Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη | Τηλ. 6980515266 info@balanceddogtraining.gr

Balanced Dog | Blog

Είμαι κατάλληλος για κηδεμόνας ενός σκύλου;

Όπως προφανώς ήδη θα γνωρίζεις το να ζεις με ένα σκύλο δεν είναι απλή διαδικασία. Υπάρχουν φορές που ενδεχομένως να έχεις νιώσει πως κάτι δεν κάνεις σωστά. Ίσως να νιώθεις ότι δεν κάνεις για κηδεμόνας ενός σκύλου. Μπορεί να αισθάνεσαι πως δεν παρέχεις αυτά που πρέπει στο σκύλο σου και πιστεύεις πως κάτι θα μπορούσες να του δώσεις παραπάνω.

Η αλήθεια, τουλάχιστον για μένα, είναι πως είτε είσαι έμπειρος είτε νέος κηδεμόνας, κάθε σκύλος που θα έρθει στη ζωή σου θα έχει διαφορετικές ανάγκες και μέσα από κάθε περίπτωση θα μάθεις κάτι καινούριο από τον εκάστοτε σκύλο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια γενικά χαρακτηριστικά που θα αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο και που θα πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες σκύλων ούτως ώστε να έχουν μια αρμονική ζωή με το κατοικίδιό τους. 

Υπευθυνότητα

Είσαι πραγματικά υπεύθυνος για τις πράξεις του σκύλου σου με αυτό να περικλείει εκτός από την κοινωνική ζωή του, και την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που απευθύνεται στα ζώα συντροφιάς. Δεν λύνω τον σκύλο. Μαζεύω τις ακαθαρσίες του. Τον εμβολιάζω. Δεν τον έχω μόνιμα δεμένο σε μια άυλη. Δεν τον παρατάω στο μπαλκόνι. Τηρώ τους κανόνες ευζωίας και καλής μεταχείρισης του ζώου. κ.α.

Σταθερότητα, ηρεμία, δικαιοσύνη

Κανένας σκύλος δεν θα εκτιμήσει έναν κηδεμόνα που είναι άδικος, απότομος και ασταθής στις αποφάσεις του. Μπορεί να τον φοβάται αλλά όχι να τον εκτιμάει.

Η σταθερότητα στους καθημερινούς κανόνες είναι αρκετά σημαντικό στοιχείο ενός καλού κηδεμόνα. Η ηρεμία και η δικαιοσύνη θα δώσουν ξεκάθαρα μηνύματα στο σκύλο σας για αυτά που ζητάτε.

Αυτός που κατανοεί τις ανάγκες του σκύλου και τις καλύπτει

Για τα περισσότερα σκυλιά δεν αρκεί ένας περίπατος στο πάρκο.

Οι περισσότερες φυλές σκύλων θα έχετε ακούσει ότι χρειάζονται καθημερινή άσκηση.

Μέσα στο πλαίσιο της άσκησης βάλτε την εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση και το παιχνίδι, που πρέπει καθημερινά να έχει ο σκύλος σας για να είναι ήρεμος και ευχαριστημένος από τη ρουτίνα του.

Φαγητό, νερό, καθαρό μέρος να κοιμηθεί. Συντροφικότητα, επαφή, μιας μορφής εργασία και αρκετά ακόμα.

Αυτός που φροντίζει την υγεία του σκύλου, πνευματικά και σωματικά

Παρέχουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στο σκύλο μας και εμβολιάζουμε ετησίως για να διατηρούμε την υγεία του στα επιθυμητά επίπεδα. Παρατηρούμε το σκύλο μας για αλλαγές στη συμπεριφορά του και ενημερωνόμαστε από τον κτηνίατρο για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την υγεία του.

Κάνουμε μπάνιο το σκύλο μας όταν χρειάζεται, βουρτσίζουμε το τρίχωμά του. Αποπαρασιτώνουμε σταθερά κάθε μήνα (ή τρίμηνο ανάλογα τον τρόπο αποπαρασίτωσης).

Περιποιούμαστε δόντια και νύχια όταν πρέπει.

Δίνουμε στο σκύλο μας την προσοχή που χρειάζεται και τον κρατάμε σε καλή φυσική κατάσταση παίζοντας μαζί του παιχνίδια που χρησιμοποιεί το μυαλό, το σώμα και τις αισθήσεις του.

Αυτός που κατανοεί το μέγεθος της ιδιότητας του κηδεμόνα

Ο σκύλος θα είναι μαζί μας για τα επόμενα 10 χρόνια κατά προσέγγιση. Το να είμαι ενθουσιασμένος και ενεργός μαζί του για τα 2-3 πρώτα χρόνια της ζωής του και μετά να τον αντιμετωπίζω σα βάρος ή σαν αυτόνομο συγκάτοικο δεν θα δώσει στο σκύλο αυτό που πρέπει να έχει. Συμβιώνουμε με το σκύλο για όλη του τη ζωή και πάντα θα είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτόν και τις πράξεις του. Ειδικά όταν ο σκύλος μας θα γεράσει!!

Αυτός που παρέχει ασφάλεια στο σκύλο του

Όπως κάθε ζώο έτσι και ο σκύλος έχει την ανάγκη να νιώσει ασφαλής και ήρεμος. Αυτό το πετυχαίνουμε δίνοντας προσωπικό χώρο και χρόνο στο σκύλο μας, προστατεύοντάς τον από παράγοντες που τον στρεσάρουν, έχοντας ένα σταθερό πρόγραμμα στη ζωή του και καλύπτοντας τις βασικές του ανάγκες για να αποτρέψουμε την αβεβαιότητα που μπορεί ο σκύλος μας να νιώθει.

Προσπαθούμε πάντοτε να κατανοήσουμε το σκύλο μας και να τον βοηθήσουμε να νιώθει άνετα και όμορφα σε οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής συνεύρεσης μέσα ή έξω από το σπίτι. Ο καθένας από εμάς έχει να διαχειριστεί μια διαφορετική περίπτωση και μόνο με έμπρακτη ενασχόληση και παρατήρηση μπορούμε να γνωρίσουμε πραγματικά το σκύλο μας και να του δώσουμε αυτά που έχει ανάγκη.

Σκέφτομαι να πάρω σκύλο | Μέρος 2ο

Αν αποφάσισες τελικά πως θα κάνεις αυτό το βήμα διάβασε προσεχτικά παρακάτω…

Η ζωή σου θα αλλάξει. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζεις στους ρυθμούς που συνήθιζες πριν έρθει ο σκύλος στο σπίτι σου. Για την ακρίβεια ο σκύλος θα αλλάξει πρώτα τον τρόπο που ζεις και μετά εσένα.

