Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη | Τηλ. 6980515266 info@balanceddogtraining.gr

Balanced Dog | Blog

Πως μπορεί η εκπαίδευση υπακοής να βοηθήσει έναν ανασφαλή σκύλο;

Πως μπορεί η εκπαίδευση υπακοής να βοηθήσει έναν ανασφαλή σκύλο;

Αρχικά τι σημαίνει ανασφαλής σκύλος;

Με τον όρο ανασφάλεια αναφερόμαστε σε σκύλους που συχνά θα βρεθούν σε κατάσταση ταραχής, άγχους, έλλειψης σιγουριάς και αυτοπεποίθησης, όταν θα εκτεθούν σε νέες καταστάσεις ή και σε καταστάσεις που έχουν βρεθεί στο παρελθόν χωρίς να καταφέρουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως οι αντιδράσεις των σκύλων ποικίλουν ανάλογα με τον χαρακτήρα τους, και τα βιώματα τους.

Οι πιο κοινές αντιδράσεις ενός ανασφαλή σκύλου που θα εκτεθεί σε ένα στρεσογόνο ερέθισμα είναι οι:

  • Υπερβολική ντροπαλότητα και έλλειψη επιθυμίας για επαφή με καταστάσεις.
  • Σημάδια φόβου χαμήλωμα σώματος κατεβασμένη ουρά κλαψούρισμα ή/και γάβγισμα, αποφυγή βλεμματικής επαφής.
  • Τάσεις επιθετικότητας για μπορέσει να αποφύγει την κατάσταση
  • Άγχος αποχωρισμού
  • Τάσεις αποφυγής και προσπάθεια να κρυφτούν.

Συνήθως, ένας ανασφαλής σκύλος είναι σε αυτή την κατάσταση εξαιτίας αρκετών παραγόντων όπως οι γενετικές του προδιαθέσεις, τραυματικό παρελθόν με ερεθίσματα, έλλειψη κοινωνικοποίησης, λανθασμένη ασταθή διαχείριση από τον ιδιοκτήτη.

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, οι σκύλοι επικοινωνούν με την γλώσσα του σώματος.

Έτσι η επικοινωνία μας με έναν σκύλο είναι δύσκολη για δυο λόγους.

  • Γιατί ο σκύλος είναι αδύνατον να καταφέρει να επικοινωνήσει με εμάς με τους τρόπους που μας εξυπηρετούν
  • Γιατί εμείς δεν είμαστε συνηθισμένοι να καταλαβαίνουμε τι προσπαθεί να μας πει ο σκύλος μας μέσα από τις κινήσεις του.

Έτσι είναι αναγκαστικό να υπάρξει μια μορφή επικοινωνίας που θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του σκύλου μας. Αυτή είναι η υπακοή.

Τι θα κερδίσω εγώ από την υπακοή;

Όταν θα δεις το σκύλο σου να δυσκολεύεται να ακολουθήσει εντολές που γνωρίζει πολύ καλά, σημαίνει ότι εκείνη την στιγμή υπάρχει ένταση στο μυαλό του και κατ’ επέκταση αδυναμία συγκέντρωσης.

Άρα είναι και πολύ πιθανό να υπάρχει μια άβολη στιγμή για τον σκύλο σου που προέρχεται από ανασφάλεια. Άλλες φορές θα τον παρατηρήσεις να είναι εντελώς συγκεντρωμένος σε εσένα και να μην δίνει σημασία σε τίποτα άλλο.
Όλα αυτά τα σημάδια, σιγουριάς, ανασφάλειας, εκνευρισμού, χαράς, θα αρχίσουν να έχουν σωστή νοηματοδότηση από εσένα και δεν θα μπερδεύεσαι για αυτό που μπορεί να νιώθει ο σκύλος σου.

Τι θα κερδίσει ο σκύλος μου από την υπακοή;

Η υπακοή βοηθάει το σκύλο μας να καταλάβει τι ακριβώς θελουμε από αυτόν. Έτσι μπορούμε να βάλουμε εύκολα όρια και να βοηθήσουμε το σκύλο να καταλάβει ότι ελέγχουμε μια κατάσταση.

Δεν είναι ανάγκη να πάρει μια κατάσταση στα χέρια του γιατί μας εμπιστεύεται εφόσον ακολουθεί τις οδηγίες μας. Θα χρειαστούμε ξεκάθαρη επικοινωνία και αρκετή επιβράβευση για να μπορεί ο σκύλος να νιώθει ασφάλεια μέσα στην άσκηση.

Γιατί όμως χρειάζομαι την υπακοή για όλο αυτό;

1. Αρχικά γιατί θα πρέπει να δημιουργήσω ένα ασφαλές περιβάλλον για το σκύλο. Αν ο σκύλος έχει παρορμητικές αντιδράσεις, στην καλύτερη δημιουργεί μόνος του την ασφάλεια στο μυαλό του χρησιμοποιώντας έντονες αντιδράσεις που μπορούν να γίνουν ακόμα και επικίνδυνες (γάβγισμα δάγκωμα κλπ). Στη χειρότερη ο σκύλος “κλειδώνει” και το στρες του είναι πλέον μη διαχειρίσιμο.

Αν όμως μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες μου, το πλαίσιο ασφάλειας το δημιουργώ εγώ.
Όταν ο σκύλος θα εκτεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση για αυτόν, και μέσα από την επαφή του μαζί μου, θα καταφέρει να βρει λύσεις και θα χτιστεί εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο μου.

2. Η υπακοή θα βοηθήσει έναν σκύλο να προπονήσει το μυαλό του. Αυτό ονομάζεται πνευματική άσκηση και είναι πολύ χρήσιμη στην εξάσκηση της μαθησιακής ικανότητας του σκύλου μας. Έτσι ο σκύλος θα είναι σε θέση να σκέφτεται και να μειώσει τις αντιδράσεις του όταν υπάρχουν στρεσογόνα ερεθίσματα στο περιβάλλον.

