Είναι νομίζω κάπως παράλογο να ζητάς από τον σκύλο σου να είναι ήρεμος σε μια καφετέρια για 3 ώρες, γιατί εσύ περνάς καλά και πιστεύεις πως και αυτός περνάει καλά!
Μιας και είναι και καλοκαίρι, να παραθέσω επίσης, πως ο σκύλος στην παραλία με τόση ζέστη κάτω από μία ομπρέλα, περνάει όσο καλά περνάς κι εσύ κολλημένος στην κίνηση χωρίς AC σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο.
Τα λάθος μηνύματα δημιουργούν λάθος εντυπώσεις
Πολλοί ιδιοκτήτες πιστεύουν πως ο σκύλος τους εμφανίζει επιθετικές συμπεριφορές επειδή είναι δυναμικός, πεισματάρης και δύσκολος χαρακτήρας. Συνήθως, όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιες συμπεριφορές έχουμε να κάνουμε με ένα σκύλο που δεν έχει μάθει σωστά τα όρια και τους κανόνες μέσα στο πλαίσιο στο οποίο ζει. Ουσιαστικά ένας σκύλος χωρίς όρια και κανόνες μπορεί να εμφανίσει έντονες συμπεριφορές που θα προβληματίζουν σε μεγάλο βαθμό τους κηδεμόνες του. Αν αυτός ο σκύλος λοιπόν τυγχάνει να ανήκει και στην κατηγορία των δυναμικών φυλών, τότε τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα!
Η φύση του σκύλου και η προσπάθειά του για επικοινωνία
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης είναι να παρερμηνεύσει ή να μην αντιληφθεί σημάδια ή προειδοποιήσεις που φαίνονται στη συμπεριφορά του σκύλου του. Ο σκύλος, όπως και όλα τα υπόλοιπα ζώα, συνεχώς προσπαθεί να καλυτερεύσει τις συνθήκες διαβίωσής του και αυτή η προσπάθεια είναι άμεσα συνδεμένη με τη θέση του μέσα σε μια ομάδα, καθώς και με τα προνόμια που έχει αλλά και με τον τρόπο που τα έχει κερδίσει.
Κάθε σκύλος έχει ανάγκη να βρει ένα άτομο ή μια ομάδα στη ζωή του για να τον καθοδηγεί. Αν όμως αυτός που βρίσκεται στη θέση λήψης αποφάσεων και καθοδήγησης του σκύλου διακατέχεται από έντονο στρες, κάτι το οποίο οι περισσότεροι σκύλοι αντιλαμβάνονται και δεν μπορούν να το αντέξουν, υπάρχει η πιθανότητα ο σκύλος να εκδηλώσει μια εκρηκτική συμπεριφορά, με σκοπό να νιώσει ασφάλεια ο ίδιος, και κάποιες φορές και ο ιδιοκτήτης του. Επιπλέον το στρες αναπτύσσεται σε ένα σκύλο όταν ειδικά ζει στην κοινωνία των ανθρώπων και δεν γνωρίζει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει μέσα σε αυτή. Το ρόλο του καθοδηγητή λοιπόν θα πρέπει να τον έχει ένας άνθρωπος που θα μπορεί με σιγουριά και σταθερότητα να οδηγήσει το σκύλο του σε οποιαδήποτε συνθήκη, μαθαίνοντας του κανόνες που θα πρέπει να ακολουθεί.
Αν στην ομάδα δεν είναι ξεκάθαρο το ποιος παίρνει τις αποφάσεις, τότε ο σκύλος θα προσπαθήσει να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο από ανάγκη για σιγουριά. Τα προνόμια θα πρέπει να κατακτηθούν από το σκύλο μας μέσα από τη διαδικασία της εκπαίδευσής του σε συνάρτηση με τη σταθερά καλή συμπεριφορά του, ούτως ώστε να αντιληφθεί πως δεν του χαρίζονται, και πως για οτιδήποτε θέλει, θα πρέπει να προσπαθεί και να συνεργάζεται με τον αρχηγό – καθοδηγητή του.
Διαβάστε ακόμη στο Blog μας, το σχετικό άρθρο: Η σημαντικότητα του ελεγχόμενου περιορισμού στη ζωή ενός σκύλου και η χρήση του crate
Τι πρέπει να κάνω για να καταφέρω να γίνω ο υπεύθυνος αρχηγός που έχει ανάγκη ο σκύλος μου;
Ένας κηδεμόνας πρέπει να διδαχθεί πώς λειτουργεί το μυαλό ενός σκύλου, έτσι ώστε να μπορέσει να υιοθετήσει συμπεριφορές που θα είναι ξεκάθαρες και βοηθητικές προς το σκύλο και κατ’ επέκταση να μπορεί να είναι σε θέση να εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια στο σκύλο του. Οι κανόνες που θα βάλουμε στη συμβίωση με το σκύλο μας θα πρέπει να υπάρχουν σταθερά στη ζωή του. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να μάθει να εφαρμόζει στο 100% αυτούς τους κανόνες ακόμη και όταν δεν έχει όρεξη, είναι κουρασμένος ή βρίσκει χαριτωμένη μια αντίδραση του σκύλου του την οποία του έχει απαγορεύσει στο παρελθόν.
Όταν ο σκύλος καταλάβει πως κάθε φορά που εκτελεί μία μη αποδεκτή συμπεριφορά υπάρχει ο έλεγχος από τον κηδεμόνα του αλλά και κάθε φορά που εκτελεί σωστές συμπεριφορές, υπάρχει αποδοχή, τότε είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώνει μια προβληματική συμπεριφορά. Άρα λοιπόν γίνεται κατανοητό ότι μόλις φτάσουμε στο επίπεδο που ο σκύλος αποδεχθεί να ζει μέσα στο πλαίσιο των κανονισμών που έχουμε θέσει με σταθερότητα, θα είναι εύκολο τόσο για εμάς όσο και για εκείνον να ζούμε αρμονικά.
Ο σκύλος μου είναι υπάκουος και ξέρει τα «βασικά»
Πολλοί ιδιοκτήτες πιστεύουν πως αν ο σκύλος τους εκτελεί ασκήσεις όπως το “έλα, κάτσε, ξάπλωσε” κλπ, τότε είναι υπάκουος και ισορροπημένος, πράγμα το οποίο δεν ισχύει σε αρκετές περιπτώσεις. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στη σύγχρονη εκπαίδευση, που φυσικά έχει αφήσει και το περιθώριο σε επαγγελματίες να παραπλανούν ιδιοκτήτες προσφέροντας υπηρεσίες εκπαίδευσης που είναι κάτω του μετρίου. Επιπλέον ένα κομμάτι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχει δημιουργήσει μια στρεβλή εικόνα, βομβαρδίζοντας το κοινό με αναληθείς πληροφορίες σχετικά με τη φύση και τις ανάγκες που έχει ο σκύλος. Αυτό γίνεται πολύ απλά γιατί το “προϊόν” σκύλος αποτελεί τεράστιο εμπορικό κομμάτι. Έτσι, είναι εύκολο κάποιος να βρεθεί προ εκπλήξεως μη αποδεκτών συμπεριφορών του σκύλου του, ακολουθώντας πληροφορίες που έχει συλλέξει από την τηλεόραση, το ίντερνετ κλπ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν ο κηδεμόνας δέχεται κατευθύνσεις από ανεπαρκείς επαγγελματίες.
Αυτό που είναι αρκετές φορές δύσκολο να αντιληφθούμε είναι το πως η εκπαίδευση ενός σκύλου βασίζεται στις ανάγκες του και στον όσο πιο βαθύ και σωστό κώδικα επικοινωνίας μπορούμε να εγκαταστήσουμε. Σε καμία περίπτωση η εκπαίδευση δεν βασίζεται στις «παράλογες» απαιτήσεις μας και στο τι θα θέλαμε εμείς να κάνει ένας σκύλος.
Πίσω από την εντολή «κάτσε» υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο επικοινωνίας και σύνδεσης με το ζώο μας, το «κάτσε» είναι απλά το αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας. Αν ο σκύλος σου λοιπόν κάθεται για να πάρει αυτό που έχεις στο χέρι σου, δεν είναι απαραίτητο πως είναι εκπαιδευμένος ισορροπημένος και ευτυχισμένος.
