Crate – Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στη ζωή ενός κουταβιού;

Crate – Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στη ζωή ενός κουταβιού;
Αν έχετε κάνει έστω και ένα μάθημα εκπαίδευσης σκύλου, αν έχετε ψάξει στο ίντερνετ σχετικά με την εκπαίδευση ή ακόμα και αν έχετε μιλήσει με κάποιο φίλο σας που έχει κάνει εκπαίδευση, τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει τον όρο Crate.

Γιατί το crate είναι σημαντικό για το κουτάβι.

Το crate είναι ίσως το πιο διαδεδομένο εργαλείο εκπαίδευσης και ένα από τα πολύ λίγα εργαλεία που στη χρήση του συμφωνούν απόλυτα οι περισσότεροι εκπαιδευτές σκύλων παγκοσμίως. Αυτό από μόνο του μπορεί να μας δώσει την πληροφορία ότι πρόκειται για ένα μέσο που θα μας βοηθήσει πολύ στη διαχείριση του σκύλου μας, στην εκπαίδευση του σε πολύ σημαντικά ζητήματα όπως η ηρεμία και η τουαλέτα, καθώς θα απομακρύνει και τους κινδύνους που στο άπειρο μάτι δεν είναι ορατοί.

Τι είναι όμως το crate και πώς ένα και μόνο εργαλείο θα μας βοηθήσει τόσο πολύ;

Το crate είναι ένα μεταλλικό κλουβί με οροφή και πόρτες μέσα στο οποίο μπορούμε να περιορίσουμε το κουτάβι μας τις ώρες που δεν μπορούμε να το έχουμε υπό την επίβλεψη μας. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να φαίνεται άσχημο στα μάτια μας, παρόλα αυτά είναι ένας χώρος που παρέχει στο κουτάβι μας την ηρεμία και την ασφάλεια που χρειάζεται. Τι εννοούμε με αυτό; Το κουτάβι από τη φύση του όσο μεγαλώνει θα θέλει να αρχίσει να εξερευνεί το χώρο στον οποίο ζει, το σπίτι μας δηλαδή. Είναι λοιπόν δική μας ευθύνη να φροντίσουμε για την ασφάλεια του κουταβιού μας ιδίως όταν δεν είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε την κάθε του κίνηση ή όταν χρειάζεται να λείπουμε αρκετές ώρες από το σπίτι. Τέλος, το κουτάβι έχει την ανάγκη για το δικό του χώρο, τη φωλιά του, μέσα στην οποία θα μπορεί να χαλαρώνει, να νιώθει πως είναι ασφαλές και πως εκεί δε θα τον ενοχλήσει κανείς και τίποτα.

Το crate σαν εργαλείο μάθησης για το κουτάβι.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ένας από τους λόγους που χρειάζεται το crate σαν εργαλείο μάθησης για το σκύλο είναι για την εκμάθηση της έννοιας της φωλιάς. Το κουτάβι πρέπει από μικρή ηλικία να μάθει την έννοια του περιορισμού και πως δεν μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες της οικογένειας. Επιπλέον, με τον περιορισμό οριοθετούμε άμεσα και μειώνουμε κατά πολύ ανεπιθύμητες συμπεριφορές του κουταβιού όπως αυτή του να καταστρέφει πράγματα ή να δαγκώνει συνέχεια.

Το crate σαν εργαλείο εκμάθησης της τουαλέτας.

Πρώτα από όλα για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το crate σωστά ώστε να μάθουμε στο κουτάβι μας την έννοια της τουαλέτας, θα πρέπει να φροντίσουμε να έχει το σωστό μέγεθος. Το πιο λογικό θα ήταν για να αποφύγουμε τα περιττά έξοδα να πάρουμε από την αρχή το crate το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει το σκύλο μας στο πλήρες μέγεθος (που θα αποκτήσει κατά την ενήλικη ζωή) του. Αυτό σημαίνει πως το crate θα πρέπει να το προμηθευτούμε με ένα έξτρα εργαλείο, το οποίο είναι το διαχωριστικό. Εάν αφήσουμε όλο το χώρο διαθέσιμο στο κουτάβι, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, τη μια μεριά να την κάνει τουαλέτα και την άλλη να την έχει για να κοιμάται χωρίς να λερώνεται (μια κατάσταση την οποία θα αποφύγουμε οριοθετώντας το crate με το διαχωριστικό).

Η διαδικασία εκμάθησης της τουαλέτας με τη βοήθεια του crate.

Για αρχή θα πρέπει να γνωρίζουμε πότε ένα κουτάβι χρειάζεται σίγουρα να πάει τουαλέτα.

  1. Μετά το βραδινό ύπνο
  2. Μετά από το φαγητό
  3. Μετά από το έντονο παιχνίδι.

Έχοντας λοιπόν τα παραπάνω υπόψη, ξεκινάμε τη δημιουργία ενός προγράμματος τουαλέτας που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του κουταβιού μας. Τις ώρες που μπορούμε να είμαστε στο σπίτι, στο crate πρέπει να υπάρχει το διαχωριστικό έτσι ώστε το κουτάβι μας να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει τουαλέτα μέσα στη φωλιά του. Φροντίζουμε λοιπόν να βγάζουμε το κουτάβι τακτικά στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας με το κολάρο και το λουρί του έτσι ώστε να αρχίζει να συνηθίζει και τη διαδικασία της βόλτας. Κάθε φορά φροντίζουμε να το πηγαίνουμε στο ίδιο σημείο (της αυλής ή του μπαλκονιού), το οποίο θα πρέπει να είναι καθαρό, για να αρχίσει να νιώθει άνετα ο σκύλος και να μπορεί να κάνει την ανάγκη του.

Είναι πολύ σημαντικό το κουτάβι να κάνει την ανάγκη του πριν μπει στη φωλιά του και κατευθείαν όταν το βγάλουμε από τη φωλιά του. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε ξεκάθαρα το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στο σκύλο, δηλαδή ότι η ανάγκη για «τουαλέτα» γίνεται εκτός σπιτιού και όχι μέσα σε αυτό. Σημαντικό και αρκετά βοηθητικό θα ήταν αν δίναμε μια ευκαιρία για “τουαλέτα” το βράδυ (αργά τη νύχτα, πριν τον ύπνο) και άλλη μια νωρίς το πρωί, έτσι ώστε να βοηθήσουμε το σκύλο μας να μάθει από αρκετά νωρίς να κρατιέται και να περιμένει να κάνει την ανάγκη του εκεί που πρέπει.

Λαμβάνοντας υπόψη όσα αναλύθηκαν στο παραπάνω κείμενο, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η διαχείριση ενός κουταβιού είναι πολύ πιο εύκολη διαδικασία αν συνοδευτεί από το πολύ χρήσιμο εργαλείο που ονομάζετε Crate.

Παρακολουθήστε την εκμάθηση του crate στους Bidi & Titi: https://youtu.be/EvjK6ZTkdEY

Train a Stray