Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη | Τηλ. 6980515266 info@balanceddogtraining.gr

Balanced Dog | Blog

Σκέφτομαι να πάρω σκύλο | Μέρος 1ο

Σκέφτομαι να πάρω σκύλο | Μέρος 1ο

Γιατί θέλεις να πάρεις σκύλο;

Συλλογίστηκες ποτέ γιατί θέλεις να φέρεις στο σπίτι σου και στην καθημερινότητά σου ένα σκύλο;

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι θέλουμε ένα κατοικίδιο για να μας δώσει χαρά και να καλύψει κενά που μπορεί να νιώθουμε στη ζωή μας. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν αυτό είναι μεμπτό, αλλά σίγουρα, οι ανάγκες που έχει ένα κατοικίδιο όπως ο σκύλος δεν σταματούν στα χάδια και στην παρέα που θα κάνουμε μαζί του μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Για να έχεις έναν καλό φίλο που θα είναι ήρεμος και θα θέλει να μοιραστεί μαζί σου το χρόνο του πρέπει να δουλέψεις μαζί του. Πρέπει να τον διδάξεις τι θέλεις από αυτόν, να του δείξεις πως να συμπεριφέρεται, τι μπορεί να κάνει και τι όχι.

Μη σπαταλάς το χρόνο σου σε σκέψεις όπως “Αν πάρω σκύλο θα τον παίρνω μαζί μου για τρέξιμο, θα πηγαίνω στην παραλία μαζί του, θα μπορώ να κάνω ποδήλατο και αυτός να ακολουθεί, θα με προστατεύει αν γίνει κάτι στο δρόμο ή στο σπίτι.” Όχι!! Δεν θα γίνουν όλα αυτά αν δε δώσεις τον απαραίτητο χρόνο στο σκύλο σου για να του διδάξεις την καθημερινότητα των ανθρώπων. Ποτέ και κανένας σκύλος από όλους αυτούς που έχω γνωρίσει, δεν ήρθε σε ένα σπίτι ανθρώπων γνωρίζοντας πως πρέπει να συμπεριφερθεί. Επίσης κανένας από αυτούς δεν ήρθε στο σπίτι με ένα εγχειρίδιο οδηγιών.

Πάμε στα βασικά.

“Σκέφτομαι να ζήσω με ένα σκύλο” είναι η πρόταση που περικλείει όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα τη σημασία της απόφασης που θα ακολουθήσει. Παίρνεις ένα αυτοκίνητο ή ένα ψυγείο ή ένα τραπεζάκι. Τα πας στο σπίτι σου και όλα καλά!! Μένουν στη θέση που τα βάζεις και δεν σε ενοχλούν. Αλλά θα ζεις με το σκύλο για τα επόμενα 10-15 χρόνια της ζωής σου αν όλα πάνε καλά. Θα μοιράζεσαι πράγματα όπως το χρόνο σου, το διαμέρισμά σου, την ηρεμία και την όρεξή σου. Θα είσαι, θέλεις δεν θέλεις, υπεύθυνος για τις πράξεις του. Δάγκωσε έναν άνθρωπο; Λάθος σου. Έσκαψε τον κήπο της γειτόνισσας; Λάθος σου. Γαβγίζει μέσα στη νύχτα χωρίς λόγο; Λάθος σου. Σου έφυγε όταν τον έλυσες στο πάρκο και ψάχνεις με όλες σου τις δυνάμεις να τον βρεις; Μάντεψε… Λάθος σου!!

Ο σκύλος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει υποκατάστατο για τα κενά που νιώθει κάποιος.

Δεν παίρνω σκύλο για να καλύψω τις ανάγκες μου. Παίρνω σκύλο για να καλύψω τις δικές του και να του προσφέρω μια όσο το δυνατόν καλύτερη ζωή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, και φυσικά όσο πιο σωστά γίνεται, ο σκύλος θα φτάσει σε ένα σημείο που θα μου δίνει ψυχολογική υποστήριξη και καθημερινή ηρεμία.

