Είμαι κατάλληλος για κηδεμόνας ενός σκύλου;

Όπως προφανώς ήδη θα γνωρίζεις το να ζεις με ένα σκύλο δεν είναι απλή διαδικασία. Υπάρχουν φορές που ενδεχομένως να έχεις νιώσει πως κάτι δεν κάνεις σωστά. Ίσως να νιώθεις ότι δεν κάνεις για κηδεμόνας ενός σκύλου. Μπορεί να αισθάνεσαι πως δεν παρέχεις αυτά που πρέπει στο σκύλο σου και πιστεύεις πως κάτι θα μπορούσες να του δώσεις παραπάνω.

Η αλήθεια, τουλάχιστον για μένα, είναι πως είτε είσαι έμπειρος είτε νέος κηδεμόνας, κάθε σκύλος που θα έρθει στη ζωή σου θα έχει διαφορετικές ανάγκες και μέσα από κάθε περίπτωση θα μάθεις κάτι καινούριο από τον εκάστοτε σκύλο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια γενικά χαρακτηριστικά που θα αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο και που θα πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες σκύλων ούτως ώστε να έχουν μια αρμονική ζωή με το κατοικίδιό τους. 

Υπευθυνότητα.

Είσαι πραγματικά υπεύθυνος για τις πράξεις του σκύλου σου με αυτό να περικλείει εκτός από την κοινωνική ζωή του, και την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που απευθύνεται στα ζώα συντροφιάς. Δεν λύνω τον σκύλο. Μαζεύω τις ακαθαρσίες του. Τον εμβολιάζω. Δεν τον έχω μόνιμα δεμένο σε μια άυλη. Δεν τον παρατάω στο μπαλκόνι. Τηρώ τους κανόνες ευζωίας και καλής μεταχείρισης του ζώου. κ.α.

Σταθερότητα, ηρεμία, δικαιοσύνη.

Κανένας σκύλος δεν θα εκτιμήσει έναν κηδεμόνα που είναι άδικος, απότομος και ασταθής στις αποφάσεις του. Μπορεί να τον φοβάται αλλά όχι να τον εκτιμάει.

Η σταθερότητα στους καθημερινούς κανόνες είναι αρκετά σημαντικό στοιχείο ενός καλού κηδεμόνα. Η ηρεμία και η δικαιοσύνη θα δώσουν ξεκάθαρα μηνύματα στο σκύλο σας για αυτά που ζητάτε.

Αυτός που κατανοεί τις ανάγκες του σκύλου και τις καλύπτει.

Για τα περισσότερα σκυλιά δεν αρκεί ένας περίπατος στο πάρκο.

Οι περισσότερες φυλές σκύλων θα έχετε ακούσει ότι χρειάζονται καθημερινή άσκηση.

Μέσα στο πλαίσιο της άσκησης βάλτε την εκπαίδευση την κοινωνικοποίηση και το παιχνίδι, που πρέπει καθημερινά να έχει ο σκύλος σας για να είναι ήρεμος και ευχαριστημένος από την ρουτίνα του.

Φαγητό, νερό, καθαρό μέρος να κοιμηθεί. Συντροφικότητα, επαφή, μιας μορφής εργασία και αρκετά ακόμα.

Αυτός που φροντίζει την υγεία του σκύλου, πνευματικά και σωματικά.

Παρέχουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στο σκύλο μας και εμβολιάζουμε ετησίως για να διατηρούμε την υγεία του στα επιθυμητά επίπεδα. Παρατηρούμε το σκύλο μας για αλλαγές στη συμπεριφορά του και ενημερωνόμαστε από τον κτηνίατρο για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την υγεία του.

Κάνουμε μπάνιο τον σκύλο μας όταν χρειάζεται, βουρτσίζουμε το τρίχωμά του. Αποπαρασιτώνουμε σταθερά κάθε μήνα ( ή τρίμηνο ανάλογα τον τρόπο αποπαρασίτωσης ).

Περιποιούμαστε δόντια και νύχια όταν πρέπει.

Δίνουμε στο σκύλο μας την προσοχή που χρειάζεται και τον κρατάμε σε καλή φυσική κατάσταση παίζοντας μαζί του παιχνίδια που χρησιμοποιεί το μυαλό, το σώμα και τις αισθήσεις του.

Αυτός που κατανοεί το μέγεθος της ιδιότητας του κηδεμόνα.

Ο σκύλος θα είναι μαζί μας για τα επόμενα 10 χρόνια κατά προσέγγιση. Το να είμαι ενθουσιασμένος και ενεργός μαζί του για τα 2-3 πρώτα χρόνια της ζωής του και μετά να τον αντιμετωπίζω σαν βάρος ή σαν αυτόνομο συγκάτοικο δεν θα δώσει στο σκύλο αυτό που πρέπει να έχει. Συμβιώνουμε με το σκύλο για όλη του τη ζωή και πάντα θα είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτόν και τις πράξεις του. Ειδικά όταν ο σκύλος μας θα γεράσει!!

Αυτός που παρέχει ασφάλεια στο σκύλο του.

Όπως κάθε ζώο έτσι και ο σκύλος έχει την ανάγκη να νιώσει ασφαλής και ήρεμος. Αυτό το πετυχαίνουμε δίνοντας προσωπικό χώρο και χρόνο στο σκύλο μας, προστατεύοντάς τον από παράγοντες που τον στρεσάρουν, έχοντας ένα σταθερό πρόγραμμα στη ζωή του και καλύπτοντας τις βασικές του ανάγκες για να αποτρέψουμε την αβεβαιότητα που μπορεί ο σκύλος μας να νιώθει.

Προσπαθούμε πάντοτε να κατανοήσουμε το σκύλο μας και να τον βοηθήσουμε να νιώθει άνετα και όμορφα σε οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής συνεύρεσης μέσα ή έξω από το σπίτι. Ο καθένας από εμάς έχει να διαχειριστεί μια διαφορετική περίπτωση και μόνο με έμπρακτη ενασχόληση και παρατήρηση μπορούμε να γνωρίσουμε πραγματικά το σκύλο μας και να του δώσουμε αυτά που έχει ανάγκη.

Θέλετε tips για τον σκύλο σας?

Εγγραφτείτε στο newsletter μας

Train a Stray