Η εκπαίδευση σκύλων το 2020. | Μέρος 1ο.

Η εκπαίδευση σκύλου εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και προσαρμόζεται στα δεδομένα και στις αλλαγές της κοινωνίας των ανθρώπων. Για να δούμε πιο αναλυτικά αυτή την εξέλιξη θα πρέπει να εξετάσουμε το παρελθόν, τον παρόν και.. το μέλλον.. Ας δούμε λοιπόν πως κύλησε η σχέση σκύλου – ανθρώπου μέσα στην ιστορία.

Οι πρώτες αναφορές για εκπαιδευμένους σκύλους είναι χιλιάδες χρόνια πίσω και περιγράφουν πως ο άνθρωπος εφόσον εξημέρωσε τον πρωτόγονο σκύλο τον χρησιμοποίησε για διάφορες ανάγκες του όπως το κυνήγι, την προστασία αλλά και την συντροφιά. Ότι περίπου συμβαίνει και σήμερα. Ανατρέχοντας λίγα χρόνια πίσω θα εντοπίσουμε τον τετράποδο φίλο μας σε πολύ μικρότερους πληθυσμούς, αλλά και σε πολύ διαφορετικό τρόπο συμβίωσης μαζί μας. Σήμερα όμως, σχεδόν σε κάθε σπίτι και σε κάθε οικογένεια θα συναντήσουμε τουλάχιστον από ένα σκυλάκι.

Όχι μόνο αυξήθηκε ο αριθμός των οικόσιτων σκύλων, αλλά η σημαντικότερη αλλαγή είναι ο τρόπος που έχει μπει στη ζωή μας μιας και τα περισσότερα σκυλάκια έχουν γίνει μέλη της οικογένειας μας. Οι αλλαγές που συνέβησαν στη σχέση του ανθρώπου με τον σκύλο τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν περισσότερες ανάγκες αλλά και προβλήματα συμβίωσης. Οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν είναι εν μέρη καταναλωτικές, όπως εργαλεία, περίθαλψη, κατάλυμα αλλά και η ανάγκη εκπαίδευσης και κατανόησης της συμπεριφοράς του σκύλου σαν ον.

Τα προβλήματα συμπεριφοράς δημιουργήθηκαν κυρίως από λάθος προσέγγιση προς τον σκύλο. Δημιουργήθηκαν ασυνέπειες στη διαχείριση του σκύλου όσο αναφορά τους οικόσιτους αλλά και τους αδέσποτους. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε την τάση να μην παραδεχόμαστε εύκολα την άγνοια μας μπροστά σε κάτι άγνωστο ή σε κάποιο πρόβλημα.

Έτσι δημιουργήθηκαν κάποιοι τρόποι συμπεριφοράς απέναντι στον σκύλο, άλλοτε σωστοί και άλλοτε λανθασμένοι. Οι λανθασμένοι προέρχονται είτε από παλιές αντιλήψεις είτε από σύγχρονες αλλά τελείως άστοχες από άγνοια και επιπολαιότητα.

  • Μα δεν πρέπει να αφήνω τον σκύλο μου να τρέχει στο βουνό;
  • Δεν έχει ανάγκη να παίζει με το είδος του;
  • Ο χαρακτήρας του σκύλου μου είναι ζόρικος. Δεν μπορώ να του βάλω λουρί.
  • Πόσες ώρες μέσα στη μέρα πρέπει να τρέχει;
  • Δεν πρέπει να ζευγαρώσει;
  • Κάνει για φύλακας;

Είναι κάποιες ερωτήσεις μαζί με δεκάδες άλλες οι οποίες ταλανίζουν τους σύγχρονους ιδιοκτήτες σκύλων και ιδιαίτερα αυτούς που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα. Για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε θα πρέπει να συζητήσουμε πρώτα αν η απορία μας μπορεί να υποστηριχτεί και επιστημονικά.

Έχοντας ως γνώμονα το καλύτερο για το αγαπημένο μου αυτό είδος, αλλά και την καλύτερη εξέλιξή του στο μέλλον, προσπάθησα να κάνω ξεκάθαρο στο μυαλό μου κάποιες βασικές έννοιες οι οποίες θα μας βοηθήσουν στο να βρούμε απαντήσεις.

Τι είναι το είδος που συζητάμε; Είναι ένα άγριο είδος που είναι προς εξημέρωση; Είναι ο σκύλος που εξημερώθηκε πριν χιλιάδες χρόνια; Είναι ο σκύλος που είχαμε πριν εκατό χρόνια; Είναι ο σκύλος του 2020;

Ο σκύλος λοιπόν είναι ένα είδος το οποίο έχει σταματήσει να ζει αυτόνομο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ζει κοντά στον άνθρωπο και καλώς ή κακώς επιβιώνει από αυτόν. Μέσα από τους αιώνες ατόνησαν και εξαλείφθηκαν τα περισσότερα ένστικτα τους. Αν αύριο εξαφανιστεί από τον πλανήτη ο άνθρωπος σαν είδος, τότε την «επόμενη» μέρα θα εξαφανιστεί ο σκύλος του οποίου η ύπαρξη εξαρτάται τελείως από εμάς. Έχει χάσει την ικανότητα να κυνηγήσει για να τραφεί, έχει ατροφήσει το ένστικτό του να σχηματίσει αγέλη και έχουν ατροφήσει σχεδόν όλα τα ένστικτα επιβίωσής του. Οι αδέσποτοι σκύλοι που σχηματίζουν ομάδες στους δρόμους δεν έχουν καμία σχέση με την μορφή αγέλης λύκων η οποία έχει συγκεκριμένη ιεραρχία, στρατηγική κυνηγιού και τακτικές επιβίωσης. Το ένστικτο της διατροφής τους είναι σχεδόν ανύπαρκτο καθώς δεν γνωρίζουν τι είδους τροφής τους κρατάει υγιείς και τρέφονται κυρίως από ότι τους παρέχει ο άνθρωπος.

Οι σύγχρονοι σκύλοι είναι πολύ ευάλωτοι σε ασθένειες και γενικότερα στο περιβάλλον όπως για παράδειγμα τα ενδοπαράσιτα και τα εξωπαράσιτα.

Αυτά τα στοιχεία λοιπόν μας καθιστούν υπεύθυνους για την επιβίωση αυτού του είδους, πόσο μάλλον για την συμβίωσή του μαζί μας…στην κοινωνία των ανθρώπων!

Κωσταβέλης Παναγιώτης, Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
BalancedDog Training Team. 

Θέλετε tips για τον σκύλο σας?

Εγγραφτείτε στο newsletter μας

Train a Stray