλογους και τελείως ασταθείς κάτι το οποίο προκαλεί τεράστια ζημιά στη σχέση και στην εμπιστοσύνη που μας δείχνουν.
Ποιό είναι το μυστικό για να μάθει την τουαλέτα ο σκύλος μας;
Το μυστικό είναι λοιπόν ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας κανένα μυστικό και κανένας κρυφός τρόπος για να διδάξεις στο σκύλο σου που να κάνει την ανάγκη του. Χρειάζεται κατανόηση, ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μωρό που χρειάζεται σωστή, επίμονη και σταθερή καθοδήγηση και παρατήρηση έτσι ώστε να του μάθουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα την ορθή διαδικασία. Τέλος χρειάζεται υπομονή, διότι έχουμε να κάνουμε με ένα ζωντανό οργανισμό, ένα σκυλάκι που μόλις μπήκε στην οικογένειά μας και έχει να αντιμετωπίσει πολλά πρωτόγνωρα ερεθίσματα.
Μένοντας πιστοί στη μέθοδο και στη διαδικασία θα βλέπουμε σταθερή βελτίωση! Δεν χρειάζεται πανικός σε τυχόν αστοχίες. Προσοχή, δεν δοκιμάζουμε οτιδήποτε συμβουλές ακούμε, εμπιστευόμαστε μόνο τους ειδικούς.
Καλή επιτυχία.
Balanced Dog Training Team