Ποια είναι τα σημάδια που θα πρέπει να παρατηρήσω και να καταλάβω πως κάτι πάει λάθος;
Όπως κάθε άνθρωπος έτσι και κάθε σκύλος είναι μοναδικός και κατά συνέπεια διαφορετικός. Αυτό σημαίνει πως κάθε ομάδα ανθρώπου – σκύλου που θα δημιουργηθεί θα είναι διαφορετική και μοναδική. Αυτός είναι και ο λόγος που ο εκπαιδευτής μας θα πρέπει να έχει εμπειρία και γνώσεις. Οι κανονισμοί και τα όρια, οι ελευθερίες και τα προνόμια θα πρέπει να καθορίζονται σύμφωνα με τις ανάγκες και το χαρακτήρα του σκύλου, αλλά και την εμπειρία του ιδιοκτήτη. Αυτό που φαινομενικά μπορεί να αντιλαμβάνεται κάποιος ως καλή και σταθερή συμπεριφορά από το σκύλο του, μπορεί να αποβεί καταστροφική και επικίνδυνη σε ένα μη ασφαλή και γνώριμο πλαίσιο για το σκύλο.
Υπάρχουν όμως και κάποια γενικά σημάδια τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν προβληματικές συμπεριφορές και τα οποία θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να μην αφήσει να περάσουν απαρατήρητα. Ειδικότερα:
- αν ο σκύλος μας τροποποιεί τις αποφάσεις μας με πολλή μεγάλη ευκολία, είτε γιατί μας τρομάζει είτε γιατί δεν μπορούμε να του χαλάσουμε χατίρι
- αν ο σκύλος μας σε δύσκολες γι’ αυτόν καταστάσεις παίρνει την κατάσταση στα χέρια του αγνοώντας τις οδηγίες μας
- αν ο σκύλος μας νομίζει πως όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από αυτόν και πως όλοι είναι υποχρεωμένοι να ασχολούνται μαζί του όποτε αυτός το θέλει
- αν ο σκύλος μας δεν σέβεται το “όχι” και πεισμώνει μέχρι να κερδίσει αυτό που θέλει…
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα, έχουμε χάσει τη θέση του αρχηγού – καθοδηγητή και ο “δύσκολος” σκύλος μας έχει πάρει αυτό το ρόλο.
Ποια είναι τα σημάδια που παρεξηγούνται πιο συχνά ως αθώα ενώ δεν είναι;
Όπως και στην προηγούμενη παράγραφο έτσι και εδώ, είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως μια συμπεριφορά δεν είναι από μόνη της επικίνδυνη και πρέπει να εξετάσουμε και όλους τους υπόλοιπους παράγοντες και μεταβλητές του πλαισίου. Για παράδειγμα το γρύλισμα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τις περισσότερες φορές, δηλώνει μια εξωτερίκευση του ενθουσιασμού του σκύλου μας. Το γρύλισμα όμως την ώρα που πλησιάζουμε το πιάτο του φαγητού του δεν μπορεί να δηλώνει ενθουσιασμό!
Θα πρέπει να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας πως είναι άκρως σημαντικό να μπορούμε να χειριστούμε το σκύλο μας σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκεται. Αν δεν μπορούμε εμείς τότε μάλλον δεν θα μπορέσει κανείς άλλος να το κάνει για εμάς. Οπότε, το πρώτο σημάδι, στο οποίο δε δίνεται βάση πιο συχνά, είναι όταν ένας ιδιοκτήτης δε μπορεί να θέσει υπό έλεγχο το σκύλο του και δικαιολογεί αυτήν την εικόνα ψάχνοντας ελαφρυντικά. Ένα ακόμη σημάδι που συχνά παρεξηγείται με αυτό τον τρόπο είναι όταν ο σκύλος μας αρνείται να ακολουθήσει κάποιες φυσιολογικές καθημερινές οδηγίες. Συνήθως, αυτή η εικόνα συνοδεύεται με τις εξής φράσεις: “δεν ξέρω τι έπαθε”, “πρώτη φορά κάνει κάτι τέτοιο”, “είναι κουρασμένος ή πολύ χαρούμενος” κ.α. Αυτό μπορεί να σημαίνει δυο πράγματα, είτε ότι ο σκύλος μας δεν ξέρει τι του ζητάμε είτε ότι δεν είναι πρόθυμος να το κάνει.
Ποια είναι τα σημάδια που ενώ είναι αθώα συνήθως παρεξηγούνται ως επικίνδυνα;
Σε αυτήν την κατηγορία έχουμε όλες αυτές τις συμπεριφορές που βασίζονται σε γενετικές προδιαθέσεις του σκύλου μας που δυστυχώς κάποιοι ιδιοκτήτες αγνοούν. Όπως έχουμε πει πολλές φορές η επιλογή σκύλου θα πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά χαρακτηριστικά του σκύλου και όχι αυτά που θα θέλαμε να έχει ή νομίζουμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε. Οι έντονες συμπεριφορικές προδιαθέσεις που κρίνονται ακόμη και από επαγγελματίες ως προβληματικές, τις περισσότερες φορές βασίζονται στα γενετικά χαρακτηριστικά του σκύλου που επιλέξαμε και αν τις καταπιέσουμε “για να μη χάσουμε τον έλεγχο” μάλλον ήδη τον έχουμε χάσει, καθώς ο σκύλος μας εφόσον καταπιέζεται, δεν θα μας εμπιστεύεται και θα απομακρυνθεί σιγά σιγά από εμάς. Σταδιακά με αυτήν την προσέγγιση θα αποξενωθούμε και θα του δώσουμε τον τίτλο του “δύσκολου σκύλου”.
Σε πρακτικό επίπεδο, πώς θα καταφέρω να καθοδηγήσω το σκύλο μου για να μη χρειαστεί να λειτουργεί αυτόνομα;
Αν καταφέρουμε να ελέγξουμε τις τάσεις του σκύλου μας και να τις κατευθύνουμε σωστά θα έχουμε λύσει το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος. Αν ο σκύλος μας όμως μεγαλώνει έχοντας ανεξέλεγκτες ελευθερίες που δεν τις έχει κερδίσει μέσα από την εμπιστοσύνη μας, τότε θα διαμορφωθεί και θα εδραιωθεί μια κατάσταση που δεν θα μπορούμε να τη διαχειριστούμε.
Η δομή της καθημερινότητας του σκύλου μας θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του με τέτοιο τρόπο που δεν θα προσπαθεί να βρει μόνος του λύσεις στα “προβλήματά” του:
1. Το φαγητό
Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο σκύλο μας πως τρώει με ένα συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένες ώρες. Η πιο σωστή διαδικασία εκμάθησης φαγητού είναι το να ταΐζουμε το σκύλο μας από το χέρι μας ή στο μπολ του, κάνοντας εκπαιδευτικές ασκήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να καταλάβει πως η συνεργασία του μαζί μας είναι σημαντική.
2. Το παιχνίδι
Στη διαδικασία παιχνιδιού πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες του με τέτοιο τρόπο ώστε ο σκύλος να μην έχει την τάση να ψάξει για κάτι παραπάνω ώστε να καλύψει αυτήν την ανάγκη του. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε ένα έντονο παιχνίδι, 2-3 φορές την ημέρα, έτσι ώστε να ξοδέψει την ενέργεια του και να εκφράσει μια πιο ήρεμη συμπεριφορά.
3. Η επαφή μας
Θα πρέπει να γνωρίζει ο σκύλος πως υπάρχουν στιγμές που θα απολαμβάνει την παρέα μας, ακολουθώντας τους κανόνες της ομάδας μας και στιγμές που θα πρέπει να περάσει μόνος του χωρίς αλληλεπίδραση. Αυτό εκτός από την ισορροπία στη σχέση μας θα δώσει και τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στο σκύλο μας για να μάθει να ηρεμεί.
4. Σωστή καθοδήγηση
Με τις σωστές πληροφορίες και τη σωστή καθοδήγηση από έναν επαγγελματία θα καταφέρουμε να θέσουμε τα όρια που χρειάζεται ο σκύλος μας για να μπορέσει να είναι ευτυχισμένος και ισορροπημένος. Επίσης θα καταφέρουμε να μάθουμε το γιατί εμφανίζει συμπεριφορές που δεν μας αρέσουν, καθώς και τους τρόπους και τις τεχνικές για να αποφευχθούν ή να αντιμετωπιστούν μελλοντικά αυτές οι συμπεριφορές.
Η σημασία της συμβίωσης στο σπίτι
Η εγκατάσταση ελέγχου και εμπιστοσύνης του σκύλου μας ξεκινούν από το σπίτι
Δεν θέλει ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει κάποιος πόσο σημαντικό είναι το να έχει τον έλεγχο του σκύλου του μέσα στο σπίτι. Αν στο χώρο μας, που περνάμε περισσότερες ώρες την ημέρα, συγκριτικά με τη βόλτα σε εξωτερικό περιβάλλον, δεν καταφέρνουμε να έχουμε το σκύλο μας ήρεμο και υπό έλεγχο, τότε τα πράγματα σίγουρα θα χειροτερέψουν στο εξωτερικό περιβάλλον όπου θα προσλαμβάνει ποικίλα και εντονότερα ερεθίσματα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που ζουν με ένα σκύλο που εκφράζει προβληματικές συμπεριφορές, αγνοούν αυτές τις καταστάσεις μέσα στο σπίτι και προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα μόνο έξω από αυτό.