Ο σκύλος σου δεν είναι άνθρωπος (και όσο και να προσπαθήσεις δεν θα γίνει). Μη περιμένεις πως θα πάρεις ένα κουτάβι και επειδή θα το αγαπάς θα είναι όλα τέλεια. Μη παρεξηγείς τη σημασία της λέξης. Αγάπη τουλάχιστον για το σκύλο, δεν είναι η αγκαλιά στον καναπέ, ούτε η αγορά ενός καινούριου και ακριβού παιχνιδιού ή ρούχου!! Μάθε τα βασικά για την επικοινωνία με ένα σκύλο από κάποιον ειδικό ΠΡΙΝ καν τον πάρεις!!

Μη νομίζεις πως επειδή είναι σκύλος μπορεί να ζει περιορισμένος χωρίς κανένα πρόβλημα

Αν είναι κλεισμένος μέσα σε ένα crate ή δεμένος σε μια αλυσίδα όλη την ημέρα τότε κάτι δεν έχεις κατανοήσει.

Θα είναι πολύ εύκολο για το σκύλο σου να παρερμηνεύσει πληροφορίες

Θα πρέπει να τον καθοδηγείς με σωστές τεχνικές για να ερμηνεύει σωστά αυτά που συμβαίνουν γύρω του.

Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και ορισμένες φυλές δεν κάνουν για όλους

Κάνε την έρευνά σου μεθοδικά. Μάθε από ειδικούς τι χρειάζεται η φυλή που σου αρέσει, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της και οι ανάγκες της. Άλλα πράγματα χρειάζεται το αγγλικό Μπουλντόγκ και άλλα το Ντόπερμαν. Κάνε μια καλή αξιολόγηση του εαυτού σου πριν αποφασίσεις αν θα πάρεις σκύλο και τι σκύλο θα πάρεις.

Θα πρέπει να εκπαιδεύσεις το σκύλο σου από πολύ μικρή ηλικία

Όχι μόνο για να έχεις ένα διαχειρίσιμο σκύλο, αλλά και για να αποφύγεις πολύ σοβαρά προβλήματα που ενδεχομένως να έχεις στο μέλλον. Συμβουλέψου έναν επαγγελματία εκπαιδευτή και διάλεξε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που ταιριάζει σε σένα, το χρόνο σου, και πάνω απ’ όλα στο σκύλο σου!!

Κατανόησε πως δεν είσαι ειδικός πάνω στο θέμα της εκπαίδευσης

Δεν έχει σημασία αν είχες κάποτε ένα σκύλο που έκανε ότι του έλεγες. Για την ακρίβεια δυσκολεύομαι να σε πιστέψω. Δεν είναι όλοι οι σκύλοι ίδιοι και το ότι κατάφερες κάποια πράγματα μόνος σου δεν σημαίνει ότι μπορείς να διαχειριστείς κάθε περίπτωση και χαρακτήρα. Αν πραγματικά σε ενδιαφέρει να έχεις σωστή και ισορροπημένη σχέση με το σκύλο σου εμπιστέψου έναν ειδικό.

Μπορώ να σφίξω μια βρύση που τρέχει. Αν σπάσει ο σωλήνας όμως θα πρέπει να φωνάξω έναν υδραυλικό. Η ζημιά τις περισσότερες φορές θα αποκατασταθεί. Το θέμα είναι το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει μέχρι να έρθει ο ειδικός.

Κάνε καλή έρευνα για το σκύλο που θα πάρεις

Οι ασθένειες είναι πολύ συνηθισμένες στα σκυλιά και μάλιστα από μικρή ηλικία. Πρόσεξε πολύ και αν έχεις την δυνατότητα έλεγξε γεννήτορες και συνθήκες διαβίωσης. Ζήτα βοήθεια από έναν κτηνίατρο που εμπιστεύεσαι πριν πάρεις την απόφαση. Κάνε όσο μπορείς καλύτερη αξιολόγηση του χαρακτήρα του σκύλου που πρόκειται να πάρεις. Αν το κρίνεις απαραίτητο ζήτα βοήθεια από κάποιον εκπαιδευτή.

Αν ψάξεις για εκπαιδευτή, κάνε καλή έρευνα για το ποιον θα διαλέξεις

Μην εμπιστεύεσαι όποιον βρεθεί στο δρόμο σου για την εκπαίδευση του σκύλου σου. Ψάξε καλά και αξιολόγησε σωστά ποιος θα είναι αυτός που θα αναλάβει το σκύλο σου και εσένα.

Σκέψου την υιοθεσία ενός σκύλου από κάποιο φιλοζωικό σωματείο

Εφόσον ενδιαφέρεσαι για σκύλο συντροφιάς, κάνε και ένα καλό. Σώζεις κάποιο σκυλάκι που το μέλλον του είναι αβέβαιο. Πρόσεξε όμως. Η αξιολόγηση του χαρακτήρα σε αυτήν την περίπτωση είναι ζωτικής σημασίας.

Θα χρειαστείς χρήματα.

Τροφές, εμβόλια, εξετάσεις, αμπούλες, χάπια, εκπαίδευση, λουριά, κολάρα, σπιτάκι.. και η λίστα δεν σταματάει.

Η εξαιρετική περίπτωση που ο σκύλος πάει σαν δώρο κάπου

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε πως ένας σκύλος ΔΕΝ μπορεί να είναι δώρο. Δεν είναι κινητό τηλέφωνο, δεν είναι μπλούζα ή ρολόι. Δεν μπορώ να αποφασίσω για κανέναν αν θέλει και αν μπορεί να αναλάβει ένα σκύλο επειδή εμένα μου φάνηκε καλή ιδέα. Και φυσικά δεν μπορώ να τον επιστρέψω αν δω ότι δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα. Μην κάνετε δώρο σκυλιά. Μην παίρνετε σκυλιά για τα παιδιά σας. Μη σκέφτεστε πόσο χαρούμενο θα κάνετε τον παραλήπτη. Η χαρά κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσει μερικούς μήνες. Και αυτό γιατί η επιλογή της συμβίωσης δεν έγινε συνειδητά.

Πρώτα μάθε τι είναι η κοινωνικοποίηση στα σκυλιά, μετά ξεκίνα από την πρώτη μέρα

Θα πρέπει να δείξεις στο σκύλο σου τι έχει αυτός ο κόσμος και πως να συναναστρέφεται με τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. ΟΧΙ κοινωνικοποίηση δεν είναι να αφήνω το σκύλο μου σε ένα πάρκο ελεύθερο να “παίξει” με άλλα σκυλιά!! Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων μαθαίνουν τι είναι κοινωνικοποίηση όταν πλέον είναι αργά.. Ακόμα μια φορά, συμβουλέψου έναν ειδικό.

Φιλική σημείωση Νο1: Τις περισσότερες φορές (αν όχι όλες) στο παιχνίδι 2 ή περισσότερων σκύλων κρύβονται πράγματα που, εμείς σαν άνθρωποι, δεν μπορούμε να καταλάβουμε.

Φιλική σημείωση Νο2: Ο σκύλος έχει ανάγκη να συναναστραφεί μαζί σου δηλαδή με την ομάδα του, όχι με ξένα άτομα. Αν βαριέσαι να συναναστραφείς με το σκύλο σου και σου φαντάζει εύκολη λύση το να τον αφήσεις να “παίζει” με άλλα σκυλιά στο πάρκο κάτι δεν έχεις κατανοήσει. Αργά ή γρήγορα ο σκύλος σου θα ενδιαφέρεται περισσότερο για τους άλλους παρά για σένα.

