Τι χρειάζεται να γνωρίζεις πριν υιοθετήσεις ένα σκύλο – Επιλογή σκύλου

Τι χρειάζεται να γνωρίζεις πριν υιοθετήσεις ένα σκύλο – Επιλογή σκύλου


Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς, όπου και να κατοικείς, θα έχεις βρεθεί αντιμέτωπος με ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα των καιρών μας, τους σκύλους που έχουν εγκαταλειφθεί ή γεννηθεί στους δρόμους των πόλεων και των χωριών της χώρας μας. Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις πως η υιοθεσία είναι ένα σημαντικό βήμα τόσο για τη δική σου ζωή όσο και για του σκύλου που πρόκειται να πάρεις από κάποιο καταφύγιο.

Η σημαντικότητα της απόφασης υιοθεσίας: υπευθυνότητα & αφοσίωση

Η σημαντικότητα της απόφασης της υιοθεσίας που περικλείεται από την υπευθυνότητα και την αφοσίωση του ανθρώπου προς το σκύλο που τελικά θα πάρει, είναι ίσως το κλειδί για την σταδιακή μείωση αυτού του προβλήματος. Όταν αποφασίζουμε να φέρουμε ένα σκύλο στο σπίτι μας θα πρέπει να έχουν προηγηθεί μεθοδικές σκέψεις ούτως ώστε να καταλάβουμε εάν είμαστε ικανοί να παρέχουμε αυτό που έχει ανάγκη ένας σκύλος σε καθημερινή βάση.

Η εκπαίδευση ενός ζώου που του ζητάμε να ζήσει αρμονικά με ένα άλλο είδος είναι αναγκαία και αυτό θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στο μυαλό μας κάθε φορά που σκεφτόμαστε να πάρουμε ένα σκυλάκι. Οι περισσότεροι σκύλοι που θα εγκαταλειφθούν στο δρόμο ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο καταφύγιο, είναι σκύλοι που βρέθηκαν σε ένα σπίτι χωρίς να έχουν υπολογιστεί τα παραπάνω. Έτσι, με τα πρώτα προβλήματα ο σκύλος φεύγει από το σπίτι, χαρίζεται σε κάποιον άλλο άνθρωπο, καταλήγει να ζει δεμένος σε μια αλυσίδα και στην εσχάτη περίπτωση βρίσκεται στο δρόμο εγκαταλελειμμένος να προσπαθεί να επιβιώσει μόνος του.

Επιλογή βάσει οικογενειακής κατάστασης

Πριν επιλέξουμε ένα σκύλο θα πρέπει να σκεφτούμε καλά το οικογενειακό μας περιβάλλον. Αν οι άνθρωποι που θα έχουν καθημερινή επαφή με το σκύλο μας είναι σε θέση να ασχοληθούν ενεργά στην εκπαίδευση του. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως είναι απόλυτα σύμφωνοι με αυτή την απόφαση. Αν ζεις μόνος σου, τότε θα πρέπει να σκεφτείς πως όλη η καθημερινότητα του σκύλου θα εξαρτάται από εσένα ανεξαρτήτως την κούραση ή τη διάθεση που μπορεί να βρίσκεσαι.

Επιλογή μικρού η μεγάλου μεγέθους σκύλο

Η επιλογή του μελλοντικού σου σκύλου πρέπει να γίνει με γνώμονα το χαρακτήρα του. Οπότε πριν υιοθετήσεις ένα σκύλο καλό θα είναι να περάσεις κάποιες ώρες μαζί του ή και μέρες αν αυτό είναι εφικτό, για να μπορέσεις να καταλάβεις αν ο χαρακτήρας του είναι αυτό που ψάχνεις. Σε πολλά καταφύγια αδέσποτων σκύλων δίνεται αυτή η ευκαιρία για να γνωρίσεις καλά το σκύλο πριν τον φέρεις στο σπίτι σου. Ένα μικρόσωμο σκυλάκι είναι πιο πιθανό να έχει περισσότερη ενέργεια από ένα μεγαλόσωμο και να σε δυσκολέψει περισσότερο στην διάρκεια της εφηβείας του. Όλα όμως θα κριθούν από την αποφασιστικότητα και την αφοσίωση που θα δείξεις στην εκπαίδευση του.

Επιλογή κουταβιού ή ενήλικου σκύλου.

Ανάλογα με την επιλογή που θα κάνεις, θα έχεις να διαχειριστείς και εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Ένα κουτάβι απαιτεί πολύ χρόνο από τη μέρα σου, χρειάζεται σωστή και σταθερή καθοδήγηση. Πρέπει να του μάθεις ποιος είναι ο τρόπος ζωή σου και να του διδάξεις οτιδήποτε θα θέλεις να ξέρει χωρίς όμως να καταπιέζεις τη φύση του. Σκέψου πως είναι ένα πλάσμα που έχει διαφορετικό “προγραμματισμό” από εμάς για τον τρόπο που πρέπει να ζήσει. Συνεπώς η δουλειά σου είναι απαιτητική και σύνθετη. Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία είναι ευχάριστη αν και κουραστική. Το μεγάλωμα ενός σκύλου θα σε ανταμείψει σε κάθε στάδιο.

Η υιοθέτηση ενός ενήλικου σκύλου πάλι είναι μια πιο ιδιαίτερη περίπτωση. Λίγο έως πολύ ο χαρακτήρας του έχει διαμορφωθεί και η συμπεριφορά του ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα μπορεί να κινείται σε ένα ευρύ προκαθορισμένο φάσμα. Είναι πιθανό να έχει εγκατεστημένες ανεπιθύμητες συμπεριφορές π.χ. επιθετικότητα ή φοβίες. Σε αυτές τις δυο κυρίως περιπτώσεις η εκπαίδευση σου μαζί με του σκύλου θα πρέπει να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα. Αυτό που κυρίως θα πρέπει να σε απασχολήσει είναι το ότι ο ενήλικας σκύλος θα έχει κάποιες συνήθειες από τα προηγούμενα σπίτια – περιβάλλοντα που έζησε, έτσι θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο πρώτα στην προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον και έπειτα στη διαχείριση αυτών των συνηθειών.

Περισσότερα άρθρα για την επιλογή σκύλου:

Ποιος είναι ο κατάλληλος σκύλος για εμένα; | Μέρος 1ο

Ποιος είναι ο κατάλληλος σκύλος για εμένα; | Μέρος 2ο

Train a Stray