Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη | Τηλ. 6980515266 info@balanceddogtraining.gr

Balanced Dog | Blog

Οι πραγματικές ανάγκες του σκύλου και τα προβλήματα που προκύπτουν στην προσπάθεια ανθρωποποίησής του. | Μέρος 2ο

Οι πραγματικές ανάγκες του σκύλου και τα προβλήματα που προκύπτουν στην προσπάθεια ανθρωποποίησής του. | Μέρος 2ο

Ο σκύλος έχει ανάγκη από εμάς να κατανοήσουμε τα ένστικτά του και να μην τα καταπιέσουμε..

Το ότι ο σκύλος σας δείχνει παραπάνω ενδιαφέρον σε μια γάτα από αυτό που θα επιθυμούσατε δεν είναι απαραίτητα προβληματικό. Προβληματικό δεν είναι και ότι γαβγίζει και δείχνει τα δόντια του σε ανθρώπους που έρχονται στο χώρο σας. Αυτά τα δυο παραδείγματα προέρχονται από ένστικτα του σκύλου, καταδίωξη και προστασία του χώρου του. Αυτό που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κάνουν, είναι να προσπαθούν να εξαλείψουν αυτά τα ένστικτα θεωρώντας πως πρόκειται για κακή συνήθεια. Αυτό που έχει ανάγκη ο σκύλος από μας όμως, είναι να κατευθύνουμε με σωστό και ασφαλή τρόπο τις τάσεις του σκύλου με απώτερο σκοπό να μπορούμε να είμαστε παντού άνετοι και ήρεμοι. Δε μπορώ να επιτρέπω στο σκύλο να κυνηγάει τις γάτες της γειτονιάς, αλλά μπορώ να του επιτρέψω να κυνηγάει το μπαλάκι του για όση ώρα επιθυμεί. Δεν είναι σωστό να επιτίθεται στους καλεσμένους μου αλλά είναι σωστό να με προειδοποιεί όταν κάποιος εισέρχεται στο χώρο μου.

Φυσικά σε αυτό το κομμάτι τεράστια σημασία έχει η σωστή κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία. Αν διδάξω στο σκύλο πως οι γάτες είναι κάτι που δεν πρέπει να ασχολείται τότε δύσκολα θα αρχίσει σε μεγάλη ηλικία να τις κυνηγάει.

Η ανάγκη για συντροφιά

Τα σκυλιά επιθυμούν να περνάνε το χρόνο τους με την ομάδα τους. Η ομάδα τους είμαστε εμείς άρα ο σκύλος θέλει να περνάει χρόνο μαζί μας!! Δεν είναι καλό για το σκύλο να μένει μόνος του όλη την ημέρα. Πρέπει οπωσδήποτε να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί του. Εκτός από τη βόλτα και την εκπαίδευση, χρειάζεται και την επαφή μας. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν λείπουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και η επαφή μας περιορίζεται σε μια δεκαπεντάλεπτη βόλτα πριν πέσουμε για ύπνο, ο σκύλος μας μένει ανικανοποίητος. Επίσης αν ο σκύλος ζει έξω από το σπίτι και βγαίνουμε μόνο για να τον ταΐσουμε αντιλαμβάνεστε πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να δεθούμε στο βαθμό που θα μπορούσαμε. Το αξιοσημείωτο είναι πως ο σκύλος μας είναι πάντοτε δεκτικός στο να συναναστραφεί μαζί μας, οπότε είναι εύκολα κατανοητό πως η συντροφικότητα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του πανέμορφου ζώου!!

Η ανάγκη του σκύλου να νιώσει αποδεκτός και σημαντικός

Κατά την άποψή μου είναι η σημαντικότερη ανάγκη του σκύλου μας μαζί με 2-3 ακόμα!!

