Προβληματική συμπεριφορά σκύλων. Η αλήθεια που αποφεύγουμε | Μέρος 3ο
Καταστροφές στο σπίτι – υπερκινητικότητα
Αν είναι εμμονή του σκύλου το να καταστρέφει και το να μη σταματάει ποτέ, είναι αρκετά προβληματικό, αν ο σκύλος σου ανήκει σε φυλή που ζει με ένταση και χρειάζεται να διανύει χιλιόμετρα κάθε μέρα και απλά ζει σε ένα σπίτι κλεισμένος, τότε δεν είναι προβληματικός..
Σε γενικές γραμμές όλα τα κουτάβια θέλουν να μασάνε πράγματα.. (Το έκανες και συ όταν ήσουν κουτάβι και οι γονείς σου έτρεχαν από πίσω σου και έβγαζαν πράγματα από το στόμα σου συνεχώς). Για αρχή, μην αφήνεις το κουτάβι σου να παίζει με ότι βρει μπροστά του!! Ορισμένες φυλές θα σε δυσκολέψουν περισσότερο. Μην επιτρέπεις στο σκύλο σου να πιάνει με το στόμα του πράγματα που δε θέλεις να καταστρέψει, και μη το χάνεις από τα μάτια σου. Μάθε του να είναι ήρεμος μέσα στο σπίτι, και έξω δώστου την ευκαιρία να ξοδέψει όλη του την ενέργεια με παιχνίδια και ασκήσεις. Για μέσα στο σπίτι θα σε βοηθήσουν παιχνίδια αυτοαπασχόλησης αλλά θέλει μέτρο. Η βασική εκπαίδευση είναι κατά πάσα πιθανότητα η λύση στο πρόβλημα αφού ο σκύλος θα μάθει να σέβεται το χώρο σου και να υπακούει αυτά που ζητάς – Αν και εφόσον εσύ του δώσεις αυτό που έχει ανάγκη γενετικά – άθληση, άσκηση πνευματική και σωματική, πειθαρχία.
Η υπερκινητικότητα παρατηρείται σε σκύλους που έχουν υψηλά ποσοστά ενέργειας και ζουν τη ζωή τους χωρίς άσκηση. Πρέπει να καταλάβουμε τι παίρνουμε σπίτι μας πριν το πάρουμε και πρέπει να είμαστε σε θέση να του παρέχουμε αυτό που έχει ανάγκη.
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά πολλές φορές εκτός από ενοχλητική για εσάς μπορεί να είναι και επικίνδυνη για το σκύλο σας και τους γύρω του. Εκτονώστε το σκύλο σας συχνά με παιχνίδια και τρέξιμο αν παρατηρείτε υπερκινητικότητα. Διδάξτε τον πως μέσα στο σπίτι πρέπει να είναι ήρεμος και χαλαρός και να περιμένει τη βόλτα ή την άσκηση για να ξοδέψει την ενέργειά του.
Στρες από τις αλλαγές στο περιβάλλον
Μια τεράστια κατηγορία που όλοι οι σκύλοι θα βρεθούν μέσα αρκετές φορές στη ζωή τους.
Ουσιαστικά είναι το στρες που εμφανίζεται στο σκύλο μου και τον κάνει να νιώθει άβολα όταν αλλάξει κάτι γύρω του που μπορεί να αντιληφθεί. Η παρουσία ενός άλλου σκύλου, η παρουσία ενός ανθρώπου, ένα αυτοκίνητο / μηχανή, ένας θόρυβος και πολλά πολλά ακόμα.
Η αλήθεια είναι ότι ο σκύλος σας είναι πιο ικανός από εσάς στο να παρατηρεί το περιβάλλον και τις αλλαγές σε αυτό. Έτσι είναι πολύ πιθανό να δείτε κάποιες φορές το σκύλο σας αγχωμένο και να μη μπορείτε να καταλάβετε τι είναι αυτό που τον ενοχλεί.
Δεν είναι καθόλου προβληματικό στην αρχή της ζωής του σκύλου, είναι ακριβώς το αντίθετο. Απόλυτα φυσιολογικό. Όπως και μεις στην αρχή της ζωής μας αγχωθήκαμε όταν είδαμε πρώτη φορά έναν άγνωστο μέσα στο σπίτι μας. Την πρώτη φορά που ακούσαμε μια σειρήνα από πολύ κοντά. Που είδαμε ένα σκύλο να έρχεται κατά πάνω μας γαβγίζοντας.
Ακόμα μια φορά θα πω πως ο χαρακτήρας και το γενετικό υλικό του σκύλου θα καθορίσουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό το πόσο θα στρεσαριστεί ο σκύλος σε νέα ερεθίσματα.
Εδώ θα μας σώσει η σωστή κοινωνικοποίηση και η συχνής έκθεση του σκύλου μας σε ερεθίσματα με θετική για αυτόν έκβαση.
Αν χάσαμε την περίοδο κοινωνικοποίησης (κουταβίσια ηλικία) και ο σκύλος μας ακόμα στρεσάρετε πολύ στις αλλαγές, έχουμε προβληματική συμπεριφορά που θα χρειαστεί πολύ έμπειρο χειρισμό και υπομονή για να λυθεί ή να βελτιωθεί. Είναι σημαντικό να εξηγήσω πως η συχνή σκέψη: Θα μεγαλώσει και θα το ξεπεράσει είναι εντελώς λανθασμένη. Το συγκεκριμένο πρόβλημα θα μεγαλώνει μαζί με το σκύλο σας και σύντομα, μπορεί να έχετε ένα σκύλο που δε θέλει να βγει από το σπίτι.
