Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη | Τηλ. 6980515266 info@balanceddogtraining.gr

Balanced Dog | Blog

Ποιoς είναι ο κατάλληλος σκύλος για εμένα; | Μέρος 1ο

Ποιoς είναι ο κατάλληλος σκύλος για εμένα; | Μέρος 1ο

Στη σύγχρονη κοινωνία η καθημερινότητα που βιώνουμε πολλές φορές είναι αποτρεπτική από μόνη της για να αποφασίσουμε να πάρουμε ένα σκύλο. Οι ευθύνες που έρχονται με την αγορά ή υιοθεσία ενός σκύλου είναι πολλές και το πρόγραμμά μας αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Ο λόγος που γράφω αυτές τις σελίδες είναι μόνο για να βοηθήσω όσο μπορώ στο να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος ο κηδεμόνας του σκύλου, και να μπορέσουν μαζί να έχουν μια ισορροπημένη συμβίωση, που θα αποτελεί απόλαυση και για τις δυο πλευρές.

Να σημειώσω πως κατά την άποψή μου, σχεδόν όλοι οι σκύλοι καθαρόαιμοι ή όχι, με την κατάλληλη εκπαίδευση και τις απαραίτητες γνώσεις, μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά μαζί μας, άσχετα από την φυλή τους, το φύλο τους, το χαρακτήρα τους και την ηλικία τους.

Ζω με την οικογένειά μου / Ζω μόνος

Ας γίνει ξεκάθαρο από τις πρώτες γραμμές αυτής της κατηγορίας πως όταν αποφασίζω να πάρω σκύλο, ανήκει σε μένα αποκλειστικά!! Ναι, φυσικά τα παιδιά θα μπορούν να παίζουν με το φίλο τους και φυσικά θα μπορεί ο/η σύντροφός σου να το βγάλει βόλτα.

Αλλά… Ο κηδεμόνας είναι ένας. Ένας έχει την ευθύνη για τις πράξεις του σκύλου και ο φιλαράκος σας θα δεθεί με έναν από σας περισσότερο από τους άλλους. Είναι ζώο ομάδας και είναι φυσικό να έχει σχέσεις με όλους, όμως μην ξεχνάμε πως θα προσπαθήσει να κερδίσει ότι παραπάνω μπορεί σε θέματα ιεραρχίας. Όταν ζω λοιπόν με οικογένεια θα πρέπει να είμαι πολύ σταθερός απέναντι στο σκύλο και να του δείχνω με ηρεμία και αποφασιστικότητα τι επιτρέπω και τι όχι.

Οι περισσότεροι σκύλοι είναι ικανοί να προσαρμοστούν σε περιβάλλον με πολλά άτομα με ευκολία, αρκεί να μην υπάρχουν κινήσεις από την πλευρά των ανθρώπων που θα του δημιουργούν σύγχυση. Η επιλογή κουταβιού και όχι ενήλικου σκύλου μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην ομαλή συμβίωση με την οικογένεια, αν η εκπαίδευση ξεκινήσει νωρίς και το νέο μέλος μάθει από την αρχή τους κάνονες του σπιτιού. Από την άλλη πλευρά, ένας ενήλικος σκύλος που πληροί τις προϋποθέσεις (ήρεμος και ήπιος χαρακτήρας, χωρίς επιθετική συμπεριφορά κτλ.) μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό μέλος για την οικογένειά σας.

Προσοχή!! Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που θέλει χρόνο, κόπο και δουλειά για να χτιστεί και από τις δυο πλευρές. Στην επιλογή ενήλικου σκύλου, πρέπει να περάσει αρκετός καιρός για να είμαι σίγουρος πως ο σκύλος αξίζει την εμπιστοσύνη μου, με ότι αυτή η λέξη περικλείει.

Αν ζεις μονός / μόνη σου, τότε τα πράγματα είναι πιο απλά. Εδώ αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι ο χρόνος που διαθέτεις για το σκύλο και ο τρόπος που ζεις τη ζωή σου. Ο χρόνος σου σημαίνει πολλά για το σκύλο. Εκπαίδευση, εκτόνωση, παιχνίδι, βόλτα. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο και όρεξη.

Αν υποθέσουμε ότι ζεις σε ένα μικρό διαμέρισμα, δουλεύεις 8-10 ώρες την ημέρα, και σε γενικές γραμμές σου αρέσει να χαλαρώνεις στον καναπέ, τότε ένας σκύλος με υψηλά επίπεδα ενέργειας προφανώς δε σου ταιριάζει. Αν από την άλλη ζεις σε διαμέρισμα δουλεύεις 8-10 ώρες την ημέρα, και σε γενικές γραμμές σου αρέσει το έξω παραπάνω από το μέσα, τότε δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα με ένα σκύλο της ίδιας κατηγορίας. Δεδομένου του ότι δεν θα έχεις βοήθεια από κάποιον άλλο, (βλ. οικογένεια), όλη η δουλειά θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει από σένα!!

Ζω σε διαμέρισμα / Ζω σε μεγάλο σπίτι με κήπο

Δεν με απασχολεί καθόλου. Έχω γνωρίσει σκύλους που ζουν σε μικροσκοπικά διαμερίσματα πανευτυχείς, και σκύλους που ζουν σε τεράστιες εκτάσεις μελαγχολικοί και δυστυχισμένοι. Αν πιστεύεις πως ορισμένες φυλές είναι για την αυλή ή για το χωράφι, αναθεώρησε γρήγορα..

