επικοινωνια
- 6980515266 - Θεσσαλονίκη
Newsletter
Θέλετε tips για την εκπαίδευση του σκύλου σας;
Η μεγαλύτερη συνήθεια που έχουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων όταν θα πάρουν το νέο μέλος της οικογένειας τους, το κουταβάκι τους, είναι ξεκινώντας τις βόλτες τους, να το πηγαίνουν να γνωρίσει άλλα σκυλάκια, για να κοινωνικοποιηθεί. Ή ακόμα χειρότερα να πηγαίνουν σε κάποιο πάρκο σκύλων για να πετύχουν την κοινωνικοποίηση του σκύλου τους.
Δεν θα αναφέρουμε πόσο προβληματικό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο, καθώς το έχουμε κάνει αρκετές φορές μέσα από άρθρα και βίντεο.
Αν σας ενδιαφέρει η σωστή κοινωνικοποίηση του σκύλου σας, σας προτείνουμε να δείτε το παρακάτω βίντεο της σχολής μας όπου και εξηγούμε αναλυτικά τη διαδικασία: www.youtube.com/watch?v=nnOEL3G4U3Y&t=557s
Επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: www.youtube.com/watch?v=kzF497zD2GM
Κατά πάσα πιθανότητα, (γιατί τίποτα δεν είναι απόλυτο), θα έχει κάποια θέματα συμπεριφοράς. Αυτά τα θέματα είναι πιθανό να σχετίζονται με άσχημες εμπειρίες που είχε στην κουταβίσια ηλικία, ή στην παύση της εκπαίδευσης του σκύλου από τον κηδεμόνα του, ή ακόμα και στις γενετικές του προδιαθέσεις που δεν είναι εμφανείς από τους πρώτους μήνες της ζωής ενός σκύλου σε ένα άπειρο μάτι.
Έτσι κρατώντας σαν πληροφορία την παραπάνω παράγραφο, μπορούμε να φτάσουμε στο συμπέρασμα πως δεν είναι όλοι οι σκύλοι κατάλληλοι για συναναστροφή με τον δικό μας σκύλο εφόσον δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά, ή έχουν εμφανίσει προβλήματα συμπεριφοράς που εμείς είναι αδύνατον να γνωρίζουμε εφόσον δεν γνωρίζουμε τον σκύλο.
Πολλοί ιδιοκτήτες αφήνουν τα σκυλιά τους να αλληλεπιδρούν ανεξέλεγκτα με όποιον σκύλο πετύχουν στην βόλτα τους.
Πολλές φορές μάλιστα, αφήνουν τον σκύλο τους να πλησιάσει με φόρα έναν άλλον σκύλο χωρίς να ζητήσουν την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του. Ακόμη και αν ο σκύλος μας είναι φιλικός και δεν μας έχει δείξει ποτέ κανένα ίχνος επιθετικότητας, αυτό δεν σημαίνει πως ισχύει το ίδιο για κάθε σκύλο πάνω στον πλανήτη.
Ο κάθε σκύλος έχει τον χαρακτήρα του. Άλλοι είναι φιλικοί και κοινωνικοί, άλλοι είναι εσωστρεφείς και μοναχικοί και δεν ανέχονται εύκολα την επαφή. Άλλοι νιώθουν σίγουροι με τον εαυτό τους και άλλοι έχουν ανασφάλειες και χρειάζονται τον χρόνο τους. Άλλοι εκνευρίζονται εύκολα και άλλοι έχουν περισσότερη υπομονή.
Αυτό σημαίνει πως ο σκύλος μου μπορεί να μην ταιριάζει με τον σκύλο που συναντάω μπροστά μου και να μην είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να γνωρίσει κάποιον άλλον σκύλο. Για παράδειγμα, αν και οι δυο σκύλοι που θα συναντηθούν είναι ανασφαλείς με το περιβάλλον τους, τότε τα μηνύματα που θα δίνει ο ένας στον άλλον δεν θα είναι και πολύ φιλικά.