Τέλος κατανόησε την επόμενη φράση: Οτιδήποτε κάνεις με τον σκύλο σου αποτελεί εκπαίδευση.

Από το να κάθεσαι στον καναπέ με το σκύλο σου αγκαλιά μέχρι το να τον ετοιμάζεις για ένα άθλημα σκύλων αποτελεί εκπαίδευση. Ο σκύλος σου μαθαίνει από το περιβάλλον του και τις αντιδράσεις σου 24/7. Αν του επέτρεπες να πηδάει πάνω σου όταν σε έβλεπε και ήταν 3 μηνών ουσιαστικά του το δίδαξες. Τώρα που είναι 2 ετών ζυγίζει 40 κιλά και εσύ φοράς το καλό σου φόρεμα δεν έχει αλλάξει κάτι για αυτόν.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως είναι υποχρέωση όλων όσων έχουν σκύλο, ή πρόκειται να ζήσουν με ένα σκύλο, να μάθουν πως να τους συμπεριφέρονται. Οι δρόμοι της Ελλάδας γεμίζουν καθημερινά από αδέσποτους που κάποτε πέρασαν από κάποιο σπίτι και δεν τους δόθηκε η ευκαιρία στη μάθηση και στο να αποδείξουν τι είναι ικανοί να κάνουν. Ζω με ένα σκύλο γιατί το αποφάσισα συνειδητά. Ήταν επιλογή μου και είμαι υπεύθυνος για τις επιλογές μου και τις συνέπειές τους.

Το μόνο που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι πως αν δώσετε την ευκαιρία στο σκύλο με τη σωστή διαδικασία, θα σας δώσει πίσω πράγματα που δεν φαντάζεστε. Πράγματα που όσες σελίδες και αν γραφτούν, δεν μπορούν να φτάσουν ούτε στο μισό της σημασίας τους. Αν το βιώσετε θα καταλάβετε τι σημαίνει πραγματικά ο σκύλος για τον άνθρωπο.

 

Τσιαντής Άκης

Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

Οι πραγματικές ανάγκες του σκύλου και τα προβλήματα που προκύπτουν στην προσπάθεια ανθρωποποίησής του. | Μέρος 2ο

Ο σκύλος έχει ανάγκη από εμάς να κατανοήσουμε τα ένστικτά του και να μην τα καταπιέσουμε..

Το ότι ο σκύλος σας δείχνει παραπάνω ενδιαφέρον σε μια γάτα από αυτό που θα επιθυμούσατε δεν είναι απαραίτητα προβληματικό. Προβληματικό δεν είναι και ότι γαβγίζει και δείχνει τα δόντια του σε ανθρώπους που έρχονται στο χώρο σας. Αυτά τα δυο παραδείγματα προέρχονται από ένστικτα του σκύλου, καταδίωξη και προστασία του χώρου του. Αυτό που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κάνουν, είναι να προσπαθούν να εξαλείψουν αυτά τα ένστικτα θεωρώντας πως πρόκειται για κακή συνήθεια. Αυτό που έχει ανάγκη ο σκύλος από μας όμως, είναι να κατευθύνουμε με σωστό και ασφαλή τρόπο τις τάσεις του σκύλου με απώτερο σκοπό να μπορούμε να είμαστε παντού άνετοι και ήρεμοι. Δε μπορώ να επιτρέπω στο σκύλο να κυνηγάει τις γάτες της γειτονιάς, αλλά μπορώ να του επιτρέψω να κυνηγάει το μπαλάκι του για όση ώρα επιθυμεί. Δεν είναι σωστό να επιτίθεται στους καλεσμένους μου αλλά είναι σωστό να με προειδοποιεί όταν κάποιος εισέρχεται στο χώρο μου.

Φυσικά σε αυτό το κομμάτι τεράστια σημασία έχει η σωστή κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία. Αν διδάξω στο σκύλο πως οι γάτες είναι κάτι που δεν πρέπει να ασχολείται τότε δύσκολα θα αρχίσει σε μεγάλη ηλικία να τις κυνηγάει.

Η ανάγκη για συντροφιά

Τα σκυλιά επιθυμούν να περνάνε το χρόνο τους με την ομάδα τους. Η ομάδα τους είμαστε εμείς άρα ο σκύλος θέλει να περνάει χρόνο μαζί μας!! Δεν είναι καλό για το σκύλο να μένει μόνος του όλη την ημέρα. Πρέπει οπωσδήποτε να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί του. Εκτός από τη βόλτα και την εκπαίδευση, χρειάζεται και την επαφή μας. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν λείπουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και η επαφή μας περιορίζεται σε μια δεκαπεντάλεπτη βόλτα πριν πέσουμε για ύπνο, ο σκύλος μας μένει ανικανοποίητος. Επίσης αν ο σκύλος ζει έξω από το σπίτι και βγαίνουμε μόνο για να τον ταΐσουμε αντιλαμβάνεστε πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να δεθούμε στο βαθμό που θα μπορούσαμε. Το αξιοσημείωτο είναι πως ο σκύλος μας είναι πάντοτε δεκτικός στο να συναναστραφεί μαζί μας, οπότε είναι εύκολα κατανοητό πως η συντροφικότητα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του πανέμορφου ζώου!!

Η ανάγκη του σκύλου να νιώσει αποδεκτός και σημαντικός

Κατά την άποψή μου είναι η σημαντικότερη ανάγκη του σκύλου μας μαζί με 2-3 ακόμα!!

Ο σκύλος είναι πραγματικά χαρούμενος όταν έχει ένα σκοπό στη ζωή του!! Έχει την ανάγκη να νιώσει πως βοηθάει σε κάτι και πως είναι ικανός να φέρει σε πέρας μια εργασία. Τα σκυλιά που δεν έχουν λόγο για να εργαστούν μέσα στην ημέρα τους είναι αυτά τα οποία θα εμφανίσουν και τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Για να σας βοηθήσω να κατανοήσετε τι εννοώ, σκεφτείτε τη διαφορά που έχει ο σκύλος σας από έναν αδέσποτο σκύλο. Ο αδέσποτος μέσα στη μέρα του πρέπει με κάποιο τρόπο να εξασφαλίσει την τροφή του, ένα καλό και ασφαλές μέρος να κοιμηθεί, το νερό του, την παρέα του. Βασικά τα πάντα. Ο δικός μας σκύλος όλα αυτά τα έχει σίγουρα!! Οπότε δεν υπάρχει καμιά προσπάθεια για να έχει αυτά που χρειάζεται. Φυσικά δεν εννοώ να βάλουμε τους σκύλους μας να δουλεύουν για να είναι χαρούμενοι, αλλά μικρά πραγματάκια που θα τους ενεργοποιήσουν και θα τους δώσουν την αίσθηση ότι έχουν μια εργασία και ένα νόημα στη ζωή τους και φυσικά ότι με τη συμπεριφορά τους προσφέρουν στην ομάδα τους, θα τους δώσει ένα εντελώς άλλο νόημα στη ζωή τους και θα τους χαρίσει απερίγραπτη χαρά!! Οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης του σκύλου, από την επαναφορά ενός κλαδιού, μέχρι και την εκπαίδευση φύλαξης αποτελεί εργασία για το σκύλο και του αυξάνει την αυτοπεποίθηση!!

