Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη | Τηλ. 6980515266 info@balanceddogtraining.gr

Balanced Dog | Blog

Πως το μπαλκόνι και η αυλή μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία σοβαρών και ανεπιθύμητων προβληματικών συμπεριφορών στο σκύλο μας

Πως το μπαλκόνι και η αυλή μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία σοβαρών και ανεπιθύμητων προβληματικών συμπεριφορών στο σκύλο μας

Ο σκύλος είναι ένα ζώο που ερεθίζεται εύκολα από τις αλλαγές του περιβάλλοντος. Μυρωδιές, ήχοι, οπτικά ερεθίσματα και γενικότερα οτιδήποτε είναι ικανό να γίνει αντιληπτό μέσω των αισθήσεών του, θα του προκαλέσει περιέργεια. Αυτή η περιέργεια μπορεί να εξελιχθεί σε εκνευρισμό όταν ο σκύλος δεν έχει τη δυνατότητα να περιεργαστεί αυτό το ερέθισμα, ή όταν δεν έχει τη δυνατότητα να απασχολήσει τον εγκέφαλο του με κάτι άλλο.

Έτσι, κάθε φορά που ο σκύλος μας είναι μόνος του στο μπαλκόνι χωρίς επίβλεψη, έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από τέτοια ερεθίσματα που δε θα μπορέσει να περιεργαστεί, και κανένας δε θα είναι κοντά του για να τον καθοδηγήσει.  

Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να αυξηθεί το στρες που νιώθει ο σκύλος μας γενικά, αλλά και ειδικότερα θα αυξήσει την έντασή του σε συγκεκριμένα ερεθίσματα που ήδη έχουμε παρατηρήσει ότι τον τρομάζουν ή τον εκνευρίζουν.

Επίσης είναι πιθανό να δημιουργηθεί αποστροφή ή εκνευρισμός σε ερεθίσματα που ποτέ δεν είχε εκδηλώσει κάποια ανησυχία. Σκεφτείτε να είστε σε ένα μπαλκόνι και να παρατηρείτε τη ζωή στον έξω κόσμο αρκετές ώρες την ημέρα χωρίς να έχετε την ευκαιρία να αλληλεπιδράσετε, ούτε όμως και την ευκαιρία να απασχολήσετε το μυαλό σας με κάτι άλλο.

Παρακάτω θα παραθέσουμε ενδεικτικά κάποιες σοβαρές προβληματικές συμπεριφορές του σκύλου μας, που μπορούν να δημιουργηθούν ή ενισχυθούν, αν ο σκύλος μας έχει ελεύθερη πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους του σπιτιού χωρίς επίβλεψη.

Ανεπιθύμητο γάβγισμα

Όταν ο σκύλος εκνευριστεί με κάτι, το πιο πιθανό είναι πως θα ξεκινήσει να γαβγίζει.  Αν το γάβγισμα, του δώσει το αποτέλεσμα που ψάχνει (στο μυαλό του), τότε η συμπεριφορά θα ενισχυθεί και ο σκύλος θα γαβγίζει συχνά για να κερδίσει αυτό που θέλει.

Αύξηση θηρευτικής τάσης

Όσο ο σκύλος είναι παρατηρητής ενός άλλου ζώου από απόσταση και δεν έχει τη δυνατότητα να απασχολήσει το μυαλό του με κάτι άλλο, τόσο μεγαλώνει η τάση που έχει να ασχολείται με το συγκεκριμένο ερέθισμα. Αν ο σκύλος μας αντιμετωπίζει αδυναμία αυτοελέγχου μπροστά στις γάτες για παράδειγμα, η έκθεσή του σε ένα χώρο όπως το μπαλκόνι, που από κάτω βρίσκονται ή περνάνε γάτες, θα αυξήσει την ένταση του προβλήματος.

Αύξηση πιθανοτήτων εκδήλωσης επιθετικών συμπεριφορών όπως η τάση για προστασία περιοχής

Όσο ο σκύλος μας είναι μόνος χωρίς καθοδήγηση από εμάς σε εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, οικειοποιείται την περιοχή σε μη διαχειρίσιμο και θεμιτό βαθμό, και είναι πιθανό να αναπτύξει επιθετικότητα προς ανθρώπους και άλλα ζώα, που θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στο χώρο μας.  Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ανασφαλείς χαρακτήρες ή σε σκύλους που προέρχονται από τις δυναμικές φυλές που δημιουργήθηκαν για αυτούς τους σκοπούς.

Έντονο στρες

Ο σκύλος στο μπαλκόνι, θα ακούει και θα βλέπει εκατοντάδες ερεθίσματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτός ο γρήγορος ρυθμός εναλλαγής ερεθισμάτων, θα υπονομεύσει την ηρεμία που θέλουμε να έχει ο σκύλος μας και θα του αυξήσει το στρες. Αυτό το στρες με τη σειρά του θα συμβάλει σε αρκετές προβληματικές συμπεριφορές, μία εκ των οποίων είναι η αδυναμία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της βόλτας του παιχνιδιού ή της εκπαίδευσης.

Κίνδυνος φοβίας

Όσο ο σκύλος είναι εκτεθειμένος σε ερεθίσματα που δεν είναι εφικτό να ελέγξουμε και χωρίς να απασχολούμε το μυαλό του, τόσο πιο πιθανό είναι να αφήσουμε περιθώρια σε προδιαθέσεις που ενδέχεται να έχει, όπως είναι η κροτοφοβία.