Αν ο δικός μου σκύλος είναι πολύ παιχνιδιάρης και ο σκύλος που συναντήσαμε είναι επιφυλακτικός, τότε σίγουρα ο δεύτερος δεν θα περάσει πολύ καλά στην συνάντηση. Οι συνδυασμοί όπως μπορούμε να φανταστούμε είναι άπειροι έτσι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε τα παραδείγματα.
Το κυριότερο είναι πως δεν θα έπρεπε να αφήνουμε τα σκυλιά μας να πλησιάζουν ανεξέλεγκτα άλλους σκύλους και χωρίς να πάρουμε τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.
Πρώτον δεν ξέρουμε αν ο ιδιοκτήτης του άλλου σκύλου είναι σύμφωνος, και δεύτερον δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως το ζευγάρι που θα δημιουργηθεί, θα ταιριάζει. Πολλά προβλήματα συμπεριφοράς πηγάζουν από αυτή την συνήθεια και την άγνοια, ή την παραπληροφόρηση, για το πως αλληλεπιδρούν πραγματικά οι σκύλοι.
Είναι πάντα προτιμότερο να κρατήσουμε την απόσταση μας από τον διερχόμενο σκύλο και να επιτρέψουμε αλληλεπίδραση, μόνο αν και οι δυο σκύλοι βρίσκονται σε ήρεμη κατάσταση.
Ακόμα και η υπερβολική χαρά, μπορεί εύκολα να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε δύο σκύλους που δεν γνωρίζονται.
Για την ακρίβεια, προτείνουμε να μην αφήνετε το σκύλο σας να αλληλεπιδράσει με κανέναν άγνωστο σκύλο που συναντάτε τυχαία. Εκτός και αν το επίπεδο της εκπαίδευσης σας είναι αρκετό ώστε να μπορείτε να καταλάβετε εκτός από τον σκύλο σας, και τον άλλον σκύλο που συναντήσατε.
1. Όταν το επίπεδο γνώσεων και εκπαίδευσης μας είναι αρκετά ικανοποιητικό για να μπορούμε τουλάχιστον να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του δικού μας σκύλου.
2. Όταν ο σκύλος μας έχει επάρκεια στην εκπαίδευση του και στη σταθερή καλή συμπεριφορά του για την ηλικία του.
3. Όταν γνωρίζουμε πολύ καλά τον ιδιοκτήτη και τον σκύλο του και είμαστε σίγουροι για την συμπεριφορά του άλλου σκύλου. (Δεν αρκεί να ακούσουμε τη φράση “ο σκύλος μου είναι φιλικός”).
4. Όταν το επίπεδο γνώσεών μας είναι τέτοιο που μας επιτρέπει να καταλάβουμε και να προβλέψουμε τις αντιδράσεις του σκύλου μας και του άλλου σκύλου.
5. Όταν ο σκύλος μας είναι ουδέτερος και δεν τον πιάνει ταραχή και μανία κάθε φορά που συναντάμε σκύλο.
6. Όταν μπορούμε με μια λέξη να επαναφέρουμε την προσοχή του σκύλου μας σε εμάς.
7. Όταν και οι δυο σκύλοι είναι ήρεμοι και με χαλαρό λουρί.
Τέλος αξίζει να τονίσουμε πως υπάρχουν σκύλοι που φοβούνται και που προσπαθούν πάρα πολύ μαζί με τους ανθρώπους τους, να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους.
Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο από την πλευρά μας, να καταστρέφουμε την πρόοδο αυτών των σκύλων, ή να τους φέρνουμε σε δύσκολη θέση επειδή θέλαμε ο σκύλος μας να πει “γεια”. Εκτός από σοβαρά πισωγυρίσματα στην συμπεριφορά του σκύλου, δημιουργούμε και σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη τους προς τους ιδιοκτήτες τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Πως Διαχειρίζομαι έναν δύσκολο σκύλο;
Θέλετε tips για την εκπαίδευση του σκύλου σας;