Φιλική σημείωση: Όταν ο σκύλος σου βαριέται αρχίζει να ασχολείται με πράγματα που δε θα ήθελες. Όταν έχει εξασφαλισμένο τον καλύτερο τρόπο ζωής, σταματάει να προσπαθεί και δημιουργεί προβλήματα. Για να συμβούν αυτά, κατά πάσα πιθανότητα το λάθος είναι δικό σου.

Η ανάγκη να νιώσει ασφάλεια

Έχουμε την υποχρέωση να παρέχουμε το αίσθημα της ασφάλειας στο σκύλο μας από την πρώτη στιγμή που τον φέρνουμε στο σπίτι μας. Ένας σωστός κηδεμόνας δεν αφήνει απροστάτευτο το σκύλο του και είναι δίπλα του για να τον καθοδηγήσει απέναντι σε οτιδήποτε του δημιουργεί άγχος. Ο σκύλος μας, στην περίπτωση που δε θα καταφέρουμε να του παρέχουμε την ασφάλεια που αναζητά, θα αρχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει για να αποφύγει μια στρεσογόνα κατάσταση. Έτσι πολύ συχνά βλέπουμε ένα σκύλο που γαβγίζει απειλητικά σε κάποιον, ενώ ο κηδεμόνας του βρίσκεται ακριβώς διπλά του προσπαθώντας να τον καθησυχάσει.

Η ασφάλεια είναι ένα σύνθετο κομμάτι στην εκπαίδευση του σκύλου μας και ξεκινάμε τη δουλειά από την πρώτη μέρα της κοινής μας ζωής. Βασικό εργαλείο είναι η σωστή κοινωνικοποίηση που θα μας δώσει μεγάλο προβάδισμα σε καταστάσεις που πολλά σκυλιά έχουν προβλήματα. Η σταθερότητα στους κάνονες και η δικαιοσύνη του κηδεμόνα θα βοηθήσουν εξαιρετικά στην κάλυψη αυτής της ανάγκης του σκύλου μας.

Καθαριότητα και υγεία

Εκτός από ανάγκη του σκύλου είναι και υποχρέωση του κηδεμόνα να διατηρεί καθαρό και υγιή το σκύλο του. Επισκέψεις στον κτηνίατρο όταν είναι απαραίτητο και ενημέρωση για όλα όσα πρέπει να έχουμε κατά νου για την υγειά του σκύλου μας. Μπάνιο και χτένισμα του σκύλου συχνά και πάντα με γνώμονα τη φυλή και τον τύπο τριχώματος.

Είναι, θεωρώ, καθήκον μας, από τη στιγμή που ζητάω από ένα άλλο είδος να ζήσει με τους ανθρώπους, να του διδάξω τον τρόπο, να καλύψω τις ανάγκες του και να του επιτρέψω να με διδάξει λίγο από το μαγικό του κόσμο..

“In order to really enjoy a dog, one doesn’t merely try to train him to be semi-human. The point of it is to open oneself to the possibility of becoming partly a dog.” – Edward Hoagland

Τσιαντής Άκης

Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

Οι πραγματικές ανάγκες του σκύλου και τα προβλήματα που προκύπτουν στην προσπάθεια ανθρωποποίησής του. | Μέρος 1ο

Είναι πολλές οι φορές που έχουμε δει κάποιον γνωστό ή φίλο να συμπεριφέρεται στο σκύλο του σαν να ήταν άνθρωπος (παιδί). Επίσης είναι πολλές οι φορές που προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε με ανθρώπινες συμπεριφορές τις ενέργειες του σκύλου μας. Αρκετοί κηδεμόνες προσφέρουν στον κατοικίδιο σκύλο τους μια ζωή που ταιριάζει απόλυτα σε άνθρωπο, (δικό τους δωμάτιο, κρεβάτι, καθημερινές εναλλαγές σε μαγειρευτό φαγητό, ρουχισμό κ.α.). Κατανοώ πως το κίνητρο για αυτή τη μεταχείριση είναι η αγάπη και η ανάγκη μας να παρέχουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής στο σκύλο-φίλο που τόσο πολύ αγαπάμε, όμως στην πραγματικότητα αυτό που κάνουμε είναι να καλύπτουμε δικές μας ανάγκες και να παραμερίζουμε εντελώς τη φύση και τις πραγματικές ανάγκες του σκύλου μας!!

Η Ζιζέλ δεν τρώει κροκέτες, της αρέσει το κοτόπουλο και το χοιρινό. Επίσης δεν της αρέσει να πατάει στα χώματα θέλει να είναι πάντα καθαρή…

Μάλλον την έχεις κακομάθει με το φαγητό, και προφανώς εσύ θέλεις να είναι καθαρή και για αυτό το λόγο απέφευγες το χώμα απ’ όταν ήταν κουτάβι, έτσι ο σκύλος σου είναι λογικό να μη θέλει να το πατήσει!!

Από την άλλη πλευρά, πολλές φορές είμαστε θεατές σε περιπτώσεις που ιδιοκτήτες σκύλων φωνάζουν στα σκυλιά τους για κάτι που έκαναν (ή για κάτι που δεν έκαναν) χωρίς να έχουν διδάξει το σκύλο τους τι ακριβώς θέλουν. Περιπτώσεις ακραίες που αρκετά συχνά φτάνουν σε επίπεδα βίας, ψυχολογικής και σωματικής, και δεν οδηγούν πουθενά.

Ζητάμε από το σκύλο μας να κάνει κάτι έχοντας την ψευδαίσθηση πως θα μας καταλάβει όπως θα συνέβαινε με έναν άνθρωπο. Ακυρώνουμε ολόκληρη την επικοινωνία και την διαδικασία μάθησης με ένα άλλο είδος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και το αστείο είναι πως έχουμε και απαιτήσεις.

Ο Rocky μου έχει καταστρέψει όλα τα έπιπλα!! Τι τιμωρίες τι φωνές.. μέχρι και ξύλο δοκίμασα!! Τίποτα δεν καταλαβαίνει αυτός ο σκύλος!!

Οκ. Δεν προσπάθησες να καταλάβεις γιατί ο σκύλος σου καταστρέφει, και αμέσως βρήκες την πιθανή λύση στην τιμωρία τις φωνές και τη βία. Και περιμένεις και αποτέλεσμα..

