Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη | Τηλ. 6980515266 info@balanceddogtraining.gr

Balanced Dog | Blog

Πως η κάλυψη των βασικών αναγκών του σκύλου συντελεί στην ευτυχία του

Πως η κάλυψη των βασικών αναγκών του σκύλου συντελεί στην ευτυχία του

Ο πραγματικά ευτυχισμένος σκύλος, είναι αυτός που έχει ισορροπία στη ζωή του. Πώς όμως θα φτάσουμε στο να έχουμε έναν ισορροπημένο και συνεπώς ευτυχισμένο σκύλο; Η ερώτηση αυτή βρίσκει απάντηση σε μια ακολουθία πραγμάτων, που κάθε κηδεμόνας σκύλου πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει.

1. Η σημαντικότητα της πειθαρχίας στη ζωή ενός σκύλου

Τα σκυλιά είναι πλάσματα που χρειάζονται πειθαρχία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα έρθει ο σκύλος στο σπίτι, πρέπει να διαχειριστούμε σωστά και με πειθαρχία συγκεκριμένα πράγματα στην κοινή μας καθημερινότητα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η θέσπιση ορίων και κανόνων, το φαγητό, το παιχνίδι, ο περίπατος, η φωλιά, και η συναναστροφή μεταξύ σκύλου και κηδεμόνα.

2. Η σημαντικότητα της θέσπισης ορίων και κανόνων στο σκύλο

Η ορθότερη εκπαιδευτική προσέγγιση βασίζεται στην ανάπτυξη μιας ισορροπημένης σχέσης από την αρχή της συμβίωσής μας με το σκύλο. Θα πρέπει να τεθούν από τους πρώτους μήνες της ζωής ενός σκύλου όρια και κανόνες χωρίς να ασκηθεί καμία μορφή βίας. Με τον τρόπο αυτό, κηδεμόνας και σκύλος γίνονται μία ομάδα που επικοινωνούν, εμπιστεύονται και σέβονται ο ένας τον άλλο, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια αρμονική συμβίωση.

3. Το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης σωστών συμπεριφορών και αύξησης του κινήτρου για συνεργασία μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη

Το φαγητό είναι ένα πολύ καλό μέσο επιβράβευσης. Θα ήταν συνεπώς ιδιαίτερα βοηθητικό κατά την εκπαιδευτική διαδικασία να χρησιμοποιήσουμε όλη την ποσότητα φαγητού που αναλογεί στο σκύλο μας ανά ημέρα. Δηλαδή όταν του διδάσκουμε ασκήσεις υπακοής, ασκήσεις προσοχής και ασκήσεις αύξησης αυτοπεποίθησης, επιβραβεύουμε το σκύλο μας με τροφή κάθε φορά που συνεργάζεται μαζί μας εκτελώντας σωστά μία άσκηση. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε ότι αναγνωρίζουμε τις σωστές συμπεριφορές του σκύλου, τις ενισχύουμε και παράλληλα αυξάνουμε και το κίνητρό του για ενασχόληση μαζί μας.

