Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη | Τηλ. 6980515266 info@balanceddogtraining.gr

Balanced Dog | Blog

Η σωστή Διαχείριση του σκύλου μας και της συμπεριφοράς του στις μέρες της περιορισμένης κυκλοφορίας

Η σωστή Διαχείριση του σκύλου μας και της συμπεριφοράς του στις μέρες της περιορισμένης κυκλοφορίας

Η κατάσταση στην οποία ζούμε λόγω της κρίσης του ιού είναι ίσως η πιο ιδιάζουσα που έχουμε ποτέ βιώσει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Έχουμε αναγκαστεί να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να αναπροσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας σύμφωνα με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού. Η αντιληπτική και η διαχειριστική μας ικανότητα μας βοηθούν όμως στο να προσεγγίσουμε τις καταστάσεις που ζούμε ευκολότερα προς όφελός μας. Τι συμβαίνει όμως με την περίπτωση του σκύλου μας; Πόσο καθαρά μπορεί να διαχειριστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει μέσα σε έναν κόσμο που δεν είναι βιολογικά ρυθμισμένος για να ζει; Και φυσικά πόσο έτοιμος είναι να διαχειριστεί μια κατάσταση κρίσης και πανικού;

Η σωστή διαχείριση της καθημερινότητας του σκύλου μας είναι ένα από τα βασικά κομμάτια της ισορροπίας του και πρέπει να είναι βασικό μας μέλημα. Οπότε όσο περισσότερο δίνουμε σημασία στη σωστή διαχείριση τόσο πιο κοντά φτάνει ο σκύλος μας στο αίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς:

  •         Τώρα που αναγκαστικά περνάτε πολλές ώρες στο σπίτι, προσπαθήστε να μην είστε όλη την ημέρα διαθέσιμοι για το σκύλο σας.

Αυτό του δίνει μια λανθασμένη πληροφορία πως θα ζείτε έτσι για πάντα. Σε λίγο καιρό θα χρειαστεί να γυρίσετε στη δουλειά σας και στη ρουτίνα σας. Τότε ο σκύλος θα νιώσει πως χάνει κάτι που ήταν σίγουρος πως θα έχει σε μόνιμη βάση. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα του δημιουργήσει εκνευρισμό και στρες. Βάλτε τον για λίγες ώρες της ημέρας στη φωλιά του ή σε ένα άλλο δωμάτιο. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο πιστοί στο κανονικό πρόγραμμα της ζωής σας.

  •         Είναι δικαιολογημένο να παρατηρείτε μια υπερκινητικότητα μέσα στο χώρο σας από το σκύλο σας λόγω της κατάστασης.

Πιθανώς να μη βγαίνει όσο έβγαινε, να μην εκτονώνει τις ανάγκες του όπως συνήθιζε. Πρέπει το πρόγραμμα της βόλτας σας να παραμείνει σταθερό και να βρείτε νέους τρόπους για να ξοδεύετε την ενέργειά του. Μάθετέ του νέα κόλπα και αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο στο παιχνίδι σας.

  •         Μην παραλείπετε τη φωλιά του.

Είναι ανάγκη του να μείνει λίγο μόνος του. Θα κάνει καλό και στους δυο σας. Μέσα από τη φωλιά θα καλύψει πολλές ανάγκες που στον καναπέ σας δεν μπορεί. Γνωρίζουμε ότι στον καναπέ μπορεί να σας δίνει την αίσθηση ότι είναι ήρεμος όμως υπάρχουν παγίδες. Μπορεί η σιγουριά που δείχνει να έχει να προέρχεται από το ότι είναι κοντά σας. Επίσης μπορεί να αρχίσει να θεωρεί πως ο καναπές είναι δικός του, κάτι που σίγουρα δεν το θέλετε.

  •         Τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ταΐσματος.

Ζητήστε του να κάνει δυο με τρεις ασκήσεις και δώστε του το γεύμα του σαν επιβράβευση. Είναι μεγάλη ανάγκη του σκύλου να νιώθει πως το φαγητό του το κερδίζει. Αν μπορείτε να του το δώσετε κατά τη διάρκεια της βόλτας μέσα από ασκήσεις υπακοής θα ήταν ακόμα καλύτερα. Αν ακολουθήσετε αυτή τη συμβουλή θα δείτε θεαματική αλλαγή στο σκύλο σας.

  •         Προσπαθήστε να μείνετε πιστοί στους κανόνες που έχετε βάλει στο σκύλο σας.

Είναι σίγουρα αδύνατον να μείνετε πιστοί στο ακέραιο αλλά μη το παρακάνετε. Μη δίνετε λάθος μηνύματα στο σκύλο σας. Θυμηθείτε πως είναι δύσκολες οι αλλαγές, ειδικά όταν δεν είναι προς όφελός μας. Οπότε τώρα ενδεχομένως επειδή είστε σε μια ευάλωτη θέση λόγω της κατάστασης, έχετε αρχίσει να καταρρίπτετε κανόνες για να νιώσετε και εσείς λίγο καλύτερα. Σας καταλαβαίνουμε και είμαστε μαζί σας μέχρι ένα σημείο. Συμπεριφορικά όμως αυτή η ενέργεια είναι μεγάλο σφάλμα. Ο σκύλος σας συνηθίζει μια νέα κατάσταση που σε λίγο καιρό θα του την αλλάξετε ξανά με αποτέλεσμα αυτό να του προκαλέσει έντονο στρες και εκνευρισμό.