Η εικόνα που έχει ο σκύλος μας για εμάς, καθορίζεται σε μεγάλο ποσοστό από αυτά που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σπίτι. Άρα, αν δεν μπορούμε να τον πείσουμε πως είμαστε ικανοί αρχηγοί μέσα στο σπίτι μας, τότε έξω από αυτό δεν υπάρχει πιθανότητα να το καταφέρουμε.
Τι μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε έτσι ώστε να υπάρχει μια μακροχρόνια ηρεμία στη σχέση μας;
- Να σταματήσει να κοιμάται στο κρεβάτι μας. Αυτή η κατάσταση δίνει στο σκύλο μας την εντύπωση πως μπορεί να καταφέρει πολλά περισσότερα από αυτά που του επιτρέπουμε. Αν ο σκύλος μας θεωρεί δεδομένο πως θα κοιμηθεί στο κρεβάτι μας, τότε μάλλον είναι ένα προνόμιο που δεν κέρδισε αλλά κατέκτησε μόνος του.
- Να μην παίρνει αυθαίρετες αποφάσεις σχετικά με το παιχνίδι. Αν παίζει ανεξέλεγκτα με ό,τι θέλει, τις ώρες που θέλει, πιέζοντας τους ανθρώπους να συμμετέχουν, τότε σίγουρα δεν σέβεται τις δικές μας ανάγκες.
- Να μην τον ταΐζουμε τροφές πέραν της δικής του. Αν απαιτεί να φάει από το φαγητό μας και αγνοεί το γεύμα του, τότε σίγουρα δεν έχει καταλάβει πως υπάρχει κάποια διαφορά ρόλων ανάμεσά μας.
- Να μην υποκύπτουμε όταν απαιτεί την προσοχή μας όλη την ώρα. Όταν λαμβάνει χώρα αυτή η συμπεριφορά το λάθος είναι δικό μας, καθώς αν ο σκύλος μας είχε αυτά που χρειάζεται στη ζωή του δεν θα μας ενοχλούσε χωρίς λόγο. Αυτή η ανταπόκρισή μας μπορεί να δώσει πολύ λάθος μηνύματα στο σκύλο μας.
Ποιο είναι το μυστικό που χρειάζομαι για να μην έχω ένα “δύσκολο” σκύλο;
Μια λέξη με μεγάλη αξία: Εμπιστοσύνη.
Η εμπιστοσύνη του σκύλου μας προς το πρόσωπό μας είναι το ήμισυ του παντός. Αν ο σκύλος μας δεν μας εμπιστεύεται δεν θα είναι και πρόθυμος να μας ακολουθήσει και να δεχθεί τις οδηγίες μας. Αν δεν μας εμπιστεύεται τότε δεν θα μπορεί να πιστέψει πως αυτό που του ζητάμε είναι και η λύση στο πρόβλημά του ή δεν θα μπορεί να νιώσει ασφάλεια κοντά μας και θα έχει πάντα την ανάγκη να βρει λύσεις μόνος του στα προβλήματα.
Για να μας εμπιστευτεί ο σκύλος μας χρειάζεται γνώσεις, όρεξη και χρόνο ποιοτικής ενασχόλησης μαζί του. Όσο η σχέση μας βασίζεται στα απλά (συμβιώνουμε και κάνουμε και καμιά βόλτα), τόσο πιο δύσκολο θα είναι να πείσουμε το σκύλο μας ότι αξίζουμε τη θέση του αρχηγού. Πρέπει να εμπνέουμε το σκύλο μας και να του δείχνουμε το δρόμο κάθε φορά που νιώθει αμήχανα και είναι πιεσμένος, χωρίς όμως παράλληλα να σαμποτάρουμε την αυτοπεποίθησή του. Μέσα από την καθημερινή τριβή μας θα πρέπει να χτίσουμε μια σχέση που θα είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο. Τα όρια που θα βάλουμε με το σκύλο μας, θα πρέπει να τα σεβόμαστε και να τα κατανούμε εκατέρωθεν. Η ουσία της εκπαίδευσης ενός σκύλου δεν είναι οι ασκήσεις αλλά η βαθειά επικοινωνία σε σημείο που θα αναπτυχθεί μια σχέση αξιολάτρευτη και αξιοζήλευτη.
Καταρρίπτοντας το μύθο του «δύσκολου σκύλου»
Ο χαρακτηρισμός του “δύσκολου σκύλου” θα δοθεί τις περισσότερες φορές από ανθρώπους που δεν έχουν γνώσεις ή δε θέλουν να ασχοληθούν με το σκύλο τους. Το ευχάριστο είναι πως αν το «δύσκολο κουτάβι» ξεκινήσει νωρίς μια σωστή διαδικασία εκπαίδευσης δε θα γίνει «δύσκολος σκύλος». Η αξία της σχέσης ενός ανθρώπου με το σκύλο του βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε να μπορέσουν να μάθουν και να δεχθούν ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Τελικά, το να ζεις με ένα σκύλο δεν είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να παρουσιάζεται αρκετές φορές στα Μ.Μ.Ε., καθώς η σχέση αυτή απαιτεί θυσίες και καθημερινή προσπάθεια, μια προσπάθεια με μια τεράστια ανταμοιβή!
Balanced Dog Training Team
Η φωλιά, όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, αποτελεί μια ανάγκη για τον σκύλο. Το crate αποτελεί το καλύτερο και το πιο διαδεδομένο εκπαιδευτικό εργαλείο για την κάλυψη αυτής της ανάγκης. H διαδικασία του περιορισμού που επιτυγχάνεται μέσω του crate αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Τι είναι το crate;
Το crate είναι ένα πλαστικό ή σιδερένιο πτυσσόμενο κλουβί το οποίο έχει αρκετό χώρο για το σκύλο έτσι ώστε να μπορεί να ξαπλώνει, να στέκεται όρθιος καθώς και να κινείται μέσα σε αυτό. Είναι ουσιαστικά η φωλιά του και ο χώρος στον οποίο μπορεί να βρει ηρεμία. Είναι ο χώρος στον οποίο θα πρέπει να βρίσκεται ο σκύλος όταν δεν μπορεί κάποιος να τον επιτηρεί. Ο σκοπός του crate είναι να περιορίσει χωρικά τον σκύλο:
- για την ασφάλειά του
- για εκπαιδευτικούς σκοπούς
- για την αποφυγή καταστροφικών συμπεριφορών
- για τη μετακίνησή του κατά τη διάρκεια των ταξιδιών
Η σημαντικότητα της χρήσης του crate
Ο σκύλος βιολογικά έχει την ανάγκη της φωλιάς. Το crate μπορεί να αποτελεί για το σκύλο ένα σημείο στο σπίτι για να ηρεμεί όταν είναι κουρασμένος και χρειάζεται χώρο καθώς και χρόνο για να χαλαρώσει. Αν και πολλοί ιδιοκτήτες μπορεί να νιώθουν ενοχές σχετικά με τη διαδικασία της εκμάθησης του crate, ο περιορισμένος χώρος δημιουργεί ένα πραγματικό καταφύγιο για το σκύλο. Παράλληλα, μέσα στο crate o σκύλος μαθαίνει να βρίσκει ηρεμία όταν στο περιβάλλον υπάρχει δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο χτίζει σιγά σιγά τον αυτοέλεγχό του.
Η χρήση του crate από την κουταβίσια ηλικία
Όταν έχουμε να κάνουμε με κουτάβια, το crate είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για τη διαχείριση τους μέσα στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνετε στο κουτάβι ότι η ελευθερία είναι προνόμιο καθώς και ότι κερδίζει περισσότερες ελευθερίες όσο η συμπεριφορά του γίνεται καλύτερη και πιο σταθερή.
Το να έχει την απόλυτη ελευθερία ένα κουτάβι στο σπίτι, του δίνει τη δυνατότητα να πάρει παρορμητικά λάθος αποφάσεις. Για αυτό το λόγο καλό είναι τα κουτάβια να περιορίζονται σε crate όποτε κοιμόμαστε, όποτε λείπουμε από το σπίτι ή όποτε δεν μπορούμε να ασχοληθούμε ενεργά μαζί τους και να ελέγχουμε τη συμπεριφορά τους.
Επίσης το να μάθει ο σκύλος να παραμένει ήρεμος στο crate έχει ως συνέπεια το να μην εκτελέσει προβληματικές συμπεριφορές όταν απουσιάζετε. Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνετε κακές συμπεριφορές και δεν υπάρχει ο κίνδυνος να αντιδράτε αφού έχουν συμβεί.
