Οι πρώτες ημέρες του σκύλου στο σπίτι

Οι πρώτες ημέρες του σκύλου στο σπίτι

Η πρώτη ημέρα που θα έρθει το κουτάβι στο σπίτι μπορεί να μας βρει είτε πολύ καλά προετοιμασμένους είτε ανέτοιμους. Ακόμα όμως κι αν η πολυαναμενόμενη στιγμή να καλωσορίσουμε το κουτάβι μας στο καινούριο του σπίτι μας βρει ελαφρώς απροετοίμαστους, δεν θα πρέπει να πτοούμαστε. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας, κρατάμε ψηλά τον ενθουσιασμό μας και ξεκινάμε να οργανωνόμαστε άμεσα.

Μαζί λοιπόν με τον ενθουσιασμό του ερχομού του κουταβιού, θα πρέπει να προμηθευτούμε οτιδήποτε χρειαζόμαστε για να φροντίσουμε το κουτάβι μας από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Όπως αναφέραμε και στο άρθρο Πώς προετοιμαζόμαστε για τον ερχομό του κουταβιού στο σπίτι θα χρειαστούμε:

 • Μια καλή τροφή για κουτάβια
 • Λουράκι
 • Κολάρο
 • Φωλίτσα (Crate)
 • Παιχνιδάκια
 • Μπολάκια φαγητού & νερού

Εφόσον έχουμε προμηθευτεί τα απαραίτητα, το μόνο που μας μένει είναι να κάνουμε το νέο μας φίλο να νιώσει όσο πιο άνετα γίνεται.

Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή του κουταβιού

Η τόσο μεγάλη αλλαγή στη ζωή ενός κουταβιού αναπόφευκτα θα του δημιουργήσει στρες και ανασφάλεια.

Το κουτάβι θα αφήσει τη μαμά του και τα αδέρφια του και θα έρθει να ζήσει σε ένα σπίτι ανθρώπων. Όπως καταλαβαίνουμε οι διαφορές είναι τεράστιες και γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες εξοικείωσης του. Το θετικό είναι ότι μιλάμε για κουταβάκι, οπότε η προσαρμοστικότητα του θα είναι πολύ μεγάλη και θα αισθανθεί οικείο γρήγορα το νέο περιβάλλον.

Κάποια σκυλάκια χρειάζονται λίγες μόνο ώρες για να νιώσουν άνετα με την νέα τους οικογένεια ενώ κάποια άλλα χρειάζονται αρκετές μέρες. Αυτό εξαρτάται από τον χαρακτήρα του σκύλου μας, τη ράτσα του αλλά και τα γενετικά χαρακτηριστικά που κληρονόμησε από τους γονείς του.

Οι στόχοι της πρώτης εβδομάδας

 • Ένας από τους βασικούς στόχους για την πρώτη εβδομάδα συμβίωσης είναι να καλύπτουμε κάθε ανάγκη που έχει το κουτάβι μας π.χ. τροφή, φωλιά, παιχνίδι. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσει από την πρώτη κιόλας μέρα ότι είναι ευπρόσδεκτο αλλά και ότι η νέα του οικογένεια θα του παρέχει ασφάλεια και σιγουριά.
 • Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με τα όρια και τους κανόνες που θα προσπαθήσουμε να διδάξουμε στο κουτάβι μας. Από τη πρώτη ημέρα θα πρέπει να καθοδηγήσουμε τη συμπεριφορά του σκύλου μας με γνώμονα την καλύτερη προσαρμογή του.
 • Τις πρώτες μέρες καλό θα ήταν να μάθουμε στο κουτάβι μας ποια θα είναι η φωλίτσα του και να γνωρίζει πως εκείνο το σημείο του σπιτιού θα είναι δικό του.
 • Επιπλέον καλό θα ήταν να γνωρίσει τα μέλη της οικογένειας. Σε αυτή την διαδικασία θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί με τις αντιδράσεις μας ούτως ώστε να μην το τρομάξουμε.
 • Είναι σημαντικό επίσης τα πρώτα στάδια στην επικοινωνία μας να βασίζονται είτε στο φαγητό είτε στο παιχνίδι. Είναι δύο πράγματα τα οποία γνωρίζει το κουτάβι συνεπώς θα καταλάβει πως προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του.
 • Οι προσδοκίες μας αλλά και οι απαιτήσεις μας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να απαιτήσουμε από ένα κουτάβι που μόλις «μετακόμισε» σπίτι μας να καταλαβαίνει τι του λέμε ή να συμπεριφερθεί απολύτως σωστά.

Τέλος, οι αστοχίες, οι ζημιές και οι περιπέτειες είναι φυσικό να συμβούν. Ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες δεν θα πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα. Σκοπός μας πρέπει να είναι η εξοικείωση του κουταβιού με το νέο χώρο και τη νέα του οικογένεια. Να αισθανθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα άνετα το σκυλάκι μας έτσι ώστε να αρχίσουμε να μαθαίνουμε από νωρίς το χαρακτήρα του!

Παρακολουθήστε τις πρώτες ημέρες των Bidi & Titi στο εκπαιδευτήριο: https://youtu.be/ZWMKX-HQfDk

Train a Stray