Ο σκύλος είναι πραγματικά χαρούμενος όταν έχει ένα σκοπό στη ζωή του!! Έχει την ανάγκη να νιώσει πως βοηθάει σε κάτι και πως είναι ικανός να φέρει σε πέρας μια εργασία. Τα σκυλιά που δεν έχουν λόγο για να εργαστούν μέσα στην ημέρα τους είναι αυτά τα οποία θα εμφανίσουν και τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Για να σας βοηθήσω να κατανοήσετε τι εννοώ, σκεφτείτε τη διαφορά που έχει ο σκύλος σας από έναν αδέσποτο σκύλο. Ο αδέσποτος μέσα στη μέρα του πρέπει με κάποιο τρόπο να εξασφαλίσει την τροφή του, ένα καλό και ασφαλές μέρος να κοιμηθεί, το νερό του, την παρέα του. Βασικά τα πάντα. Ο δικός μας σκύλος όλα αυτά τα έχει σίγουρα!! Οπότε δεν υπάρχει καμιά προσπάθεια για να έχει αυτά που χρειάζεται. Φυσικά δεν εννοώ να βάλουμε τους σκύλους μας να δουλεύουν για να είναι χαρούμενοι, αλλά μικρά πραγματάκια που θα τους ενεργοποιήσουν και θα τους δώσουν την αίσθηση ότι έχουν μια εργασία και ένα νόημα στη ζωή τους και φυσικά ότι με τη συμπεριφορά τους προσφέρουν στην ομάδα τους, θα τους δώσει ένα εντελώς άλλο νόημα στη ζωή τους και θα τους χαρίσει απερίγραπτη χαρά!! Οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης του σκύλου, από την επαναφορά ενός κλαδιού, μέχρι και την εκπαίδευση φύλαξης αποτελεί εργασία για το σκύλο και του αυξάνει την αυτοπεποίθηση!!

Φιλική σημείωση: Όταν ο σκύλος σου βαριέται αρχίζει να ασχολείται με πράγματα που δε θα ήθελες. Όταν έχει εξασφαλισμένο τον καλύτερο τρόπο ζωής, σταματάει να προσπαθεί και δημιουργεί προβλήματα. Για να συμβούν αυτά, κατά πάσα πιθανότητα το λάθος είναι δικό σου.

Η ανάγκη να νιώσει ασφάλεια

Έχουμε την υποχρέωση να παρέχουμε το αίσθημα της ασφάλειας στο σκύλο μας από την πρώτη στιγμή που τον φέρνουμε στο σπίτι μας. Ένας σωστός κηδεμόνας δεν αφήνει απροστάτευτο το σκύλο του και είναι δίπλα του για να τον καθοδηγήσει απέναντι σε οτιδήποτε του δημιουργεί άγχος. Ο σκύλος μας, στην περίπτωση που δε θα καταφέρουμε να του παρέχουμε την ασφάλεια που αναζητά, θα αρχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει για να αποφύγει μια στρεσογόνα κατάσταση. Έτσι πολύ συχνά βλέπουμε ένα σκύλο που γαβγίζει απειλητικά σε κάποιον, ενώ ο κηδεμόνας του βρίσκεται ακριβώς διπλά του προσπαθώντας να τον καθησυχάσει.

Η ασφάλεια είναι ένα σύνθετο κομμάτι στην εκπαίδευση του σκύλου μας και ξεκινάμε τη δουλειά από την πρώτη μέρα της κοινής μας ζωής. Βασικό εργαλείο είναι η σωστή κοινωνικοποίηση που θα μας δώσει μεγάλο προβάδισμα σε καταστάσεις που πολλά σκυλιά έχουν προβλήματα. Η σταθερότητα στους κάνονες και η δικαιοσύνη του κηδεμόνα θα βοηθήσουν εξαιρετικά στην κάλυψη αυτής της ανάγκης του σκύλου μας.

Καθαριότητα και υγεία

Εκτός από ανάγκη του σκύλου είναι και υποχρέωση του κηδεμόνα να διατηρεί καθαρό και υγιή το σκύλο του. Επισκέψεις στον κτηνίατρο όταν είναι απαραίτητο και ενημέρωση για όλα όσα πρέπει να έχουμε κατά νου για την υγειά του σκύλου μας. Μπάνιο και χτένισμα του σκύλου συχνά και πάντα με γνώμονα τη φυλή και τον τύπο τριχώματος.

Είναι, θεωρώ, καθήκον μας, από τη στιγμή που ζητάω από ένα άλλο είδος να ζήσει με τους ανθρώπους, να του διδάξω τον τρόπο, να καλύψω τις ανάγκες του και να του επιτρέψω να με διδάξει λίγο από το μαγικό του κόσμο..

“In order to really enjoy a dog, one doesn’t merely try to train him to be semi-human. The point of it is to open oneself to the possibility of becoming partly a dog.” – Edward Hoagland

Τσιαντής Άκης

Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

Image

Διεύθυνση Εκπαιδευτηρίου

  • Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά
  • info@balanceddogtraining.gr
  • 6980515266

Social List