Το crate ως εργαλείο για την εκμάθηση της τουαλέτας
Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες μέθοδοι εκπαίδευσης για την εκμάθηση της τουαλέτας έχουν στο πρόγραμμά τους τη χρήση του crate. Στους σκύλους δεν αρέσει να κοιμούνται σε λερωμένη φωλιά, για αυτό το λόγο ένα crate στο κατάλληλο μέγεθος είναι πολύ χρήσιμο για να σας βοηθήσει να μάθετε στο σκύλο σας να ελέγχει την ανάγκη του για τουαλέτα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα κουτάβια δυσκολεύονται να κρατάνε την ανάγκη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεπώς αν είναι κάτω από 6 μηνών η παραμονή τους στο crate δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 3-4 ώρες. Βέβαια κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, οπότε καλό θα ήταν να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά του και μέσα σε μερικές εβδομάδες να καταλάβετε ποια είναι τα προσωπικά όρια του κουταβιού σας.
Ο ρόλος του crate ως μέσο μάθησης του ασφαλούς περιορισμού ενός σκύλου
Είναι πολύ χρήσιμο ο σκύλος σας να μπορεί να ξαπλώνει ήρεμος τις ώρες που εσείς δε μπορείτε να τον επιτηρείτε. Μπορεί να χρειάζεται να μαγειρέψετε ή να πρέπει να κάνετε κάποια εργασία στο σπίτι και ενδεχομένως να είναι επικίνδυνο για το σκύλο να κυκλοφορεί ελεύθερος. Ίσως έχετε επισκέπτες που για κάποιο λόγο δεν θέλουν ή δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με το σκύλο σας. Το να μπορείτε να τον περιορίζετε και να είναι ήσυχος και ήρεμος θα σας βγάζει από πολλές καταστάσεις οι οποίες θα ήταν για εσάς αλλά και για το σκύλο στρεσογόνες.
Σκεφτείτε πως βάζοντας το σκύλο στο crate κάθε φορά που έρχονται επισκέψεις στο σπίτι βοηθάει να αποτρέψετε πολλές προβληματικές συμπεριφορές όπως:
- Το να γαβγίζει στην πόρτα
- Το να πηδάει πάνω στους καλεσμένους
- Το να προσπαθεί να φύγει από το σπίτι την ώρα που μπαίνουν καλεσμένοι.
Η εκμάθηση του crate αποτρέπει το άγχος αποχωρισμού
Η εκμάθηση του crate αποτρέπει τη δημιουργία του άγχους του αποχωρισμού. Αν διαλέγετε κάποιες ώρες της ημέρας να απομονώνετε το σκύλο σας, εκείνος όταν φύγετε από το σπίτι δεν θα αγχωθεί και δε θα γαβγίζει για όσες ώρες λείπετε. Είναι χρήσιμο να περνάτε χρόνο μακριά από το σκύλο σας, ακόμη και όταν βρίσκεστε στο σπίτι. Η καλύτερη στιγμή να το κάνετε αυτό είναι μετά από κάποια εκπαιδευτική προπόνηση. Το crate δίνει χώρο στο σκύλο να αφομοιώσει τις πληροφορίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας που μόλις εκτέλεσε και να χαλαρώσει.
Η σημαντικότητα της συμβίωσης μέσα στο σπίτι και ο ρόλος του crate
Επειδή ο σκύλος είναι πολύ κοινωνικό πλάσμα, είναι σημαντικό να βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος του σπιτιού (και όχι π.χ. σε κάποιο μπαλκόνι ή αυλή) στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και όταν δεν είστε σπίτι ή κοιμάστε και δε μπορείτε να συναναστραφείτε μαζί του. Ο σκύλος πρέπει να νιώθει μέλος της ομάδας. Η αίσθηση ότι ανήκει στην ομάδα έρχεται από τη δυνατότητά του να είναι μαζί με την ομάδα στις οικογενειακές δραστηριότητες και να ζει μέσα στο σπίτι ακόμη και όταν η οικογένεια λείπει. Το crate σας δίνει την δυνατότητα να αφήνετε το σκύλο μέσα στο σπίτι όταν λείπετε. Αν αφήνετε το σκύλο να περνάει πολλές ώρες στην αυλή, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να εκδηλώνει προβληματικές συμπεριφορές όπως γαύγισμα, σκάψιμο, να πηδάει πάνω στην περίφραξη του σπιτιού και να καταστρέφει πράγματα με το στόμα του. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν κρατώντας το σκύλο εντός της οικείας σας και δίνοντάς του χώρο να γίνει πραγματικό μέλος της οικογένειας.
Η διάρκεια παραμονής στο crate για έναν ενήλικα σκύλο
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σκύλοι, μπορούν να παραμείνουν στο crate πολύ περισσότερο χρόνο, σε σχέση με τα νεαρά σκυλιά με μεγαλύτερη ενεργεία, θέλει μεγάλη προσοχή! Ειδικότερα θα πρέπει να φροντίζετε τα σκυλιά αυτά να είναι εκτός crate αρκετές ώρες την ημέρα και να ασκούνται σωματικά και πνευματικά έχοντας πάντα υπόψιν την ηλικία, καθώς και το ταπεραμέντο της κάθε φυλής. Πολλά ενήλικα σκυλιά μπορούν να καταφέρουν να παραμείνουν ήρεμα στο crate τις ώρες που λείπει ο ιδιοκτήτης στη δουλειά, δε θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση όμως του crate καθώς έτσι μπορεί να δημιουργηθούν προβληματικές συμπεριφορές. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναφέρουμε πως εξαιρώντας τις ώρες του ύπνου, το ιδανικό θα είναι ο σκύλος μας να μην ξεπερνάει τις 5-6 ώρες συνεχόμενης παραμονής του μέσα στο crate.
Καταστάσεις κατά τις οποίες βοηθάει η εκμάθηση του crate
Η εκμάθηση του crate βοηθάει στο να διατηρήσουμε το σκύλο μας ήρεμο και ασφαλή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως:
α) Σε περιπτώσεις που ο σκύλος θα πρέπει να μείνει κάποιες μέρες σε crate μετά από κάποιο χειρουργείο ή να νοσηλευτεί σε κάποια κλινική, καθώς εντός του crate θα νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα οικείο περιβάλλον.
β) Κάνει πιο εύκολη και πιο ασφαλή τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο καθώς παρέχει χώρο για το σκύλο να ξαπλώσει άνετα και να είναι ήρεμος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού χωρίς να αποσπά την προσοχή του οδηγού.
γ) Αποτελεί τη μοναδική λύση εάν πρέπει να ταξιδέψετε με αεροπλάνο.
δ) Σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν ο σκύλος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, το crate του παρέχει ένα άνετο μέρος για να ξεκουραστεί και να κάνει τη μεταφορά του στον κτηνίατρο πιο άνετη και εύκολη.
ε) Δημιουργεί ένα ασφαλές μέρος για τα μεγαλύτερα σκυλιά, ειδικά αν ζουν σε κάποιο περιβάλλον στο οποίο μένουν παιδιά ή αλλά κατοικίδια.
Αποφυγή της υπερβολικής χρήσης του crate
Η υπερβολική χρήση του crate θα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς υπονομεύει την εκπαιδευτική του χρησιμότητα!
Για παράδειγμα, αν ο σκύλος σας παραμείνει περισσότερο χρόνο από ότι πρέπει στο crate και δε μπορέσει να κρατήσει την ανάγκη του, με αποτέλεσμα να την κάνει μέσα στο crate, αυτό θα οδηγήσει στο να επαναλαμβάνονται παρόμοια ατυχήματα και ίσως γενικευθεί και σε αλλά σημεία του σπιτιού. Παράλληλα, παραμένοντας υπερβολικά πολλές ώρες στο crate, ο σκύλος αρχίζει να το θεωρεί ως μια άσχημη εμπειρία, με αποτέλεσμα αφενός να δυσκολεύεται να εισέλθει σε αυτό όποτε χρειάζεται και αφετέρου να μη μπορεί να βρει ηρεμία και χαλαρότητα μέσα σε αυτό.
Συμπερασματικά, στο άρθρο αυτό γίνεται κατανοητό ότι το crate και ο περιορισμός αποτελούν εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία στη ζωή ενός σκύλου που του παρέχουν ασφάλεια και ψυχική ηρεμία. Φυσικά, για τη σωστή ένταξη του crate στη ζωή του σκύλου, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, απαιτείται η κατάλληλη εκπαίδευση ιδιοκτήτη και σκύλου, καθώς και η άριστη διαχείριση – χειρισμός από την πλευρά του ιδιοκτήτη!