Επικινδυνότητα ατυχήματος

Σκύλοι με αυξημένες τάσεις είναι πιθανό να χαθούν, τραυματιστούν ή ακόμα χειρότερα να καταλήξουν στην προσπάθεια τους να βρουν έξοδο από την αυλή, τη βεράντα ή το μπαλκόνι, για να συναναστραφούν με ένα ερέθισμα που βρέθηκε μπροστά τους. Αν ένας σκύλος έχει για παράδειγμα, αυξημένες κυνηγετικές τάσεις, είναι πιθανό να προσπαθήσει να κυνηγήσει έναν άλλο σκύλο ή μια γάτα που θα δει μπροστά του.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση ενός σκύλου με φοβίες. Αν για παράδειγμα ο σκύλος βρίσκεται στην αυλή και αρχίσει να μπουμπουνίζει, είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσει να βρει διέξοδο από την αυλή αδιαφορώντας για πιθανό τραυματισμό του.

Κίνδυνος απορρύθμισης της διαδικασίας της τουαλέτας και προβλήματα που σχετίζονται με την τουαλέτα

Ειδικά στην περίπτωση κουταβιού, το μπαλκόνι χωρίς επίβλεψη θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα αφού ο σκύλος θα αφοδεύει και θα ουρεί όπου θέλει και αυτό θα δυσκολέψει αρκετά τη μετάβαση της τουαλέτας σε εξωτερικό χώρο. Επιπρόσθετα, πάλι στην κουταβίσια ηλικία, αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κοπροφαγίας.  

Ανάπτυξη καταστροφικών συμπεριφορών

Ο σκύλος όταν δεν έχει κάτι να κάνει, βαριέται. Αν είναι και κουτάβι ή έφηβος σκύλος, τότε βαριέται πολύ πιο εύκολα. Αν βαριέται και δεν έχει μάθει πως να χαλαρώνει, ή αν δεν έχει ένα πρόγραμμα στη ζωή του που θα τον εξυπηρετεί σχετικά με τα επίπεδα ενέργειας και δραστηριοτήτων που θα έπρεπε να έχει, θα ψάξει να βρει τρόπους για να αποβάλλει την ενεργεία αυτή.

Ένας από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους για να αποβάλει την περιττή του ενέργεια ή τον εκνευρισμό του που δημιουργήθηκε από τις παραστάσεις που βλέπει μπροστά του συνεχώς χωρίς να μπορεί να συμμετέχει, είναι οι καταστροφές. Έτσι πολύ σύντομα μπορούμε να δούμε πως ένας σκύλος που έχει πρόσβαση στη βεράντα μας χωρίς επίβλεψη θα ξεκινήσει να σκαλίζει τις γλάστρες, να μασουλάει τα έπιπλα, να δαγκώνει εργαλεία, παπούτσια κ.α.

Αξίζει να πούμε πως αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές προβληματικές συμπεριφορές του σκύλου μας εφόσον υπάρχει αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού ή θανάτου του.

Ανάπτυξη συμπεριφορών εθισμού και μανίας

Όσο πιο δυνατά είναι τα ένστικτα του σκύλου μας, τόσο πιο πιθανό είναι να παρατηρήσουμε συμπεριφορές που είναι αυτοενισχυόμενες σε υπερβολικό βαθμό. Όσο ο σκύλος μας έχει τη δυνατότητα να προπονείται σε αυτές τις συμπεριφορές, ακόμα και να μη φτάνει πάντα στο στόχο του, οι συμπεριφορές αυτές θα ενισχυθούν και θα επιβραβεύσουν το σκύλο μας με τέτοιο τρόπο που θα αποκτήσει εμμονή με συγκεκριμένα ερεθίσματα.

Μετά από καιρό συνεχόμενης έκθεσης σε τέτοιου είδους καταστάσεις, όταν ο σκύλος δεν έχει τη δυνατότητα να εμπλακεί στη συγκεκριμένη συμπεριφορά, όταν υπάρχει μπροστά του το ερέθισμα, ενδέχεται να είναι απρόβλεπτος στις αντιδράσεις του, και να φτάσει ακόμα και σε επίθεση στον κοντινότερο στόχο για να μπορέσει να έχει πρόσβαση εκ νέου στην εμμονική πλέον συμπεριφορά.

Ενίσχυση άσχημων αντιδράσεων του σκύλου μας στην βόλτα

Τα ερεθίσματα που βλέπει όλη μέρα ο σκύλος στο μπαλκόνι θα τα βρει μπροστά του και στη βόλτα. Έτσι η έντασή του όταν τα συναντήσουμε στη βόλτα θα είναι μεγάλη και πιθανώς μη διαχειρίσιμη. 

Κλείνοντας, είναι χρήσιμο να παραθέσουμε πως η έκθεση του σκύλου μας σε εξωτερικούς χώρους του σπιτιού διατηρώντας την ηρεμία του είναι ένα προϊόν εκπαίδευσης και όχι κάτι που απλά θα συμβεί με τον καιρό. Δυστυχώς στις περιπτώσεις που κάποιος περιμένει να δει το κουτάβι του να μεγαλώνει με τέτοιους τρόπους χωρίς να έχει ανεπιθύμητες συμπεριφορές θα εκπλαγεί από την ένταση που μπορεί ένα σκυλί να αναπτύξει μέσα από την επανάληψη.

Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα, να προστατέψουμε τη σωματική και ψυχική υγεία ενός σκύλου. Η έξοδος στο μπαλκόνι, θα πρέπει να είναι πάντα με την καθοδήγηση του κηδεμόνα. Στην περίπτωση της αυλής ή της βεράντας μπορούμε να παίξουμε κιόλας με το σκύλο μας ή να τον εκπαιδεύσουμε. Μετά από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να καθίσουμε παρέα εφόσον ο σκύλος έχει ξοδεψει την ενέργειά του και θα είναι πολύ πιο ήρεμος.

Image

Διεύθυνση Εκπαιδευτηρίου

  • Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά
  • info@balanceddogtraining.gr
  • 6980515266

Social List