Οφείλουμε σαν κηδεμόνες να δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια στο σκύλο μας για να μπορέσει να κατανοήσει τι θέλουμε από αυτόν και το σημαντικότερο οφείλουμε να κατανοήσουμε ΕΜΕΙΣ τι έχει ο σκύλος μας ανάγκη και να του το παρέχουμε.

Πάμε να δούμε αναλυτικά μερικές από τις ανάγκες που έχει ο σκύλος μας για να είναι ισορροπημένος και να έχουμε μαζί του μια ήρεμη και αρμονική συμβίωση.

Η ανάγκη της επικοινωνίας

Ο σκύλος σου είναι ρυθμισμένος να επικοινωνεί με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχεις συνηθίσει εσύ!! Δεν γνωρίζει καμία ανθρώπινη γλώσσα και το “Μη κάνεις αυτό”  ή το “Γιατί έκανες εκείνο”  δεν έχει καμία πραγματική σημασία για αυτόν. Χρησιμοποίησε όσο το δυνατόν λιγότερες λέξεις και δώσε ένα νόημα σε αυτές. Ο τρόπος που κινείσαι στο χώρο και σε σχέση με το σκύλο σου θα του δώσει πολύ πιο ξεκάθαρα μηνύματα αλλά δυστυχώς εσύ μάλλον δε θα είσαι σε θέση να το καταλάβεις. Οπότε βάλε μια βάση στην επικοινωνία σου με λίγες λέξεις που έχουν πραγματικό νόημα και απέφυγε ολοκληρωμένες προτάσεις είτε πρόκειται για έπαινο είτε για επίπληξη!!

– Και γιατί όταν δαγκώνει τον καναπέ και του λέω “Μη δαγκώνεις τον καναπέ” σταματάει και καταλαβαίνει ότι κάνει κάτι κακό;

Διότι έχει συνδυάσει τον συγκεκριμένο τόνο φωνής και τις κινήσεις του σώματός σου όπως και τις εκφράσεις στο πρόσωπό σου με κάτι που σε ενοχλεί. Δεν ξέρει όμως τι είναι αυτό που σε ενοχλεί. Επίσης δεν ξέρει τι είναι καναπές. Ούτε την έννοια της λέξης δαγκώνω!! Αυτός είναι και ο λόγος που σε 2-3 λεπτά θα ξαναπροσπαθήσει να δαγκώσει τον καναπέ..

Ξέρω ότι σου αρέσει να μιλάς με το σκύλο σου άλλα σκέψου να γνωρίσεις κάποιον Ιάπωνα να καθίσετε σε ένα δωμάτιο μόνοι σας και να αρχίσει να σου μιλάει στη γλώσσα του ασταμάτητα.. Θες δεν θες, θα στρεσαριστείς!! Το ίδιο, ίσως, βιώνει και ο σκύλος σου στις συζητήσεις που έχετε.

Έχει την ανάγκη να ζει με έναν δίκαιο, υπεύθυνο και σταθερό κηδεμόνα

Δίκαιος ως προς το τι είναι σωστό και τι λάθος. Δεν είναι δίκαιο να αφήνω το σκύλο να δαγκώνει την παντοφλά όλη μέρα και ξαφνικά να αρχίζω τις φωνές επειδή τώρα θέλω να σταματήσει. Το ότι τον αφήνεις να το κάνει σημαίνει πως επιτρέπεται!! Αν δεν το επιτρέπεις μη τον αφήσεις να τις ακουμπήσει ούτε μια φορά!!

Υπεύθυνος ως προς το πρόγραμμα του σκύλου και την κάλυψη των πρωτογεννών αναγκών του. Φαγητό, νερό, βόλτα για τουαλέτα, μέρος για να κοιμηθεί.

Σταθερός ως προς τους κανόνες σου την υπευθυνότητα και τη δικαιοσύνη σου.

Επιτρέπεις να κοιμάται ο σκύλος στον καναπέ; Τότε είναι πάντα σωστό από την πλευρά του να ανεβαίνει για να πάρει έναν υπνάκο. Αν τον μαλώσεις χαλάς τη σταθερότητα και αυτό είναι άδικο για το σκύλο.

Τον ταΐζω κάθε μέρα στις 11:00; τότε πρέπει να έχει σταθερά το γεύμα του κάθε μέρα την ίδια ώρα. Αν περάσει η ώρα του φαγητού κατά πολύ, ο σκύλος θα αρχίσει να αγχώνεται μήπως και μείνει νηστικός.

Απαγορεύεις στο σκύλο να γαβγίζει σε περαστικούς; Τότε σταθερά θα πρέπει να διορθώνεις κάθε φορά που το κάνει. Αν διορθώνεις μια στο τόσο ο σκύλος αντιλαμβάνεται πως μερικές φορές επιτρέπεται και μερικές όχι.

Η ανάγκη της μάθησης

 Δεν ξέρει τι θέλεις. Δεν ξέρει τι ζητάς. Δεν ξέρει τους κανόνες σου. Δεν ξέρει αν πρέπει να κάνει κάτι ή όχι. Εδω έρχεται να μας βοηθήσει η μάθηση (εκπαίδευση).

Μέσω της εκπαίδευσης εκτός από άριστη επικοινωνία θα καταφέρεις να διδάξεις στο σκύλο σου όλες τις επιθυμητές συμπεριφορές. Θα αυξηθεί το δέσιμο σας και θα καταφέρεις να βάλεις βάσεις για σωστή και ισορροπημένη συμβίωση. Είναι ανάγκη του σκύλου διότι θα ζήσει στην κοινωνία των ανθρώπων και θα συναναστρέφεται με το είδος μας καθημερινά. Οπότε χωρίς τη μάθηση θα είναι μπερδεμένος και ανασφαλής!! Η διαδικασία της εκπαίδευσης είναι και δική σου ανάγκη διότι χωρίς αυτή, δεν θα καταφέρεις να επικοινωνήσεις και να διδάξεις αυτά που θες στο σκύλο σου.

Σημαντικό είναι εδώ να κατανοήσουμε πως ο σκύλος δε μπορεί να μάθει με τους τρόπους και τους ρυθμούς που θα μάθει ένας άνθρωπος. Οπότε καλό θα ήταν να γνωρίζουμε έστω τα βασικά για να μπορέσουμε να διδάξουμε το σκύλο μας όλα αυτά που επιθυμούμε χωρίς να ζορίζουμε αυτόν και τη φύση του.

Η ανάγκη για άσκηση

Τα περισσότερα σκυλιά έχουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας που κάπου πρέπει να αποβάλλουν. Ανάλογη της ηλικίας, της φυλής, των συνηθειών και της τροφής, είναι και η ενέργεια που έχει ο σκύλος μας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως αν αυτή η ενέργεια που έχουν τα σκυλιά μας δεν διοχετευθεί κάπου με εποικοδομητικό τρόπο, σίγουρα θα γίνει με κάποιον άλλο λιγότερο αρεστό σε μας. Ασταμάτητο γάβγισμα, καταστροφές στο σπίτι, τάση προς την επιθετικότητα, κυνήγι ανθρώπων και ζώων, μέχρι και κυνήγι της ουράς τους με βλαβερά αποτελέσματα για την υγεία τους.