Balanced Dog Training Team
Οι περισσότεροι που θα ασχοληθούν σοβαρά με την εκπαίδευση, ακόμα και εκπαιδευτές νομίζουν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η επιβράβευση που θα χρησιμοποιήσουν. Αυτή η λιχουδιά ή αυτό το μπισκοτάκι, αυτό το μπαλάκι ή αυτό το tug.
Καταστροφές στο σπίτι – υπερκινητικότητα
Αν είναι εμμονή του σκύλου το να καταστρέφει και το να μη σταματάει ποτέ, είναι αρκετά προβληματικό, αν ο σκύλος σου ανήκει σε φυλή που ζει με ένταση και χρειάζεται να διανύει χιλιόμετρα κάθε μέρα και απλά ζει σε ένα σπίτι κλεισμένος, τότε δεν είναι προβληματικός..
Σε γενικές γραμμές όλα τα κουτάβια θέλουν να μασάνε πράγματα.. (Το έκανες και συ όταν ήσουν κουτάβι και οι γονείς σου έτρεχαν από πίσω σου και έβγαζαν πράγματα από το στόμα σου συνεχώς). Για αρχή, μην αφήνεις το κουτάβι σου να παίζει με ότι βρει μπροστά του!! Ορισμένες φυλές θα σε δυσκολέψουν περισσότερο. Μην επιτρέπεις στο σκύλο σου να πιάνει με το στόμα του πράγματα που δε θέλεις να καταστρέψει, και μη το χάνεις από τα μάτια σου. Μάθε του να είναι ήρεμος μέσα στο σπίτι, και έξω δώστου την ευκαιρία να ξοδέψει όλη του την ενέργεια με παιχνίδια και ασκήσεις. Για μέσα στο σπίτι θα σε βοηθήσουν παιχνίδια αυτοαπασχόλησης αλλά θέλει μέτρο. Η βασική εκπαίδευση είναι κατά πάσα πιθανότητα η λύση στο πρόβλημα αφού ο σκύλος θα μάθει να σέβεται το χώρο σου και να υπακούει αυτά που ζητάς – Αν και εφόσον εσύ του δώσεις αυτό που έχει ανάγκη γενετικά – άθληση, άσκηση πνευματική και σωματική, πειθαρχία.
Η υπερκινητικότητα παρατηρείται σε σκύλους που έχουν υψηλά ποσοστά ενέργειας και ζουν τη ζωή τους χωρίς άσκηση. Πρέπει να καταλάβουμε τι παίρνουμε σπίτι μας πριν το πάρουμε και πρέπει να είμαστε σε θέση να του παρέχουμε αυτό που έχει ανάγκη.
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά πολλές φορές εκτός από ενοχλητική για εσάς μπορεί να είναι και επικίνδυνη για το σκύλο σας και τους γύρω του. Εκτονώστε το σκύλο σας συχνά με παιχνίδια και τρέξιμο αν παρατηρείτε υπερκινητικότητα. Διδάξτε τον πως μέσα στο σπίτι πρέπει να είναι ήρεμος και χαλαρός και να περιμένει τη βόλτα ή την άσκηση για να ξοδέψει την ενέργειά του.
Στρες από τις αλλαγές στο περιβάλλον
Μια τεράστια κατηγορία που όλοι οι σκύλοι θα βρεθούν μέσα αρκετές φορές στη ζωή τους.
Ουσιαστικά είναι το στρες που εμφανίζεται στο σκύλο μου και τον κάνει να νιώθει άβολα όταν αλλάξει κάτι γύρω του που μπορεί να αντιληφθεί. Η παρουσία ενός άλλου σκύλου, η παρουσία ενός ανθρώπου, ένα αυτοκίνητο / μηχανή, ένας θόρυβος και πολλά πολλά ακόμα.
Η αλήθεια είναι ότι ο σκύλος σας είναι πιο ικανός από εσάς στο να παρατηρεί το περιβάλλον και τις αλλαγές σε αυτό. Έτσι είναι πολύ πιθανό να δείτε κάποιες φορές το σκύλο σας αγχωμένο και να μη μπορείτε να καταλάβετε τι είναι αυτό που τον ενοχλεί.
Δεν είναι καθόλου προβληματικό στην αρχή της ζωής του σκύλου, είναι ακριβώς το αντίθετο. Απόλυτα φυσιολογικό. Όπως και μεις στην αρχή της ζωής μας αγχωθήκαμε όταν είδαμε πρώτη φορά έναν άγνωστο μέσα στο σπίτι μας. Την πρώτη φορά που ακούσαμε μια σειρήνα από πολύ κοντά. Που είδαμε ένα σκύλο να έρχεται κατά πάνω μας γαβγίζοντας.
Ακόμα μια φορά θα πω πως ο χαρακτήρας και το γενετικό υλικό του σκύλου θα καθορίσουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό το πόσο θα στρεσαριστεί ο σκύλος σε νέα ερεθίσματα.
Εδώ θα μας σώσει η σωστή κοινωνικοποίηση και η συχνής έκθεση του σκύλου μας σε ερεθίσματα με θετική για αυτόν έκβαση.
Αν χάσαμε την περίοδο κοινωνικοποίησης (κουταβίσια ηλικία) και ο σκύλος μας ακόμα στρεσάρετε πολύ στις αλλαγές, έχουμε προβληματική συμπεριφορά που θα χρειαστεί πολύ έμπειρο χειρισμό και υπομονή για να λυθεί ή να βελτιωθεί. Είναι σημαντικό να εξηγήσω πως η συχνή σκέψη: Θα μεγαλώσει και θα το ξεπεράσει είναι εντελώς λανθασμένη. Το συγκεκριμένο πρόβλημα θα μεγαλώνει μαζί με το σκύλο σας και σύντομα, μπορεί να έχετε ένα σκύλο που δε θέλει να βγει από το σπίτι.
Φιλική σημείωση: Αν παρατηρείτε στρες στο σκύλο σας άσχετα με την ηλικία του, επισκεφθείτε έναν εκπαιδευτή και συζητήστε μαζί του αυτά που έχετε παρατηρήσει. Το στρες μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές που δεν έχετε καν φανταστεί.
Ακραία εκδήλωση συναισθημάτων, αδυναμία συγκράτησης
Εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Εγώ το θεωρώ προβληματικό και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες όχι.
Γιατί όμως είναι προβληματικό; Γιατί ο σκύλος που δε μπορεί να συγκρατηθεί και να κοντρολάρει τον εαυτό του κινδυνεύει. Γιατί ζει τη ζωή του με ένα συνεχόμενο στρες και με μια μόνιμη ανάγκη για προσοχή. Γιατί δε μπορεί να δεχθεί τα όρια που ξαφνικά ο ιδιοκτήτης του θα απαιτεί να έχει.
Γιατί δεν έχει μάθει πως δε γίνεται (ρεαλιστικά) να ασχολούμαστε όλη την ημέρα μαζί του.
Στην αρχή της ζωή του είναι χαριτωμένο να συμπεριφέρεται έτσι, μετά όχι.
Μάθε στο σκύλο σου πως όλα έρχονται στην ώρα τους και πως για να κάνει αυτό που θέλει θα πρέπει να είναι ήρεμος. Αν κερδίζει το χάδι σου, την προσοχή σου, το φαγητό του (σου), το παιχνίδι του, κ.α. σε έξαλλη κατάσταση, τότε το πας πολύ λάθος. Δούλεψε τον λιγάκι στην υπακοή και επιβράβευσε τον μετά από τις ασκήσεις του με κάτι που έχει για αυτόν αξία. Μάθε του δηλαδή την ηρεμία και την υπομονή.
Κυνηγετική τάση
Τι σκύλο έχεις; Πόσο του δίνεις αυτό που έχει ανάγκη;
Όλοι οι σκύλοι κυνηγάνε, πιάνουν και ενδεχομένως να σκοτώσουν και να φάνε αυτό που έπιασαν. Είναι στη φύση τους. Άλλοι σε μεγάλο βαθμό και άλλοι σε μικρότερο. Το ανθρώπινο είδος εκθαμβώθηκε από την κυνηγετική τάση του σκύλου σε συνδυασμό με την ήρεμη ανάγκη του να μας προσεγγίσει. Για αυτό τους πήραμε κοντά μας. Για αυτό τους βάλαμε στις ομάδες μας. Μάλιστα στρέψαμε την εκτροφή τους σε αυτήν την τάση επίτηδες. Πως ξαφνικά αυτό έγινε πρόβλημα; Αυτός είναι ο σκύλος. Αν δεν είναι για σένα, μη τον πάρεις, ή διάλεξε ένα σκύλο που δε θέλει να κυνηγάει. Υπάρχουν πολλοί!!
