Σκέφτομαι να πάρω σκύλο | Μέρος 2ο

Αν αποφάσισες τελικά πως θα κάνεις αυτό το βήμα διάβασε προσεχτικά παρακάτω…

Η ζωή σου θα αλλάξει. Δεν υπάρχει περίπτωση να ζεις στους ρυθμούς που συνήθιζες πριν έρθει ο σκύλος στο σπίτι σου. Για την ακρίβεια ο σκύλος θα αλλάξει πρώτα τον τρόπο που ζεις και μετά εσένα.

Ο σκύλος σου δεν είναι άνθρωπος ( και όσο και να προσπαθήσεις δεν θα γίνει ). Μη περιμένεις πως θα πάρεις ένα κουτάβι και επειδή θα το αγαπάς θα είναι όλα τέλεια. Μη παρεξηγείς τη σημασία της λέξης. Αγάπη τουλάχιστον για τον σκύλο, δεν είναι η αγκαλιά στον καναπέ, ούτε η αγορά ενός καινούριου και ακριβού παιχνιδιού ή ρούχου!! Μάθε τα βασικά για την επικοινωνία με ένα σκύλο από κάποιον ειδικό ΠΡΙΝ καν τον πάρεις!!

Μη νομίζεις πως επειδή είναι σκύλος μπορεί να ζει περιορισμένος χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αν είναι κλεισμένος μέσα σε ένα crate ή δεμένος σε μια αλυσίδα όλη την ημέρα τότε κάτι δεν έχεις κατανοήσει.

Θα είναι πολύ εύκολο για τον σκύλο σου να παρερμηνεύσει πληροφορίες.

Θα πρέπει να τον καθοδηγείς με σωστές τεχνικές για να ερμηνεύει σωστά αυτά που συμβαίνουν γύρω του.

Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και ορισμένες φυλές δεν κάνουν για όλους.

Κάνε την έρευνά σου μεθοδικά. Μάθε από ειδικούς τι χρειάζεται η φυλή που σου αρέσει, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της και οι ανάγκες της. Άλλα πράγματα χρειάζεται το αγγλικό Μπουλντόγκ και άλλα το Ντόπερμαν. Κάνε μια καλή αξιολόγηση του εαυτού σου πριν αποφασίσεις αν θα πάρεις σκύλο και τι σκύλο θα πάρεις.

Θα πρέπει να εκπαιδεύσεις το σκύλο σου από πολύ μικρή ηλικία.

Όχι μόνο για να έχεις ένα διαχειρίσιμο σκύλο, αλλά και για να αποφύγεις πολύ σοβαρά προβλήματα που ενδεχομένως να έχεις στο μέλλον. Συμβουλέψου έναν επαγγελματία εκπαιδευτή και διάλεξε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που ταιριάζει σε σένα, τον χρόνο σου, και πάνω απ’ όλα στο σκύλο σου!!

Κατανόησε πως δεν είσαι ειδικός πάνω στο θέμα της εκπαίδευσης.

Δεν έχει σημασία αν είχες κάποτε έναν σκύλο που έκανε ότι του έλεγες. Για την ακρίβεια δυσκολεύομαι να σε πιστέψω. Δεν είναι όλοι οι σκύλοι ίδιοι και το ότι κατάφερες κάποια πράγματα μόνος σου δεν σημαίνει ότι μπορείς να διαχειριστείς κάθε περίπτωση και χαρακτήρα. Αν πραγματικά σε ενδιαφέρει να έχεις σωστή και ισορροπημένη σχέση με το σκύλο σου εμπιστέψου έναν ειδικό.

Μπορώ να σφίξω μια βρύση που τρέχει. Αν σπάσει ο σωλήνας όμως θα πρέπει να φωνάξω έναν υδραυλικό. Η ζημιά τις περισσότερες φορές θα αποκατασταθεί. Το θέμα είναι το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει μέχρι να έρθει ο ειδικός.

Κάνε καλή έρευνα για τον σκύλο που θα πάρεις.

Οι ασθένειες είναι πολύ συνηθισμένες στα σκυλιά και μάλιστα από μικρή ηλικία. Πρόσεξε πολύ και αν έχεις την δυνατότητα έλεγξε γεννήτορες και συνθήκες διαβίωσης. Ζήτα βοήθεια από έναν κτηνίατρο που εμπιστεύεσαι πριν πάρεις την απόφαση. Κάνε όσο μπορείς καλύτερη αξιολόγηση του χαρακτήρα του σκύλου που πρόκειται να πάρεις. Αν το κρίνεις απαραίτητο ζήτα βοήθεια από κάποιον εκπαιδευτή.

Αν ψάξεις για εκπαιδευτή, κάνε καλή έρευνα για το ποιον θα διαλέξεις.

Μην εμπιστεύεσαι όποιον βρεθεί στο δρόμο σου για την εκπαίδευση του σκύλου σου. Ψάξε καλά και αξιολόγησε σωστά ποιος θα είναι αυτός που θα αναλάβει το σκύλο σου και εσένα.

Σκέψου την υιοθεσία ενός σκύλου από κάποιο φιλοζωικό σωματείο.