Αν και εφόσον έχεις κατανοήσει τη φύση του σκύλου, θα γνωρίζεις πως δεν είναι ότι καλύτερο να ζει μόνο μέσα σε ένα διαμέρισμα με λίγες βόλτες την εβδομάδα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκτονώσουμε ένα σκύλο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκτός από σωματική άσκηση, ο σκύλος έχει την ανάγκη και για πνευματική άσκηση. Επίσης η άσκηση κατά την οποία ο σκύλος χρησιμοποιεί το μυαλό και τις αισθήσεις του είναι η πιο αποτελεσματική. Τέλος το σημαντικότερο κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι πως ο σκύλος σας πρέπει να εκτονωθεί μαζί σας.

Μερικοί ενδεικτικοί τρόποι άσκησης είναι οι παρακάτω:

  1.     Εκπαίδευση (Από απλές ασκήσεις όπως το έλα και το κάθισε, μέχρι εξελιγμένη εκπαίδευση)
  2.     Τρέξιμο με το σκύλο
  3.     Κολύμπι
  4.     Παιχνίδι με μπάλες (παιχνίδι επαναφοράς)
  5.     Παιχνίδι με tug (Διελκυστίνδα)
  6.     Κρύψιμο αντικειμένων (ο σκύλος χρησιμοποιεί σώμα και αισθήσεις)
  7.     Κυναθλητισμός (Ειδικά σπορ για σκύλους)

Τσιαντής Άκης

Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

Σκέφτομαι να πάρω σκύλο | Μέρος 1ο

Γιατί θέλεις να πάρεις σκύλο;

Συλλογίστηκες ποτέ γιατί θέλεις να φέρεις στο σπίτι σου και στην καθημερινότητά σου ένα σκύλο;

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι θέλουμε ένα κατοικίδιο για να μας δώσει χαρά και να καλύψει κενά που μπορεί να νιώθουμε στη ζωή μας. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν αυτό είναι μεμπτό, αλλά σίγουρα, οι ανάγκες που έχει ένα κατοικίδιο όπως ο σκύλος δεν σταματούν στα χάδια και στην παρέα που θα κάνουμε μαζί του μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Για να έχεις έναν καλό φίλο που θα είναι ήρεμος και θα θέλει να μοιραστεί μαζί σου το χρόνο του πρέπει να δουλέψεις μαζί του. Πρέπει να τον διδάξεις τι θέλεις από αυτόν, να του δείξεις πως να συμπεριφέρεται, τι μπορεί να κάνει και τι όχι.

Μη σπαταλάς το χρόνο σου σε σκέψεις όπως “Αν πάρω σκύλο θα τον παίρνω μαζί μου για τρέξιμο, θα πηγαίνω στην παραλία μαζί του, θα μπορώ να κάνω ποδήλατο και αυτός να ακολουθεί, θα με προστατεύει αν γίνει κάτι στο δρόμο ή στο σπίτι.” Όχι!! Δεν θα γίνουν όλα αυτά αν δε δώσεις τον απαραίτητο χρόνο στο σκύλο σου για να του διδάξεις την καθημερινότητα των ανθρώπων. Ποτέ και κανένας σκύλος από όλους αυτούς που έχω γνωρίσει, δεν ήρθε σε ένα σπίτι ανθρώπων γνωρίζοντας πως πρέπει να συμπεριφερθεί. Επίσης κανένας από αυτούς δεν ήρθε στο σπίτι με ένα εγχειρίδιο οδηγιών.

Πάμε στα βασικά.

“Σκέφτομαι να ζήσω με ένα σκύλο” είναι η πρόταση που περικλείει όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα τη σημασία της απόφασης που θα ακολουθήσει. Παίρνεις ένα αυτοκίνητο ή ένα ψυγείο ή ένα τραπεζάκι. Τα πας στο σπίτι σου και όλα καλά!! Μένουν στη θέση που τα βάζεις και δεν σε ενοχλούν. Αλλά θα ζεις με το σκύλο για τα επόμενα 10-15 χρόνια της ζωής σου αν όλα πάνε καλά. Θα μοιράζεσαι πράγματα όπως το χρόνο σου, το διαμέρισμά σου, την ηρεμία και την όρεξή σου. Θα είσαι, θέλεις δεν θέλεις, υπεύθυνος για τις πράξεις του. Δάγκωσε έναν άνθρωπο; Λάθος σου. Έσκαψε τον κήπο της γειτόνισσας; Λάθος σου. Γαβγίζει μέσα στη νύχτα χωρίς λόγο; Λάθος σου. Σου έφυγε όταν τον έλυσες στο πάρκο και ψάχνεις με όλες σου τις δυνάμεις να τον βρεις; Μάντεψε… Λάθος σου!!

Ο σκύλος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει υποκατάστατο για τα κενά που νιώθει κάποιος.

Δεν παίρνω σκύλο για να καλύψω τις ανάγκες μου. Παίρνω σκύλο για να καλύψω τις δικές του και να του προσφέρω μια όσο το δυνατόν καλύτερη ζωή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, και φυσικά όσο πιο σωστά γίνεται, ο σκύλος θα φτάσει σε ένα σημείο που θα μου δίνει ψυχολογική υποστήριξη και καθημερινή ηρεμία.

Αν εξαιρέσουμε τους σκύλους που εκπαιδεύονται σε ειδικά προγράμματα για να βοηθήσουν ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα και άλλες περιπτώσεις, (therapy dogs), τα υπόλοιπα σκυλιά δε μπορούν να βοηθήσουν σοβαρές καταστάσεις από μόνα τους και φαντάζομαι πως ένας άνθρωπος που δεν είναι ήρεμος στην καθημερινότητά του το τελευταίο πράγμα που θέλει, είναι να τρέχει πίσω από ένα κουτάβι που νομίζει πως το σαλόνι είναι παιδική χαρά!! 

Θα σε έχει ανάγκη.

Από τη στιγμή που φέρνεις ένα ζώο στο σπίτι σου, αυτόματα εξαρτάται από σένα.