Αν όμως πάρεις έναν “κυνηγό” δώστου κάτι να κυνηγάει και βάλε όρια και υπακοή στη ζωή του. Αν δεν το κάνεις, αυτός θα βρει κάτι άλλο να κυνηγήσει και μάλλον δεν θα σου αρέσει.
Θέλω να είναι υπάκουος, να με ακούει ρε παιδί μου!! Θέλω να του λέω κάτσε και να κάθεται. Να του λέω “μη” και να σταματάει. Να τον έχω δίπλα στο πόδι μου και να κάνω βόλτα χωρίς λουρί. Να μη φεύγει από κοντά μου. Αν χρειαστεί, να ορμήξει για να με προστατέψει. Και μέσα στο σπίτι, θέλω να είναι ήρεμος. Αν του πω κάτσε εδώ, να μη κουνηθεί μέχρι να του πω εγώ. Και αν μπει κάποιος μέσα να τον φάει ζωντανό, αλλά αν του πω στοπ να σταματήσει. Δεν μπορώ να αφιερώσω πάνω από μια ώρα την ημέρα στο σκύλο, έχω και δουλειές.
Και γω θέλω να μάθεις ότι το να ζητάς μόνο χωρίς να προσφέρεις είναι άδικο, ανέφικτο, αυταρχικό στον απόλυτο βαθμό, και αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Δεν με νοιάζει τι θέλεις αν δεν σε νοιάζει τι έχει ανάγκη ο σκύλος σου. Και πίστεψέ με δεν ενδιαφέρει ούτε το σκύλο. Είμαστε πιο εξελιγμένο είδος από το σκύλο. Η προσέγγιση και η επικοινωνία πρέπει να ξεκινήσει από εμάς. Αν δεν ξέρουμε για ποιο λόγο ο σκύλος που πήραμε έχει αρχικά εκτραφεί, πέσαμε στην παγίδα. Αν ξέρουμε αλλά δεν μας νοιάζει πέσαμε ακόμα πιο μέσα..
Δεν είναι κακό να σου αρέσει το rottweiler αλλά να μπορείς να καταλάβεις ότι δεν σου ταιριάζει ή ότι δεν μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες του. Μπορείς να βρεις αυτό που σου ταιριάζει και αυτό που μπορείς να έχεις αν μπεις στη διαδικασία να μάθεις.
Δεν είναι όλα για όλους!!
Ελπίζω όσοι από εσάς φτάσατε στο τέλος αυτού του άρθρου, να σας βοήθησα να σκεφτείτε λίγο διαφορετικά σε σχέση με το σκύλο σας. Εύχομαι να αρχίσουμε να αλλάζουμε σαν άνθρωποι απέναντι στο σκύλο και στην πραγματικά εκπληκτική του φύση..
Να θυμάστε πως ο πραγματικά ευτυχισμένος σκύλος, είναι αυτός που έχει ισορροπία στη ζωή του.
Τσιαντής Άκης, Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Balanced Dog Training Team.
Ας κοιτάξουμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες προβληματικές/ανεπιθύμητες συμπεριφορές σκύλων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Τράβηγμα στο λουρί
Λοιπόν. Γενικά οι σκύλοι είναι περίεργοι. Οπότε η περιέργειά τους και μόνο, θα τους αναγκάσει να εξερευνήσουν πιο γρήγορα από εσένα και πιο μακριά το περιβάλλον τους από το 1,5m λουρί που τους παρέχεις. Δεν είναι ξαφνικό και δεν άλλαξε ο σκύλος σου από τη μια μέρα στην άλλη επειδή ξεκίνησε να σε τραβάει με όλη του τη δύναμη. Όταν είναι μικρός σε ηλικία και μένει δίπλα σου στη βόλτα, το κάνει γιατί έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση όχι γιατί σε αγαπάει ή γιατί του το έμαθες. Όσο μεγαλώνει και ανάλογα με το χαρακτήρα, τα γονίδια και τη μάθηση που έχει πάρει (πολλές φορές και άθελά σου), θα αυξηθεί η αυτοπεποίθησή του και θα αρχίσει να θέλει περισσότερο χρόνο και χώρο μακριά από σένα. Μάθε τον από μικρή ηλικία ότι κοντά σου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτόν εκπαιδεύοντας τον και παίζοντας μαζί του σε εξωτερικό περιβάλλον. Δώσε αυτό που έχει ανάγκη, σαν σκύλος που είναι, με μια δομημένη βόλτα που έχει υπακοή και αυστηρό περίπατο, με διαλείμματα ελευθερίας με ανοιχτό λουρί για να εξερευνήσει το περιβάλλον.
Γάβγισμα
Τα σκυλιά γαβγίζουν.
Αλλά..
Γιατί γαβγίζει; Υπάρχει λόγος; Νιώθει απειλή από κάτι; Αύξησε την αυτοπεποίθηση του και δούλεψε στην υπακοή και στο πρόγραμμα καθημερινότητας που θα του δώσει μεγάλη ασφάλεια.
Γαβγίζει για να κερδίσει την προσοχή σου; Δίδαξέ τον πως υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που ασχολείσαι μαζί του και πως υπάρχουν στιγμές που δεν θέλεις να συναναστραφείς.
Γαβγίζει γιατί κάποιος έρχεται προς το μέρος σου η στο χώρο σου; Είναι λογικό, πολλές φυλές το έχουν σαν χαρακτηριστικό. Μη τον αφήνεις να το παρακάνει και δίδαξε τον πως μπορείς να κοντρολάρεις την κατάσταση. Ένα δυο γαβγίσματα είναι ΟΚ. Σε ενημέρωσε. Μετά από αυτό αν συνεχίζει υπάρχει θέμα. Μάλλον δεν σε εμπιστεύεται και αγχώνεται για την εξέλιξη.
Άγχος αποχωρισμού
**Τα περισσότερα σκυλιά που μας φέρνουν για εκπαίδευση με άγχος αποχωρισμού, δεν έχουν άγχος αποχωρισμού!! Είναι απλά καλομαθημένα και κάνουν ότι θέλουν γιατί στη ζωή τους δεν υπάρχουν όρια και κανόνες** (το είπα)
Είναι πραγματικά προβληματική συμπεριφορά που για να λυθεί θέλει πολύ υπομονή και γνώση.
Όλο το υπόλοιπο που μοιάζει με άγχος αποχωρισμού αλλά δεν είναι, λύνεται με υπακοή, άσκηση, όρια και κανόνες.
Αν νομίζεις πως ο σκύλος σου έχει ή βαδίζει προς αυτό το πρόβλημα, βρες άμεσα έναν εκπαιδευτή που ξέρει τι κάνει και έχει εμπειρία στο χώρο του σκύλου.
Φιλική σημείωση: Τις περισσότερες φορές, το πρόβλημα το δημιουργεί ο άνθρωπος.
Αρκετές φυλές έχουν αρχικά εκτραφεί για να ζουν 24/7 με ανθρώπους ή άλλα ζώα. Σε αυτά τα σκυλιά το να μένουν μόνα τους από την πρώτη μέρα που θα τα πάρεις από τη μανούλα τους είναι υπερβολικά σημαντικό!!
Ούρηση και αφόδευση σε μέρη που δε μας αρέσουν
Καθόλου προβληματικό. Ανεπιθύμητο ναι.
Μακριά από πάνες εκτός και αν πραγματικά δεν υπάρχει άλλη λύση.
Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στην εκμάθηση τουαλέτας, από την πρώτη μέρα, από οτιδήποτε άλλο.
Πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά που κάνουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί!!
Θυμήσου.. Και εσένα κάποιος σε δίδαξε να πηγαίνεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο για να απελευθερωθείς.. Ξόδεψε χρόνο από τη ζωή του για να σε διδάξει. Από μόνος του ο σκύλος δεν θα το μάθει.
Επιθετική τάση
Προβληματικό αν δεν ελεγχθεί.
Πολλές φυλές χρησιμοποιούν τον όγκο τους και το στόμα τους για να κερδίσουν κάτι. Εδώ η κατάσταση μπλέκει πολύ με τα γενετικά χαρακτηριστικά του σκύλου που πήρες.
Αν έχεις ανησυχία πως το κουτάβι σου έχει επιθετικές τάσεις, πήγαινε αύριο σε έναν εκπαιδευτή και ζήτα να σου κάνει μια αξιολόγηση χαρακτήρα ούτως ώστε να σε ενημερώσει για την πορεία.
Φιλική σημείωση: Ονομάζεται επιθετική τάση γιατί δεν είναι ακόμα συμπεριφορά. Ο χειρισμός σου σε αυτή την κατηγορία θα κρίνει το μέλλον του σκύλου.