  •         Κρατήστε σταθερό το πρόγραμμα της βόλτας σας.

Αυτό που έχετε τώρα σαν συνθήκη θα αλλάξει σύντομα. Δεν θα είστε σε θέση να βγάζετε το σκυλάκι σας πολλές φορές τη μέρα. Τρεις με τέσσερις περίπατοι την ημέρα είναι αυτό που χρειάζεται ο μέσος σκύλος.

  •         Αν στην παρούσα περίοδο έχετε κουτάβι θα πρέπει να είστε πολύ πιο τυπικοί από το μέσο ιδιοκτήτη.

Από τη μια η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ευεργετική γιατί έχετε περισσότερο χρόνο για το κουτάβι σας αλλά από την άλλη δυστυχώς του μαθαίνετε πως η μέρα απαρτίζεται από συνεχόμενη επαφή με εσάς. Η παραπάνω κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία άγχους αποχωρισμού όταν θα επιστρέψετε στις κανονικές συνήθειες σας και την καθημερινή σας ρουτίνα. Οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθετε το κουτάβι σας πως πρέπει να ζει και μόνο του. Μπορείτε να βάλετε τη φωλιά του σε ένα δωμάτιο και να το αφήσετε εκεί για κάποιες ώρες ούτως ώστε να συνηθίσει την απουσία σας.

  •         Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού σας είναι ένα δύσκολο αλλά απαραίτητο έργο.

Αυτό τον καιρό όμως δυσκολεύει λίγο παραπάνω. Στις βόλτες σας σπάνια θα συναντήσετε κόσμο, οχήματα ή αλλά ζώα. Αν χειριστείτε την κατάσταση αυτή με το σωστό τρόπο στο εξωτερικό περιβάλλον θα βγείτε κερδισμένος. Οπότε στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορείτε να δουλέψετε με το σκύλο σας σε εξωτερικό χώρο για να πάρει μια γεύση. Να περιμένετε όμως αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου σας όταν οι ρυθμοί της πόλης θα επιστρέψουν στις φυσιολογικές συνθήκες. Όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ξαναπεράστε όλη τη διαδικασία στο ίδιο περιβάλλον απλά με περισσότερα εξωτερικά ερεθίσματα. Τέλος είναι καλό να επικοινωνήσετε με κάποιον εκπαιδευτή και να ζητήσετε πληροφορίες για τη σωστή εκπαίδευση που θα πρέπει να έχει ο σκύλος σου σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση. Η περίοδος που ο σκύλος σας είναι κουτάβι είναι και η πιο καθοριστική για ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή του.

Ουσιαστικά προσπαθήστε να συνεχίσετε τη ρουτίνα που είχε ο σκύλος σας πριν μας βρει αυτή η κατάσταση. Θυμίζουμε πως δεν είναι σε θέση να καταλάβει τι συμβαίνει και οι αλλαγές στο περιβάλλον τον αγχώνουν. Διατηρώντας μια σταθερή συμπεριφορά θα βοηθήσετε αποτελεσματικά το σκύλο σας να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Να σκέφτεστε στο παρόν όσο μπορείτε με γνώμονα το μέλλον, όταν δηλαδή επανέλθετε στην καθημερινότητα που είχατε πως θα νιώσει ο σκύλος σας… Όταν ουσιαστικά τα προνόμια που τώρα του δίνετε απλόχερα, θα χαθούν;

Τέλος, πρέπει να μείνουμε δυνατοί για εμάς, τους γύρω μας αλλά και για τα αγαπημένα μας σκυλάκια που δεν έχουν την πολυτέλεια να αναλύσουν και να αντιληφθούν τις αλλαγές στο περιβάλλον. Δώστε την καθοδήγηση που χρειάζεται μέσα από τη σωστή διαχείριση της κατάσταση. Προστατέψτε και βοηθήστε το σκύλο σας σε καταστάσεις που τον αγχώνουν και δεν μπορεί να βρει λύση. Προστατέψτε τον από τις αλλαγές που θα έρθουν και θα αλλάξει άρδην η καθημερινότητα του. Δείξτε τι σημαίνει να είσαι ικανός αρχηγός της “αγέλης”.

Στο κανάλι της BDTT στο Youtube θα βρείτε χρήσιμα tips στην playlist “House Training Tips” και tricks στην playlist “House Training Series” που αν τα εφαρμόσετε θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη συμβίωση με τα αγαπημένα σας σκυλάκια.

Ευχόμαστε σωματική και πνευματική υγεία σε όλους.

Ευχόμαστε να ζήσετε τις στιγμές σας όπως ο σκύλος σας… Απλά και στο τώρα.

Image

Διεύθυνση Εκπαιδευτηρίου

  • Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά
  • info@balanceddogtraining.gr
  • 6980515266

Social List