3. Θα χρειαστεί να εκθέσω τον σκύλο μου στο πρόβλημα για να το ξεπεράσει. Αν τον εκθέσω χωρίς να υπάρχει όλο το πλαίσιο επικοινωνίας, ο σκύλος θα βασιστεί στις ενστικτώδεις αντιδράσεις του και υπάρχει κίνδυνος να φτάσει στο σημείο φυγής ή μάχης. Και οι δυο περιπτώσεις είναι καταστροφικές για την ψυχολογία του και την συμπεριφορά του. Πρέπει να μπορεί να λάβει οδηγίες από μένα σε μια δύσκολη κατάσταση για να μπορέσει να ρίξει την αξία του ερεθίσματος στο μυαλό του.

4. Επίσης, η υπακοή θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην εκπαίδευση αυτοελέγχου στον σκύλο μας. Μέσα από το ασκησιολόγιο ο σκύλος μας θα είναι σε θέση να σκεφτεί και να διατηρήσει την ψυχραιμία του όταν κάτι τον στρεσάρει.

5. Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε την αύξηση αυτοπεποίθησης που μπορεί να κερδίσει ο σκύλος μας μέσα από την εκμάθηση εντολών. Η επιβράβευση του σκύλου μας όταν κάνει κάτι σωστό θα τον οδηγήσει στο αίσθημα της ασφάλειας και θα του παρέχει ηρεμία χωρίς έντονες αντιδράσεις.

6. Ένα ακόμα μεγάλο όφελος είναι ότι μέσα από την διαδικασία της εκπαίδευσης γενικότερα, δυναμώνουμε τον δεσμό που έχουμε με τον σκύλο μας αφού υπάρχει συνεργασία με όφελος και για τις δυο πλευρές, με αμοιβαία κατανόηση.

Τα παραπάνω αρκούν για να μπορέσει ο σκύλος μας να μειώσει το στρες που βιώνει σε καταστάσεις αφού είναι δίπλα μας και από εμάς αντλεί σιγουριά ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος.

Σκεφτείτε σε μια δύσκολη και αρκετά αγχωτική στιγμή της ζωής σας, να μπορούσατε να βρείτε μια σίγουρη και συμπαγή καθοδήγηση από κάποιον που σας εμπνέει σιγουριά αυτοπεποίθηση εμπιστοσύνη και προστασία.

Η σταθερότητα που χτίζεται μέσα από την εκπαίδευση στην υπακοή βοηθάει πολύ τους σκύλους να ακολουθήσουν οδηγίες γιατί τους αρέσει η ρουτίνα και βολεύονται μέσα σε καταστάσεις που τους παρέχουν ηρεμία προστασία και ασφάλεια.

Θα κλείσω με κάτι που φαντάζομαι ότι θα θέλατε να ρωτήσετε, αφού αυτή την ερώτηση την έχω δεχτεί αρκετές φορές στις εκπαιδεύσεις τέτοιων σκύλων.

Γιατί εφόσον ο σκύλος μου στρεσάρεται με κάτι, να τον κρατήσω σε εκείνο το σημείο και να δουλέψω εντολές, και να μην τον απομακρύνω;

1. Γιατί αν απομακρύνεις τον σκύλο σου, δεν δημιουργείς αυτό το πλαίσιο ασφαλείας σιγουριάς καθοδήγησης και αυτοπεποίθησης που ανέλυσα στο προηγούμενο μέρος του βίντεο. Ο σκύλος βασίζεται στις ενστικτώδεις αντιδράσεις του, επιλέγει την φυγή, άρα δεν πρόκειται να ξεπεράσει ποτέ το πρόβλημα του και σίγουρα δεν πρόκειται ποτέ να σε εμπιστευτεί.

2. Η ανασφάλεια μπορεί να γενικευθεί με ραγδαίους ρυθμούς και να περάσει σε πολλαπλές καταστάσεις χωρίς καν να το καταλάβουμε. Άρα το να επιτρέψουμε την φυγή είναι περισσότερο εξυπηρέτηση της ανασφάλειας του σκύλου μας παρά βοήθεια στο να την ξεπεράσει.

3. Δυστυχώς το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί ένας σκύλος δεν μπορείς να το ελέγξεις.
Δεν είσαι σε θέση να ξέρεις τι θα βρεις μπροστά σου όταν θα βγεις από το σπίτι σου. Δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις που θα βρεθεί το ερέθισμα που προκαλεί στρες και ανασφάλεια στον σκύλο σου. Σταδιακά, θα φτάσει σε σημείο που δεν θα μπορεί να αντέξει αυτά που συμβαίνουν γύρω του και θα αντιδράει σχεδόν στα πάντα.

Όσο πιο εξυπηρετικοί είμαστε με τις ανασφάλειες του σκύλου μας τόσο πιο πολύ ρισκάρουμε να δημιουργήσουμε έναν σκύλο που δεν αντέχει το περιβάλλον που ζει.

4. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να του εξηγήσουμε ότι αυτό που τον τρομάζει είναι παράλογο και δεν χρειάζεται να το φοβάται!!

Αν παρατηρείτε ανασφάλεια στον σκύλο σας, επισκεφθείτε άμεσα έναν εκπαιδευτή για να γίνει σωστή αξιολόγηση του σκύλου και να βρείτε την σωστή καθοδήγηση που χρειάζεστε.

Image

Διεύθυνση Εκπαιδευτηρίου

  • Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά
  • info@balanceddogtraining.gr
  • 6980515266

Social List