Αν ο σκύλος σου είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έχει εγκατεστημένη επιθετικότητα, τότε τρέχεις σε έναν εκπαιδευτή άμεσα, και ετοιμάσου για δουλειά!!
Προστασία αντικειμένων ή/και χώρου
Επίσης μια συμπεριφορά που μπορεί να είναι αρκετά ανεπιθύμητη αν εμφανιστεί, αλλά και πάλι, είναι μια φυσική συμπεριφορά για το σκύλο. Τις περισσότερες φορές πρέπει να δουλέψουμε με το σκύλο και τον ιδιοκτήτη του στο χτίσιμο μιας ισορροπημένης σχέσης με εμπιστοσύνη, και να αποκτήσει ο σκύλος όρια κανόνες και υπακοή.
Φιλική σημείωση: Σταμάτα να θεωρείς αστείο το ότι το κουτάβι σου προστατεύει το φαγητό του. Δεν είναι.
Σταμάτα να μαλώνεις το κουτάβι σου επειδή προστατεύει το φαγητό του. Δεν διορθώνεις τίποτα. Τα κάνεις χειρότερα!!
Συνεχίζεται…
Τσιαντής Άκης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων
Balanced Dog Training Team
Έχω παρατηρήσει μέσα από τη δουλειά που διάλεξα να κάνω, πως είναι πολύ εύκολο σε μας τους ανθρώπους, ό,τι δεν μας ταιριάζει ή ό,τι μας δυσκολεύει στο σκύλο μας, οποιαδήποτε συμπεριφορά (του σκύλου) δεν ταιριάζει με τα δεδομένα μας, αυθαίρετα να ονομάζεται προβληματική. Πολλές φορές ακόμα και από επαγγελματίες εκπαιδευτές ή κτηνιάτρους.
Πολύ εύκολο να ονομάσεις προβληματικό κάτι που απλά θα εξηγήσει σε σένα αυτό που δεν μπορείς ή δε θέλεις να καταλάβεις, με σκοπό να τραβήξεις το βλέμμα σου από το τι πραγματικά συμβαίνει. Σε δεύτερη φάση, είναι ακόμα πιο εύκολο να πεις ότι αυτό που συμβαίνει θα το καταπιέσω για να μη συμβαίνει άλλο και να συνεχίσω τη ζωή μου ήρεμα χωρίς να χρειάζεται να ασχολούμαι πλέον με αυτό.
Φυσικά το παραπάνω λειτουργεί και αντίστροφα. Αμέτρητες φορές έχω ακούσει τη φράση, “εεε σκύλος είναι θα δείξει και τα δόντια του’’. Προσπαθώντας να καλύψουμε συμπεριφορές ή να καμουφλάρουμε αντιδράσεις ως φυσικές που υπό άλλες συνθήκες ο σκύλος σου δε θα εκδήλωνε ποτέ.
Μία και μόνο πράξη αν εξεταστεί από διαφορετικό πρίσμα ενδεχομένως να μας δώσει διαφορετικά στοιχεία και να καταλήξουμε σε διαφορετικό συμπέρασμα. Για παράδειγμα αν δεις ένα σκύλο να δαγκώνει κάποιον στο δρόμο θα πεις (και λογικό είναι) ''Βρε το παλιόσκυλο, τι άγριο που είναι''. Αν όμως δεις ένα σκύλο να δαγκώνει έναν άνθρωπο που προσπάθησε να χτυπήσει τον ιδιοκτήτη του θα πεις (και πάλι λογικό είναι) ''Ωωωω Θεέ μου, τι ήρωας είναι αυτός!?!?''.
Το παράδειγμα είναι εύκολο να το καταλάβεις, στην πραγματική ζωή όμως είναι δύσκολο να διακρίνεις πότε υπάρχει (κατά τον ορισμό του σκύλου) πρόβλημα και θεωρεί πως πρέπει να αντιδράσει, επέμβει, δραπετεύσει, γαβγίσει, δαγκώσει κοκ. Με λίγα λόγια, τις περισσότερες φορές το “κίνητρο” είναι κρυμμένο.
Θα πρέπει να ορίσουμε τι θεωρείται προβληματική συμπεριφορά και ένα λογικό ηθικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσουμε να εξετάσουμε αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι όντως προβληματική.
Έτσι έχουμε δυο κύριες κατηγορίες, στις συμπεριφορές που ο σκύλος θα εκδηλώσει από μόνος του και ανάλογα θα καθοδηγηθεί, και αυτές που θα εκδηλώσει και δε θα καθοδηγηθεί καθόλου ή σωστά ή που επίτηδες θα τον καθοδηγήσουμε σε κάτι προβληματικό (μαθημένη επιθετικότητα).
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως στις συμπεριφορές που εκδηλώνει ο σκύλος δεν θεωρεί ότι κάνει κάτι κακό σύμφωνα με το δικό του κώδικα, οπότε θα πρέπει να επέμβω και να τον διδάξω κάτι διαφορετικό. Στην πρώτη κατηγορία για παράδειγμα ουρεί στο σαλόνι, τον διδάσκω να ουρεί στη βόλτα. Στη δεύτερη κατηγορία ο σκύλος εκδηλώνει συμπεριφορές που διδάχθηκε είτε ηθελημένα είτε άθελά μου. Για παράδειγμα, ο σκύλος έχει έντονη κυνηγετική τάση προς τις γάτες από μικρή ηλικία και εγώ, έτσι γιατί μου φάνηκε πολύ σωστό, τον επικροτώ λέγοντας κιόλας τη φράση “πάρτη αγόρι μου”. Ο σκύλος με την επανάληψη, φθάνει στο συμπέρασμα ότι το να κάνω σαν τρελός όταν βλέπω γάτα είναι σωστό. Αν βρεθεί και χωρίς λουρί, αυτή η ενέργεια που έχει συσσωρεύσει, θα τον οδηγήσει ενδεχομένως στο να σκοτώσει τη γάτα!!
Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε αν κάτι πάει λάθος με το σκύλο μας, αυτό που πρωτίστως πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα σύνολο κανονισμών σύμφωνα με τους οποίους η συμπεριφορά του ζώου μας πρέπει να συμμορφωθεί. Αυτό το σύνολο κανονισμών ορίζεται από εμάς και μόνο διότι πολύ απλά σε κάθε σπίτι λειτουργούν διαφορετικοί κανόνες. Πέρα από αυτό όμως, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες συμπεριφοράς που όλοι οι σκύλοι που ανήκουν σε κάποιον άνθρωπο πρέπει να ακολουθούν. Για να καταλάβεις καλύτερα τη διαφορά, δεν επιτρέπεται να αφήνεις το σκύλο σου να με δαγκώνει ή να πηδάει πάνω μου, αλλά δεν είσαι υποχρεωμένος να κατεβάσεις το σκύλο σου από τον καναπέ σου επειδή εμένα δεν μου αρέσει.
Έτσι εγώ προσωπικά καταλήγω σε δύο ζητούμενα για να ορίσω αν ένα σκυλί έχει προβληματική συμπεριφορά.
Α) Ο σκύλος που ανήκει σε άνθρωπο και ζει στην κοινωνία των ανθρώπων, δεν πρέπει να είναι επικίνδυνος για άλλους ανθρώπους ή ζώα και να είναι ισορροπημένος χωρίς φοβίες και
Β) Ο σκύλος που ανήκει σε άνθρωπο και ζει στην κοινωνία των ανθρώπων, δεν πρέπει να γίνεται ενοχλητικός προς άλλους ανθρώπους ή ζώα. Οι συμπεριφορές σε αυτές τις δύο κατηγορίες είναι περισσότερο ανεπιθύμητες παρά προβληματικές. Τι εννοώ;
Τώρα ξεκινάει το ωραίο κομμάτι.
Το πιο δύσκολο είναι να δεχθείς ότι η προβληματική συμπεριφορά ξεκινάει από σένα. Παίρνεις το σκύλο σπίτι σου άλλα δεν είναι άνθρωπος οπότε θα κάνει ότι είναι προγραμματισμένος να κάνει. Για να λειτουργήσει διαφορετικά, θα πρέπει να τον διδάξεις για να μην έχεις φυσικές συμπεριφορές που για σένα είναι ανεπιθύμητες/προβληματικές. Οπότε αν δεν τον διδάξεις, στην πραγματικότητα δεν έχεις ένα προβληματικό σκύλο, έχεις απλά ένα σκύλο, που δεν έχει εκπαιδευτεί να κάνει διαφορετικά πράγματα από τα πράγματα που κάνουν οι σκύλοι.