  •    Που θα είναι η φωλιά του; Ναι τη χρειάζεται και ΌΧΙ το σαλόνι σου ΔΕΝ είναι φωλιά για το σκύλο. ΌΧΙ ούτε ο καναπές σου είναι φωλιά!! Θέλει το χώρο του όπως θέλεις και συ το δικό σου. Είναι πολύ σοβαρό να ξεκαθαρίσεις στο σκύλο σου πως το σαλόνι σου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ!! Οπότε που θα μπει το σπιτάκι του/crate με τα πιάτα του και το μαξιλάρι του;
  •    Η επιβίωσή του περνάει από τα χέρια σου. Περιμένει το γεύμα του από σένα την ώρα που έχει συνηθίσει να τρώει. Εσένα θα σου άρεσε αν σήμερα έτρωγες στις 14:00 και αύριο στις 23:00;
  •    Αν βάλεις όρια και κανόνες, όπως φυσικά σου προτείνω να κάνεις, θα πρέπει να διδάξεις στο σκύλο ότι η τουαλέτα είναι έξω. ΌΧΙ το μπαλκόνι ΔΕΝ είναι τουαλέτα και είναι υποχρεωτικό να μαζεύεις τις ακαθαρσίες του σκύλου σου στους εξωτερικούς χώρους!! Οπότε πρέπει να βγει από το σπίτι για την ανάγκη του τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα. (Σαν κουτάβι πολλές περισσότερες). Εσύ πόσες φορές την ημέρα επισκέπτεσαι την τουαλέτα;
  •    Πρέπει να διατηρείς καθαρό το σκύλο σου. Τρίχωμα, νύχια, στόμα, αυτιά, πρέπει να τα περιποιείσαι συχνά. Ο σκύλος σου δεν ενδιαφέρεται αν έχει βρώμικα πόδια και θα σου λασπώσει το χαλί. Εσύ όμως;;

Θα χρειάζεται τον χρόνο σου

  •   Αν δε διαθέτεις ελεύθερο χρόνο, τότε καλύτερα εγκατέλειψε την ιδέα της συμβίωσης με ένα σκύλο. Δεν θα σου πω πόσες ώρες την ημέρα πρέπει να έχεις ελεύθερες για να πάρεις σκύλο γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αν είσαι διατεθειμένος να αφιερώνεις 2 ώρες την ημέρα στο σκύλο σου, πρόσεξε γιατί πολύ σύντομα μπορεί να αφιερώνεις 1 και σε λίγα χρόνια μπορεί και καμία.
  •   Αν δεν αφιερώσεις χρόνο, δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρεις να καταλάβεις το σκύλο σου και αυτός εσένα.
  •   Θα είσαι υπεύθυνος για την εκπαίδευσή του. Θα τον φέρεις σε μια κοινωνία ανθρώπων. Θα πρέπει να του μάθεις πως να συμπεριφέρεται σωστά. Αυτό απαιτεί χρόνο, κόπο και χρήματα.
  •   Θα χρειάζεται κυριολεκτικά το χρόνο σου!! Είναι ζώο ομάδας. Θα σε έχει ανάγκη σαν φυσική παρουσία. Θα σε θέλει κοντά του. Θα θέλει το χάδι σου, να νιώσει αποδεκτός από την ομάδα του, να νιώσει σημαντικός. Θα θέλει απλά να καθίσει δίπλα σου χωρίς να κάνετε κάτι μόνο και μόνο για να περάσει χρόνο μαζί σου!!

Τσιαντής Άκης Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

Πως η κάλυψη των βασικών αναγκών του σκύλου συντελεί στην ευτυχία του

Ο πραγματικά ευτυχισμένος σκύλος, είναι αυτός που έχει ισορροπία στη ζωή του. Πώς όμως θα φτάσουμε στο να έχουμε έναν ισορροπημένο και συνεπώς ευτυχισμένο σκύλο; Η ερώτηση αυτή βρίσκει απάντηση σε μια ακολουθία πραγμάτων, που κάθε κηδεμόνας σκύλου πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει.

1. Η σημαντικότητα της πειθαρχίας στη ζωή ενός σκύλου

Τα σκυλιά είναι πλάσματα που χρειάζονται πειθαρχία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα έρθει ο σκύλος στο σπίτι, πρέπει να διαχειριστούμε σωστά και με πειθαρχία συγκεκριμένα πράγματα στην κοινή μας καθημερινότητα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η θέσπιση ορίων και κανόνων, το φαγητό, το παιχνίδι, ο περίπατος, η φωλιά, και η συναναστροφή μεταξύ σκύλου και κηδεμόνα.

2. Η σημαντικότητα της θέσπισης ορίων και κανόνων στο σκύλο

Η ορθότερη εκπαιδευτική προσέγγιση βασίζεται στην ανάπτυξη μιας ισορροπημένης σχέσης από την αρχή της συμβίωσής μας με το σκύλο. Θα πρέπει να τεθούν από τους πρώτους μήνες της ζωής ενός σκύλου όρια και κανόνες χωρίς να ασκηθεί καμία μορφή βίας. Με τον τρόπο αυτό, κηδεμόνας και σκύλος γίνονται μία ομάδα που επικοινωνούν, εμπιστεύονται και σέβονται ο ένας τον άλλο, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια αρμονική συμβίωση.

3. Το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης σωστών συμπεριφορών και αύξησης του κινήτρου για συνεργασία μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη

Το φαγητό είναι ένα πολύ καλό μέσο επιβράβευσης. Θα ήταν συνεπώς ιδιαίτερα βοηθητικό κατά την εκπαιδευτική διαδικασία να χρησιμοποιήσουμε όλη την ποσότητα φαγητού που αναλογεί στο σκύλο μας ανά ημέρα. Δηλαδή όταν του διδάσκουμε ασκήσεις υπακοής, ασκήσεις προσοχής και ασκήσεις αύξησης αυτοπεποίθησης, επιβραβεύουμε το σκύλο μας με τροφή κάθε φορά που συνεργάζεται μαζί μας εκτελώντας σωστά μία άσκηση. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε ότι αναγνωρίζουμε τις σωστές συμπεριφορές του σκύλου, τις ενισχύουμε και παράλληλα αυξάνουμε και το κίνητρό του για ενασχόληση μαζί μας.

4. Το παιχνίδι ως μέσο πνευματικής και σωματικής εκτόνωσης για το σκύλο

Το παιχνίδι καλύπτει άμεσα εκτός από τη σωματική και την πνευματική εκτόνωση του σκύλου μας. Η πνευματική εκτόνωση επιτυγχάνεται όταν παίζουμε παιχνίδια με το σκύλο μας που αποτελούνται από συγκεκριμένους κανόνες, που βασίζονται στη μεταξύ μας συνεργασία και καλύπτουν τις ανάγκες του. Έτσι, ο σκύλος δεν κυνηγάει απλά ένα μπαλάκι αλλά έχει στο μυαλό του να εμπλακεί σε μια μεγαλύτερη διαδικασία με βαθύτερο νόημα που θα τον διδάξει κάτι παραπάνω. Φυσικά, αυτός ο τρόπος παιχνιδιού γεμίζει το σκύλο με χαρά και ευεξία και έχει σημαντικά οφέλη για αυτόν, καθώς και για τη μεταξύ μας σχέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα του παιχνιδιού, πρέπει να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας και για εμάς αλλά και για το σκύλο μας ώστε να αποφύγουμε πιθανούς τραυματισμούς ή πρόκληση στρεσογόνων καταστάσεων. Επίσης είναι σημαντικό το παιχνίδι να μην συνοδεύεται από φωνές και επιπλήξεις. Παράλληλα, είναι απαγορευτικό κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας να δώσουμε ένα παιχνίδι στο σκύλο μας και να τον αφήσουμε να παίζει μόνος του και φυσικά δεν θα πρέπει να τον αφήνουμε να παίζει με οποιοδήποτε αντικείμενο βρει μπροστά του.