4. Το παιχνίδι ως μέσο πνευματικής και σωματικής εκτόνωσης για το σκύλο

Το παιχνίδι καλύπτει άμεσα εκτός από τη σωματική και την πνευματική εκτόνωση του σκύλου μας. Η πνευματική εκτόνωση επιτυγχάνεται όταν παίζουμε παιχνίδια με το σκύλο μας που αποτελούνται από συγκεκριμένους κανόνες, που βασίζονται στη μεταξύ μας συνεργασία και καλύπτουν τις ανάγκες του. Έτσι, ο σκύλος δεν κυνηγάει απλά ένα μπαλάκι αλλά έχει στο μυαλό του να εμπλακεί σε μια μεγαλύτερη διαδικασία με βαθύτερο νόημα που θα τον διδάξει κάτι παραπάνω. Φυσικά, αυτός ο τρόπος παιχνιδιού γεμίζει το σκύλο με χαρά και ευεξία και έχει σημαντικά οφέλη για αυτόν, καθώς και για τη μεταξύ μας σχέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα του παιχνιδιού, πρέπει να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας και για εμάς αλλά και για το σκύλο μας ώστε να αποφύγουμε πιθανούς τραυματισμούς ή πρόκληση στρεσογόνων καταστάσεων. Επίσης είναι σημαντικό το παιχνίδι να μην συνοδεύεται από φωνές και επιπλήξεις. Παράλληλα, είναι απαγορευτικό κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας να δώσουμε ένα παιχνίδι στο σκύλο μας και να τον αφήσουμε να παίζει μόνος του και φυσικά δεν θα πρέπει να τον αφήνουμε να παίζει με οποιοδήποτε αντικείμενο βρει μπροστά του.

5. Η σημαντικότητα της ακολουθίας ενός μοτίβου στους περίπατους με το σκύλο

Ο περίπατος που περιλαμβάνει και την τουαλέτα, πρέπει να πραγματοποιείται σε συγκεκριμένο μοτίβο και με σωστή δομή ώστε στο χρόνο που αφιερώνουμε στο σκύλο μας, να καλύπτουμε τις ανάγκες του και έτσι να είναι πλήρης. Σύμφωνα με όσα αναφέραμε μέχρι τώρα, οι περισσότερες βόλτες καλό θα είναι να έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, μέχρι να φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο σε υπακοή και συμπεριφορά. Σημαντικό είναι την ώρα της βόλτας να υπάρχει πάντα ο έλεγχος και να αποσπάται όσο το δυνατόν λιγότερο η προσοχή του σκύλου από εμάς. Όταν μπορέσει να είναι αρκετά συνεργάσιμος μαζί μας, τότε του δίνουμε χρόνο να μυρίσει, να εξερευνήσει και να συλλέξει τις πληροφορίες που θέλει από το περιβάλλον. Άλλωστε, για εκείνον αυτός είναι και ο σκοπός της βόλτας.

6. Η αναγκαιότητα της φωλιάς στην ισορροπία του σκύλου

Η φωλιά παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την ισορροπημένη ζωή ενός σκύλου. Βασικά λοιπόν εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση σκύλων για την κάλυψη της ανάγκης της φωλιάς είναι τα μεταλλικά crate ή τα πλαστικά box μεταφοράς. Αυτά τα εργαλεία έχουν τα εξής οφέλη:

α) Καλύπτουν την ανάγκη του σκύλου για φωλιά.

β) Βοηθούν το σκύλο να μάθει να καλλιεργεί την ηρεμία του μέσα στο σπίτι.

γ) Μαθαίνει εύκολα να μένει μόνος.

δ) Του παρέχουν ασφάλεια.

ε) Τον βοηθούν να ξεφορτωθεί τον εκνευρισμό που έχει λόγω κούρασης μετά τις βόλτες και βοηθάει να αφομοιώσει τις πληροφορίες που του έχουμε δώσει εκπαιδευτικά.

στ) Τέλος, το κυριότερο είναι ότι βγάζουν το σκύλο από τη διαδικασία να δημιουργήσει μόνος του τη φωλιά σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού. Εάν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε ως αποτέλεσμα κάποια στιγμή να χρειαστεί να υπερασπιστεί με τον δικό του τρόπο το σημείο που έχει επιλέξει ως φωλιά ο σκύλος και να αναπτύξει έτσι μη επιθυμητές συμπεριφορές.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι με τη φωλιά ξεκαθαρίζουμε στο μυαλό του σκύλου τα όρια και τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει εντός του σπιτιού και του περνάμε παράλληλα το αίσθημα ηρεμίας.