Κανένα ζωάκι δεν θα πήγαινε στη φωλιά του σκύλου σου για να παραπονεθεί επειδή γαβγίζει στις 3 το ξημέρωμα, κανένα ζωάκι δε θα μάλωνε το σκύλο σου αν έσκαβε μια τρύπα στο δάσος, κανένα ζωάκι δεν θα θεωρούσε δολοφόνο το σκύλο σου αν τον έβλεπε να σκοτώνει ένα άλλο ζωάκι. Αυτή είναι η ζωή στη φύση. Αφού πήρες το σκύλο στο σπίτι, ετοιμάσου να τον διδάξεις άλλα πράγματα, άλλους κανόνες και άλλη συμπεριφορά από αυτά που είναι προγραμματισμένος από τη φύση του να κάνει.
Ηθικός και συναισθηματικός κώδικας
Να σημειώσουμε επίσης πως ο σκύλος δεν έχει τον ίδιο ηθικό και συναισθηματικό κώδικα με εμάς οπότε το να προσπαθείς να καταλάβεις γιατί ο σκύλος σου δε νιώθει τύψεις μετά από το πνίξιμο μιας γάτας είναι άτοπο. Επίσης είναι άτοπο να προσπαθείς να τον κάνεις να μη θέλει να σκοτώσει τη γάτα. Μπορείς να τον διδάξεις ότι απαγορεύεται σύμφωνα με τους δικούς σου κάνονες, αλλά να τον κάνεις να μη το θέλει, όχι.
Κάτι που θα έπρεπε να σε νοιάζει πριν πάρεις σκύλο ή όταν αρχίσει ο σκύλος που πήρες να εμφανίζει τα “προβλήματα” που σε απασχολούν, είναι η εκτροφή του. Δηλαδή; Τα τεριέ σε γενικές γραμμές είναι ζώα που δεν ανέχονται εύκολα άλλα ζώα κοντά τους. Είναι και λογικό. Τα Jack Russell Terrier για παράδειγμα επί σειρά ετών υπήρχαν σε σπίτια και φάρμες για να σκοτώνουν άλλα ζώα!! Οπότε προετοιμάσου για μια συμπεριφορά που για σένα είναι προβληματική αλλά για το σκύλο σου είναι φυσικότατη!!
Οι κυνηγητικές φυλές δημιουργήθηκαν για να....μάντεψε... κυνηγάνε!! οπότε, όταν πάρεις ένα σέτερ και πας σαν κύριος να πιεις το καφεδάκι σου με τα καλά σου τα ρούχα σε ένα μαγαζί και ο σκύλος σου κάνει σαν παλαβός (για τα δικά σου κριτήρια) επειδή στην πλατεία έχει περιστέρια, εεεε, δεν φταίει ο σκύλος, ούτε έχει προβληματική συμπεριφορά!! Κάνει αυτό που οι σκύλοι αυτής της κατηγορίας κάνουν με όλο τους το είναι!!
Μείνετε συντονισμένοι… Σύντομα το 2o μέρος.
Τσιαντής Άκης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων
Balanced Dog Training Team
Όπως προφανώς ήδη θα γνωρίζεις το να ζεις με ένα σκύλο δεν είναι απλή διαδικασία. Υπάρχουν φορές που ενδεχομένως να έχεις νιώσει πως κάτι δεν κάνεις σωστά. Ίσως να νιώθεις ότι δεν κάνεις για κηδεμόνας ενός σκύλου. Μπορεί να αισθάνεσαι πως δεν παρέχεις αυτά που πρέπει στο σκύλο σου και πιστεύεις πως κάτι θα μπορούσες να του δώσεις παραπάνω.
Η αλήθεια, τουλάχιστον για μένα, είναι πως είτε είσαι έμπειρος είτε νέος κηδεμόνας, κάθε σκύλος που θα έρθει στη ζωή σου θα έχει διαφορετικές ανάγκες και μέσα από κάθε περίπτωση θα μάθεις κάτι καινούριο από τον εκάστοτε σκύλο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια γενικά χαρακτηριστικά που θα αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο και που θα πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες σκύλων ούτως ώστε να έχουν μια αρμονική ζωή με το κατοικίδιό τους.
Υπευθυνότητα
Είσαι πραγματικά υπεύθυνος για τις πράξεις του σκύλου σου με αυτό να περικλείει εκτός από την κοινωνική ζωή του, και την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που απευθύνεται στα ζώα συντροφιάς. Δεν λύνω τον σκύλο. Μαζεύω τις ακαθαρσίες του. Τον εμβολιάζω. Δεν τον έχω μόνιμα δεμένο σε μια άυλη. Δεν τον παρατάω στο μπαλκόνι. Τηρώ τους κανόνες ευζωίας και καλής μεταχείρισης του ζώου. κ.α.
Σταθερότητα, ηρεμία, δικαιοσύνη
Κανένας σκύλος δεν θα εκτιμήσει έναν κηδεμόνα που είναι άδικος, απότομος και ασταθής στις αποφάσεις του. Μπορεί να τον φοβάται αλλά όχι να τον εκτιμάει.
Η σταθερότητα στους καθημερινούς κανόνες είναι αρκετά σημαντικό στοιχείο ενός καλού κηδεμόνα. Η ηρεμία και η δικαιοσύνη θα δώσουν ξεκάθαρα μηνύματα στο σκύλο σας για αυτά που ζητάτε.
Αυτός που κατανοεί τις ανάγκες του σκύλου και τις καλύπτει
Για τα περισσότερα σκυλιά δεν αρκεί ένας περίπατος στο πάρκο.
Οι περισσότερες φυλές σκύλων θα έχετε ακούσει ότι χρειάζονται καθημερινή άσκηση.
Μέσα στο πλαίσιο της άσκησης βάλτε την εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση και το παιχνίδι, που πρέπει καθημερινά να έχει ο σκύλος σας για να είναι ήρεμος και ευχαριστημένος από τη ρουτίνα του.
Φαγητό, νερό, καθαρό μέρος να κοιμηθεί. Συντροφικότητα, επαφή, μιας μορφής εργασία και αρκετά ακόμα.
Αυτός που φροντίζει την υγεία του σκύλου, πνευματικά και σωματικά
Παρέχουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στο σκύλο μας και εμβολιάζουμε ετησίως για να διατηρούμε την υγεία του στα επιθυμητά επίπεδα. Παρατηρούμε το σκύλο μας για αλλαγές στη συμπεριφορά του και ενημερωνόμαστε από τον κτηνίατρο για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την υγεία του.
Κάνουμε μπάνιο το σκύλο μας όταν χρειάζεται, βουρτσίζουμε το τρίχωμά του. Αποπαρασιτώνουμε σταθερά κάθε μήνα (ή τρίμηνο ανάλογα τον τρόπο αποπαρασίτωσης).
Περιποιούμαστε δόντια και νύχια όταν πρέπει.
Δίνουμε στο σκύλο μας την προσοχή που χρειάζεται και τον κρατάμε σε καλή φυσική κατάσταση παίζοντας μαζί του παιχνίδια που χρησιμοποιεί το μυαλό, το σώμα και τις αισθήσεις του.
Αυτός που κατανοεί το μέγεθος της ιδιότητας του κηδεμόνα
Ο σκύλος θα είναι μαζί μας για τα επόμενα 10 χρόνια κατά προσέγγιση. Το να είμαι ενθουσιασμένος και ενεργός μαζί του για τα 2-3 πρώτα χρόνια της ζωής του και μετά να τον αντιμετωπίζω σα βάρος ή σαν αυτόνομο συγκάτοικο δεν θα δώσει στο σκύλο αυτό που πρέπει να έχει. Συμβιώνουμε με το σκύλο για όλη του τη ζωή και πάντα θα είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτόν και τις πράξεις του. Ειδικά όταν ο σκύλος μας θα γεράσει!!
Αυτός που παρέχει ασφάλεια στο σκύλο του
Όπως κάθε ζώο έτσι και ο σκύλος έχει την ανάγκη να νιώσει ασφαλής και ήρεμος. Αυτό το πετυχαίνουμε δίνοντας προσωπικό χώρο και χρόνο στο σκύλο μας, προστατεύοντάς τον από παράγοντες που τον στρεσάρουν, έχοντας ένα σταθερό πρόγραμμα στη ζωή του και καλύπτοντας τις βασικές του ανάγκες για να αποτρέψουμε την αβεβαιότητα που μπορεί ο σκύλος μας να νιώθει.
Προσπαθούμε πάντοτε να κατανοήσουμε το σκύλο μας και να τον βοηθήσουμε να νιώθει άνετα και όμορφα σε οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής συνεύρεσης μέσα ή έξω από το σπίτι. Ο καθένας από εμάς έχει να διαχειριστεί μια διαφορετική περίπτωση και μόνο με έμπρακτη ενασχόληση και παρατήρηση μπορούμε να γνωρίσουμε πραγματικά το σκύλο μας και να του δώσουμε αυτά που έχει ανάγκη.