Εφόσον ενδιαφέρεσαι για σκύλο συντροφιάς, κάνε και ένα καλό. Σώζεις κάποιο σκυλάκι που το μέλλον του είναι αβέβαιο. Πρόσεξε όμως. Η αξιολόγηση του χαρακτήρα σε αυτήν την περίπτωση είναι ζωτικής σημασίας.

Θα χρειαστείς χρήματα.

Τροφές, εμβόλια, εξετάσεις, αμπούλες, χάπια, εκπαίδευση, λουριά, κολάρα, σπιτάκι.. και η λίστα δεν σταματάει.

Η εξαιρετική περίπτωση που ο σκύλος πάει σαν δώρο κάπου.

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε πως ένας σκύλος ΔΕΝ μπορεί να είναι δώρο. Δεν είναι κινητό τηλέφωνο, δεν είναι μπλούζα ή ρολόι. Δεν μπορώ να αποφασίσω για κανέναν αν θέλει και αν μπορεί να αναλάβει ένα σκύλο επειδή εμένα μου φάνηκε καλή ιδέα. Και φυσικά δεν μπορώ να τον επιστρέψω αν δω ότι δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα. Μην κάνετε δώρο σκυλιά. Μην παίρνετε σκυλιά για τα παιδιά σας. Μη σκέφτεστε πόσο χαρούμενο θα κάνετε τον παραλήπτη. Η χαρά κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσει μερικούς μήνες. Και αυτό γιατί η επιλογή της συμβίωσης δεν έγινε συνειδητά.

Πρώτα μάθε τι είναι η κοινωνικοποίηση στα σκυλιά, μετά ξεκίνα από την πρώτη μέρα.

Θα πρέπει να δείξεις στο σκύλο σου τι έχει αυτός ο κόσμος και πως να συναναστρέφεται με τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. ΟΧΙ κοινωνικοποίηση δεν είναι να αφήνω το σκύλο μου σε ένα πάρκο ελεύθερο να “παίξει” με άλλα σκυλιά!! Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων μαθαίνουν τι είναι κοινωνικοποίηση όταν πλέον είναι αργά.. Ακόμα μια φορά, συμβουλέψου έναν ειδικό.

Φιλική σημείωση Νο1: Τις περισσότερες φορές ( αν όχι όλες ) στο παιχνίδι 2 ή περισσότερων σκύλων κρύβονται πράγματα που, εμείς σαν άνθρωποι, δεν μπορούμε να καταλάβουμε.

Φιλική σημείωση Νο2 : Ο σκύλος έχει ανάγκη να συναναστραφεί μαζί σου δηλαδή με την ομάδα του, όχι με ξένα άτομα. Αν βαριέσαι να συναναστραφείς με το σκύλο σου και σου φαντάζει εύκολη λύση το να τον αφήσεις να “παίζει” με άλλα σκυλιά στο πάρκο κάτι δεν έχεις κατανοήσει. Αργά ή γρήγορα ο σκύλος σου θα ενδιαφέρεται περισσότερο για τους άλλους παρά για σένα.

Τέλος κατανόησε την επόμενη φράση: Οτιδήποτε κάνεις με τον σκύλο σου αποτελεί εκπαίδευση.

Από το να κάθεσαι στον καναπέ με το σκύλο σου αγκαλιά μέχρι το να τον ετοιμάζεις για ένα άθλημα σκύλων αποτελεί εκπαίδευση. Ο σκύλος σου μαθαίνει από το περιβάλλον του και τις αντιδράσεις σου 24/7. Αν του επέτρεπες να πηδάει πάνω σου όταν σε έβλεπε και ήταν 3 μηνών ουσιαστικά του το δίδαξες. Τώρα που είναι 2 ετών ζυγίζει 40 κιλά και εσύ φοράς το καλό σου φόρεμα δεν έχει αλλάξει κάτι για αυτόν.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως είναι υποχρέωση όλων όσων έχουν σκύλο, ή πρόκειται να ζήσουν με έναν σκύλο, να μάθουν πως να τους συμπεριφέρονται. Οι δρόμοι της Ελλάδας γεμίζουν καθημερινά από αδέσποτους που κάποτε πέρασαν από κάποιο σπίτι και δεν τους δόθηκε η ευκαιρία στη μάθηση και στο να αποδείξουν τι είναι ικανοί να κάνουν. Ζω με ένα σκύλο γιατί το αποφάσισα συνειδητά. Ήταν επιλογή μου και είμαι υπεύθυνος για τις επιλογές μου και τις συνέπειές τους.

Το μόνο που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι πως αν δώσετε την ευκαιρία στο σκύλο με τη σωστή διαδικασία, θα σας δώσει πίσω πράγματα που δεν φαντάζεστε. Πράγματα που όσες σελίδες και αν γραφτούν, δεν μπορούν να φτάσουν ούτε στο μισό της σημασίας τους. Αν το βιώσετε θα καταλάβετε τι σημαίνει πραγματικά ο σκύλος για τον άνθρωπο.

Τσιαντής Άκης Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων.

Θέλετε tips για τον σκύλο σας?

Εγγραφτείτε στο newsletter μας

Train a Stray