Αν εξαιρέσουμε τους σκύλους που εκπαιδεύονται σε ειδικά προγράμματα για να βοηθήσουν ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα και άλλες περιπτώσεις, (therapy dogs), τα υπόλοιπα σκυλιά δε μπορούν να βοηθήσουν σοβαρές καταστάσεις από μόνα τους και φαντάζομαι πως ένας άνθρωπος που δεν είναι ήρεμος στην καθημερινότητά του το τελευταίο πράγμα που θέλει, είναι να τρέχει πίσω από ένα κουτάβι που νομίζει πως το σαλόνι είναι παιδική χαρά!! 

Θα σε έχει ανάγκη.

Από τη στιγμή που φέρνεις ένα ζώο στο σπίτι σου, αυτόματα εξαρτάται από σένα.

  •    Που θα είναι η φωλιά του; Ναι τη χρειάζεται και ΌΧΙ το σαλόνι σου ΔΕΝ είναι φωλιά για το σκύλο. ΌΧΙ ούτε ο καναπές σου είναι φωλιά!! Θέλει το χώρο του όπως θέλεις και συ το δικό σου. Είναι πολύ σοβαρό να ξεκαθαρίσεις στο σκύλο σου πως το σαλόνι σου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ!! Οπότε που θα μπει το σπιτάκι του/crate με τα πιάτα του και το μαξιλάρι του;
  •    Η επιβίωσή του περνάει από τα χέρια σου. Περιμένει το γεύμα του από σένα την ώρα που έχει συνηθίσει να τρώει. Εσένα θα σου άρεσε αν σήμερα έτρωγες στις 14:00 και αύριο στις 23:00;
  •    Αν βάλεις όρια και κανόνες, όπως φυσικά σου προτείνω να κάνεις, θα πρέπει να διδάξεις στο σκύλο ότι η τουαλέτα είναι έξω. ΌΧΙ το μπαλκόνι ΔΕΝ είναι τουαλέτα και είναι υποχρεωτικό να μαζεύεις τις ακαθαρσίες του σκύλου σου στους εξωτερικούς χώρους!! Οπότε πρέπει να βγει από το σπίτι για την ανάγκη του τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα. (Σαν κουτάβι πολλές περισσότερες). Εσύ πόσες φορές την ημέρα επισκέπτεσαι την τουαλέτα;
  •    Πρέπει να διατηρείς καθαρό το σκύλο σου. Τρίχωμα, νύχια, στόμα, αυτιά, πρέπει να τα περιποιείσαι συχνά. Ο σκύλος σου δεν ενδιαφέρεται αν έχει βρώμικα πόδια και θα σου λασπώσει το χαλί. Εσύ όμως;;

Θα χρειάζεται τον χρόνο σου

  •   Αν δε διαθέτεις ελεύθερο χρόνο, τότε καλύτερα εγκατέλειψε την ιδέα της συμβίωσης με ένα σκύλο. Δεν θα σου πω πόσες ώρες την ημέρα πρέπει να έχεις ελεύθερες για να πάρεις σκύλο γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αν είσαι διατεθειμένος να αφιερώνεις 2 ώρες την ημέρα στο σκύλο σου, πρόσεξε γιατί πολύ σύντομα μπορεί να αφιερώνεις 1 και σε λίγα χρόνια μπορεί και καμία.
  •   Αν δεν αφιερώσεις χρόνο, δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρεις να καταλάβεις το σκύλο σου και αυτός εσένα.
  •   Θα είσαι υπεύθυνος για την εκπαίδευσή του. Θα τον φέρεις σε μια κοινωνία ανθρώπων. Θα πρέπει να του μάθεις πως να συμπεριφέρεται σωστά. Αυτό απαιτεί χρόνο, κόπο και χρήματα.
  •   Θα χρειάζεται κυριολεκτικά το χρόνο σου!! Είναι ζώο ομάδας. Θα σε έχει ανάγκη σαν φυσική παρουσία. Θα σε θέλει κοντά του. Θα θέλει το χάδι σου, να νιώσει αποδεκτός από την ομάδα του, να νιώσει σημαντικός. Θα θέλει απλά να καθίσει δίπλα σου χωρίς να κάνετε κάτι μόνο και μόνο για να περάσει χρόνο μαζί σου!!

Τσιαντής Άκης Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

Image

Διεύθυνση Εκπαιδευτηρίου

  • Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά
  • info@balanceddogtraining.gr
  • 6980515266

Social List