Φιλική σημείωση: Αν παρατηρείτε στρες στο σκύλο σας άσχετα με την ηλικία του, επισκεφθείτε έναν εκπαιδευτή και συζητήστε μαζί του αυτά που έχετε παρατηρήσει. Το στρες μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές που δεν έχετε καν φανταστεί.
Ακραία εκδήλωση συναισθημάτων, αδυναμία συγκράτησης
Εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Εγώ το θεωρώ προβληματικό και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες όχι.
Γιατί όμως είναι προβληματικό; Γιατί ο σκύλος που δε μπορεί να συγκρατηθεί και να κοντρολάρει τον εαυτό του κινδυνεύει. Γιατί ζει τη ζωή του με ένα συνεχόμενο στρες και με μια μόνιμη ανάγκη για προσοχή. Γιατί δε μπορεί να δεχθεί τα όρια που ξαφνικά ο ιδιοκτήτης του θα απαιτεί να έχει.
Γιατί δεν έχει μάθει πως δε γίνεται (ρεαλιστικά) να ασχολούμαστε όλη την ημέρα μαζί του.
Στην αρχή της ζωή του είναι χαριτωμένο να συμπεριφέρεται έτσι, μετά όχι.
Μάθε στο σκύλο σου πως όλα έρχονται στην ώρα τους και πως για να κάνει αυτό που θέλει θα πρέπει να είναι ήρεμος. Αν κερδίζει το χάδι σου, την προσοχή σου, το φαγητό του (σου), το παιχνίδι του, κ.α. σε έξαλλη κατάσταση, τότε το πας πολύ λάθος. Δούλεψε τον λιγάκι στην υπακοή και επιβράβευσε τον μετά από τις ασκήσεις του με κάτι που έχει για αυτόν αξία. Μάθε του δηλαδή την ηρεμία και την υπομονή.
Κυνηγετική τάση
Τι σκύλο έχεις; Πόσο του δίνεις αυτό που έχει ανάγκη;
Όλοι οι σκύλοι κυνηγάνε, πιάνουν και ενδεχομένως να σκοτώσουν και να φάνε αυτό που έπιασαν. Είναι στη φύση τους. Άλλοι σε μεγάλο βαθμό και άλλοι σε μικρότερο. Το ανθρώπινο είδος εκθαμβώθηκε από την κυνηγετική τάση του σκύλου σε συνδυασμό με την ήρεμη ανάγκη του να μας προσεγγίσει. Για αυτό τους πήραμε κοντά μας. Για αυτό τους βάλαμε στις ομάδες μας. Μάλιστα στρέψαμε την εκτροφή τους σε αυτήν την τάση επίτηδες. Πως ξαφνικά αυτό έγινε πρόβλημα; Αυτός είναι ο σκύλος. Αν δεν είναι για σένα, μη τον πάρεις, ή διάλεξε ένα σκύλο που δε θέλει να κυνηγάει. Υπάρχουν πολλοί!!
Αν όμως πάρεις έναν “κυνηγό” δώστου κάτι να κυνηγάει και βάλε όρια και υπακοή στη ζωή του. Αν δεν το κάνεις, αυτός θα βρει κάτι άλλο να κυνηγήσει και μάλλον δεν θα σου αρέσει.
Θέλω να είναι υπάκουος, να με ακούει ρε παιδί μου!! Θέλω να του λέω κάτσε και να κάθεται. Να του λέω “μη” και να σταματάει. Να τον έχω δίπλα στο πόδι μου και να κάνω βόλτα χωρίς λουρί. Να μη φεύγει από κοντά μου. Αν χρειαστεί, να ορμήξει για να με προστατέψει. Και μέσα στο σπίτι, θέλω να είναι ήρεμος. Αν του πω κάτσε εδώ, να μη κουνηθεί μέχρι να του πω εγώ. Και αν μπει κάποιος μέσα να τον φάει ζωντανό, αλλά αν του πω στοπ να σταματήσει. Δεν μπορώ να αφιερώσω πάνω από μια ώρα την ημέρα στο σκύλο, έχω και δουλειές.
Και γω θέλω να μάθεις ότι το να ζητάς μόνο χωρίς να προσφέρεις είναι άδικο, ανέφικτο, αυταρχικό στον απόλυτο βαθμό, και αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Δεν με νοιάζει τι θέλεις αν δεν σε νοιάζει τι έχει ανάγκη ο σκύλος σου. Και πίστεψέ με δεν ενδιαφέρει ούτε το σκύλο. Είμαστε πιο εξελιγμένο είδος από το σκύλο. Η προσέγγιση και η επικοινωνία πρέπει να ξεκινήσει από εμάς. Αν δεν ξέρουμε για ποιο λόγο ο σκύλος που πήραμε έχει αρχικά εκτραφεί, πέσαμε στην παγίδα. Αν ξέρουμε αλλά δεν μας νοιάζει πέσαμε ακόμα πιο μέσα..
Δεν είναι κακό να σου αρέσει το rottweiler αλλά να μπορείς να καταλάβεις ότι δεν σου ταιριάζει ή ότι δεν μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες του. Μπορείς να βρεις αυτό που σου ταιριάζει και αυτό που μπορείς να έχεις αν μπεις στη διαδικασία να μάθεις.
Δεν είναι όλα για όλους!!
Ελπίζω όσοι από εσάς φτάσατε στο τέλος αυτού του άρθρου, να σας βοήθησα να σκεφτείτε λίγο διαφορετικά σε σχέση με το σκύλο σας. Εύχομαι να αρχίσουμε να αλλάζουμε σαν άνθρωποι απέναντι στο σκύλο και στην πραγματικά εκπληκτική του φύση..
Να θυμάστε πως ο πραγματικά ευτυχισμένος σκύλος, είναι αυτός που έχει ισορροπία στη ζωή του.
Τσιαντής Άκης, Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Balanced Dog Training Team.