Αν η ερώτηση είναι: Που θα είναι καλύτερα ο σκύλος αν ζει μόνος του;  τότε η απάντησή μου είναι: ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΣΚΥΛΟ!! Και στις δυο περιπτώσεις θα είναι δυστυχισμένος.

Έχω χάσει ολόκληρες ώρες διαβάζοντας ή ακούγοντας την παρακάτω φράση: Ο σκύλος της τάδε φυλής θέλει αυλή να τρέχει για να είναι ήρεμος!! Γιατί να τρέχει μόνος του ένας σκύλος; Δεν θέλει κάτι τέτοιο. Για να πειστείτε κάντε ένα πείραμα. Βγάλτε το σκύλο σας (όσοι έχετε και σκύλο και αυλή) έξω στην αυλή σας και εσείς μπείτε πάλι μέσα. Αν δεν υπάρχουν εξωτερικά ερεθίσματα (γάτα, περαστικοί, ένα πούλι κλπ) ο σκύλος σας θα κάτσει σε ένα σημείο μετά από λίγο. Τώρα βγείτε έξω και παρακινήστε τον να παίξει μαζί σας. Τι παρατηρείτε; Γιατί συμβαίνει αυτό; Που πήγε το τρέξιμο που έχει ανάγκη ο σκύλος όταν ήταν μόνος του;

Ο σκύλος σου έχει ανάγκη να τρέξει μαζί σου, να παίξει και να συναναστραφεί με την ομάδα του. Αν του το παρέχεις σε καθημερινή βάση μπορείς να τον έχεις και στο δωμάτιό σου!!

Πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις;

Και πόσο από αυτόν το χρόνο είσαι διατεθειμένος να αφιερώνεις στο σκύλο σου;

Αν ξεχνάς να φας επειδή είσαι πολύ απασχολημένος με την εργασία σου, αν δεν ξεκουράζεσαι για να προλάβεις να τελειώσεις το πρότζεκτ που ανέλαβες, αν γυρνάς σπίτι αργά το βράδυ και φεύγεις νωρίς το πρωί, ΔΕΝ χρειάζεσαι σκύλο. Χρειάζεσαι διακοπές. Πάρε ένα χρυσόψαρο.

Αν όμως βρίσκεσαι σε μια φυσιολογική κατάσταση και είσαι διατεθειμένος να προσφέρεις το χρόνο σου σε ένα σκύλο, τότε προχώρα. Ανάλογος των απαιτήσεων κάθε φυλής και του χαρακτήρα του κάθε σκύλου είναι και ο χρόνος που θα πρέπει να αφιερώνεις.

Ένας γερμανικός ποιμενικός για παράδειγμα, δεν θα είναι ευχαριστημένος με μια βόλτα στο τετράγωνο της περιοχής σου που θα διαρκέσει 15 λεπτά. Θέλει και το παιχνίδι του και την εκτόνωσή του. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!!

Κουτάβι ή ενήλικο σκύλο;

Και τα δυο είναι ΟΚ για εμένα. Αρκεί να γίνουν σωστά όλα αυτά που απαιτεί κάθε σκύλος.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι το κουτάβι, θα το διαμορφώσεις από νωρίς και δεν θα εμφανίσει συμπεριφορές που ίσως δεν ταιριάζουν σε σένα και στον τρόπο που ζεις, (σε έναν ιδανικό κόσμο!!).

Ακόμα μια σημαντική διαφορά είναι πως όταν θα φέρεις έναν ενήλικο σκύλο στο σπίτι σου, ταυτόχρονα φέρνεις και τις ιδιοτροπίες του, που στην ουσία είναι ο τρόπος που έχει μάθει να ζει. Αυτές οι ιδιοτροπίες δεν θα φανούν από την πρώτη μέρα. Ο σκύλος θα περάσει χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί και να είναι άνετος με το περιβάλλον, ώστε να μπορέσει να δείξει ποιος πραγματικά είναι!! Το ίδιο θα συμβεί και έξω στη βόλτα ή στο παιχνίδι. Δεν θα σου δείξει από την πρώτη μέρα πως συμπεριφέρεται έξω, πως συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους και ζώα. Σε αυτή την περίπτωση κρίνω απαραίτητο αυτό που κάνουν ορισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων όταν πρόκειται να δώσουν κάπου αλλού το σκύλο τους, και ονομάζεται μεταβατική περίοδος ή περίοδος προσαρμογής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πρώην και νυν ιδιοκτήτης συνεργάζονται πρώτα στο χώρο του σκύλου και σταδιακά σε άλλο περιβάλλον με σκοπό την πιο ομαλή μετάβαση από σπίτι σε σπίτι. Φυσικά να σημειώσω πως σε αυτό το στάδιο ο νέος ιδιοκτήτης έχει όλο το χρόνο να καταλάβει αν μπορεί να διαχειριστεί και αν θέλει τελικά, το σκύλο που πρόκειται να πάρει.

Τσιαντής Άκης

Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

Image

Διεύθυνση Εκπαιδευτηρίου

  • Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά
  • info@balanceddogtraining.gr
  • 6980515266

Social List