5. Η σημαντικότητα της ακολουθίας ενός μοτίβου στους περίπατους με το σκύλο

Ο περίπατος που περιλαμβάνει και την τουαλέτα, πρέπει να πραγματοποιείται σε συγκεκριμένο μοτίβο και με σωστή δομή ώστε στο χρόνο που αφιερώνουμε στο σκύλο μας, να καλύπτουμε τις ανάγκες του και έτσι να είναι πλήρης. Σύμφωνα με όσα αναφέραμε μέχρι τώρα, οι περισσότερες βόλτες καλό θα είναι να έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, μέχρι να φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο σε υπακοή και συμπεριφορά. Σημαντικό είναι την ώρα της βόλτας να υπάρχει πάντα ο έλεγχος και να αποσπάται όσο το δυνατόν λιγότερο η προσοχή του σκύλου από εμάς. Όταν μπορέσει να είναι αρκετά συνεργάσιμος μαζί μας, τότε του δίνουμε χρόνο να μυρίσει, να εξερευνήσει και να συλλέξει τις πληροφορίες που θέλει από το περιβάλλον. Άλλωστε, για εκείνον αυτός είναι και ο σκοπός της βόλτας.

6. Η αναγκαιότητα της φωλιάς στην ισορροπία του σκύλου

Η φωλιά παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την ισορροπημένη ζωή ενός σκύλου. Βασικά λοιπόν εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση σκύλων για την κάλυψη της ανάγκης της φωλιάς είναι τα μεταλλικά crate ή τα πλαστικά box μεταφοράς. Αυτά τα εργαλεία έχουν τα εξής οφέλη:

α) Καλύπτουν την ανάγκη του σκύλου για φωλιά.

β) Βοηθούν το σκύλο να μάθει να καλλιεργεί την ηρεμία του μέσα στο σπίτι.

γ) Μαθαίνει εύκολα να μένει μόνος.

δ) Του παρέχουν ασφάλεια.

ε) Τον βοηθούν να ξεφορτωθεί τον εκνευρισμό που έχει λόγω κούρασης μετά τις βόλτες και βοηθάει να αφομοιώσει τις πληροφορίες που του έχουμε δώσει εκπαιδευτικά.

στ) Τέλος, το κυριότερο είναι ότι βγάζουν το σκύλο από τη διαδικασία να δημιουργήσει μόνος του τη φωλιά σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού. Εάν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε ως αποτέλεσμα κάποια στιγμή να χρειαστεί να υπερασπιστεί με τον δικό του τρόπο το σημείο που έχει επιλέξει ως φωλιά ο σκύλος και να αναπτύξει έτσι μη επιθυμητές συμπεριφορές.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι με τη φωλιά ξεκαθαρίζουμε στο μυαλό του σκύλου τα όρια και τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει εντός του σπιτιού και του περνάμε παράλληλα το αίσθημα ηρεμίας.

7. Η ανάγκη του σκύλου για συναναστροφή και η σωστή πλαισίωση της

Ο σκύλος είναι ένα ον που έχει ανάγκη για επαφή και μέσω της εκπλήρωσης αυτής της ανάγκης αισθάνεται ευτυχισμένος! Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας για το σκύλο το να μπορεί να συναναστρέφεται με εμάς που μας θεωρεί ομάδα του. Προσοχή όμως, η ανεξέλεγκτη επαφή με το σκύλο μας εντός σπιτιού, θα τον οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αποκτήσει ότι θέλει χωρίς να δουλέψει για να το κερδίσει, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει να μας θεωρεί δεδομένους. Έτσι, όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό περιβάλλον, ο σκύλος θα είναι περισσότερο πρόθυμος να συναναστραφεί με οποιονδήποτε άλλον παρά με εμάς. Τα όρια και οι κανόνες είναι φυσικό ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν και σε αυτό το κομμάτι. Επιπρόσθετα, η επαφή με το σκύλο πρέπει να υπάρχει και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης αλλά και του παιχνιδιού με τη μορφή χαδιών (μόνο όταν ο σκύλος είναι ήρεμος και δεν απαιτεί την προσοχή μας).

Η επιλογή του σκύλου που θα έρθει στη ζωή μας: Μια σημαντική απόφαση 

Πριν ολοκληρώσουμε το άρθρο θα θέλαμε να πάμε ένα βήμα πίσω από αυτό της κάλυψης των βασικών αναγκών του σκύλου. Το βήμα της επιλογής του σκύλου θα επηρεάσει καθοριστικά την καθημερινή ζωή και την ευτυχία του σκύλου αλλά και τη δική μας.

Η φυλή λοιπόν, τα γενετικά χαρακτηριστικά και ο χαρακτήρας του σκύλου μας είναι σημαντικό να συμβαδίζουν με τις δυνατότητες, την εμπειρία και την καθημερινότητά μας. Παραδείγματος χάριν, πολύ δραστήρια σκυλιά απαιτούν πολλές ώρες ενασχόλησης από τον ιδιοκτήτη τους, ιδιαίτερες εκπαιδευτικές απαιτήσεις και θέσπιση αυστηρών ορίων στη μεταξύ τους σχέση.

Τι γίνεται λοιπόν αν κάνουμε τη λάθος επιλογή σκύλου σε σχέση με τα δεδομένα και τις δυνατότητές μας και διαλέξουμε ένα σκύλο απλά επειδή μας αρέσει οπτικά και μόνο; Σε αυτήν την περίπτωση κινδυνεύουμε να βρούμε μπροστά μας προβλήματα συμπεριφοράς τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν φυσικά σε δυστυχισμένους σκύλος και ιδιοκτήτες.

Εν κατακλείδι, ποιότητα, πειθαρχία, συνέπεια και σωστή συναναστροφή είναι τα στοιχεία που εξασφαλίζουν την χαρά και την ισορροπία στη ζωή του σκύλου μας. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και χρήζει διαφορετικής προσέγγισης στην κάλυψη των αναγκών του. Η εκπαιδευτική διαδικασία στη ζωή του σκύλου είναι βασικός παράγοντας ευτυχίας καθώς όλοι οι σκύλοι διψούν για μάθηση. Με τη σωστή καθοδήγηση λοιπόν από έναν εκπαιδευτή, τη συνέπεια στην εκπαίδευση και όλα όσα προαναφέραμε, θα πετύχουμε την άρτια επικοινωνία με το σκύλο μας, μια ισορροπημένη συμπεριφορά και την ανατροφή ενός ευτυχισμένου σκύλου! 

Μην ξεχνάτε, όπως συνηθίζουμε να λέμε, ένας σκύλος είναι πραγματικά ευτυχισμένος όταν έχει ισορροπία στη ζωή του!

Balanced Dog Training Team

Image

Διεύθυνση Εκπαιδευτηρίου

  • Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά
  • info@balanceddogtraining.gr
  • 6980515266

Social List