7. Η ανάγκη του σκύλου για συναναστροφή και η σωστή πλαισίωση της

Ο σκύλος είναι ένα ον που έχει ανάγκη για επαφή και μέσω της εκπλήρωσης αυτής της ανάγκης αισθάνεται ευτυχισμένος! Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας για το σκύλο το να μπορεί να συναναστρέφεται με εμάς που μας θεωρεί ομάδα του. Προσοχή όμως, η ανεξέλεγκτη επαφή με το σκύλο μας εντός σπιτιού, θα τον οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αποκτήσει ότι θέλει χωρίς να δουλέψει για να το κερδίσει, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει να μας θεωρεί δεδομένους. Έτσι, όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό περιβάλλον, ο σκύλος θα είναι περισσότερο πρόθυμος να συναναστραφεί με οποιονδήποτε άλλον παρά με εμάς. Τα όρια και οι κανόνες είναι φυσικό ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν και σε αυτό το κομμάτι. Επιπρόσθετα, η επαφή με το σκύλο πρέπει να υπάρχει και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης αλλά και του παιχνιδιού με τη μορφή χαδιών (μόνο όταν ο σκύλος είναι ήρεμος και δεν απαιτεί την προσοχή μας).

Η επιλογή του σκύλου που θα έρθει στη ζωή μας: Μια σημαντική απόφαση 

Πριν ολοκληρώσουμε το άρθρο θα θέλαμε να πάμε ένα βήμα πίσω από αυτό της κάλυψης των βασικών αναγκών του σκύλου. Το βήμα της επιλογής του σκύλου θα επηρεάσει καθοριστικά την καθημερινή ζωή και την ευτυχία του σκύλου αλλά και τη δική μας.

Η φυλή λοιπόν, τα γενετικά χαρακτηριστικά και ο χαρακτήρας του σκύλου μας είναι σημαντικό να συμβαδίζουν με τις δυνατότητες, την εμπειρία και την καθημερινότητά μας. Παραδείγματος χάριν, πολύ δραστήρια σκυλιά απαιτούν πολλές ώρες ενασχόλησης από τον ιδιοκτήτη τους, ιδιαίτερες εκπαιδευτικές απαιτήσεις και θέσπιση αυστηρών ορίων στη μεταξύ τους σχέση.

Τι γίνεται λοιπόν αν κάνουμε τη λάθος επιλογή σκύλου σε σχέση με τα δεδομένα και τις δυνατότητές μας και διαλέξουμε ένα σκύλο απλά επειδή μας αρέσει οπτικά και μόνο; Σε αυτήν την περίπτωση κινδυνεύουμε να βρούμε μπροστά μας προβλήματα συμπεριφοράς τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν φυσικά σε δυστυχισμένους σκύλος και ιδιοκτήτες.

Εν κατακλείδι, ποιότητα, πειθαρχία, συνέπεια και σωστή συναναστροφή είναι τα στοιχεία που εξασφαλίζουν την χαρά και την ισορροπία στη ζωή του σκύλου μας. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και χρήζει διαφορετικής προσέγγισης στην κάλυψη των αναγκών του. Η εκπαιδευτική διαδικασία στη ζωή του σκύλου είναι βασικός παράγοντας ευτυχίας καθώς όλοι οι σκύλοι διψούν για μάθηση. Με τη σωστή καθοδήγηση λοιπόν από έναν εκπαιδευτή, τη συνέπεια στην εκπαίδευση και όλα όσα προαναφέραμε, θα πετύχουμε την άρτια επικοινωνία με το σκύλο μας, μια ισορροπημένη συμπεριφορά και την ανατροφή ενός ευτυχισμένου σκύλου! 

Μην ξεχνάτε, όπως συνηθίζουμε να λέμε, ένας σκύλος είναι πραγματικά ευτυχισμένος όταν έχει ισορροπία στη ζωή του!

Balanced Dog Training Team

Image

Διεύθυνση Εκπαιδευτηρίου

  • Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά
  • info@balanceddogtraining.gr
  • 6980515266

Social List