Προβληματική συμπεριφορά σκύλων. Η αλήθεια που αποφεύγουμε. | Μέρος 2ο
Ας κοιτάξουμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες προβληματικές/ανεπιθύμητες συμπεριφορές σκύλων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Τράβηγμα στο λουρί
Λοιπόν. Γενικά οι σκύλοι είναι περίεργοι. Οπότε η περιέργειά τους και μόνο, θα τους αναγκάσει να εξερευνήσουν πιο γρήγορα από εσένα και πιο μακριά το περιβάλλον τους από το 1,5m λουρί που τους παρέχεις. Δεν είναι ξαφνικό και δεν άλλαξε ο σκύλος σου από τη μια μέρα στην άλλη επειδή ξεκίνησε να σε τραβάει με όλη του τη δύναμη. Όταν είναι μικρός σε ηλικία και μένει δίπλα σου στη βόλτα, το κάνει γιατί έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση όχι γιατί σε αγαπάει ή γιατί του το έμαθες. Όσο μεγαλώνει και ανάλογα με το χαρακτήρα, τα γονίδια και τη μάθηση που έχει πάρει (πολλές φορές και άθελά σου), θα αυξηθεί η αυτοπεποίθησή του και θα αρχίσει να θέλει περισσότερο χρόνο και χώρο μακριά από σένα. Μάθε τον από μικρή ηλικία ότι κοντά σου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτόν εκπαιδεύοντας τον και παίζοντας μαζί του σε εξωτερικό περιβάλλον. Δώσε αυτό που έχει ανάγκη, σαν σκύλος που είναι, με μια δομημένη βόλτα που έχει υπακοή και αυστηρό περίπατο, με διαλείμματα ελευθερίας με ανοιχτό λουρί για να εξερευνήσει το περιβάλλον.
Γάβγισμα
Τα σκυλιά γαβγίζουν.
Αλλά..
Γιατί γαβγίζει; Υπάρχει λόγος; Νιώθει απειλή από κάτι; Αύξησε την αυτοπεποίθηση του και δούλεψε στην υπακοή και στο πρόγραμμα καθημερινότητας που θα του δώσει μεγάλη ασφάλεια.
Γαβγίζει για να κερδίσει την προσοχή σου; Δίδαξέ τον πως υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που ασχολείσαι μαζί του και πως υπάρχουν στιγμές που δεν θέλεις να συναναστραφείς.
Γαβγίζει γιατί κάποιος έρχεται προς το μέρος σου η στο χώρο σου; Είναι λογικό, πολλές φυλές το έχουν σαν χαρακτηριστικό. Μη τον αφήνεις να το παρακάνει και δίδαξε τον πως μπορείς να κοντρολάρεις την κατάσταση. Ένα δυο γαβγίσματα είναι ΟΚ. Σε ενημέρωσε. Μετά από αυτό αν συνεχίζει υπάρχει θέμα. Μάλλον δεν σε εμπιστεύεται και αγχώνεται για την εξέλιξη.
Άγχος αποχωρισμού
**Τα περισσότερα σκυλιά που μας φέρνουν για εκπαίδευση με άγχος αποχωρισμού, δεν έχουν άγχος αποχωρισμού!! Είναι απλά καλομαθημένα και κάνουν ότι θέλουν γιατί στη ζωή τους δεν υπάρχουν όρια και κανόνες** (το είπα)
Είναι πραγματικά προβληματική συμπεριφορά που για να λυθεί θέλει πολύ υπομονή και γνώση.
Όλο το υπόλοιπο που μοιάζει με άγχος αποχωρισμού αλλά δεν είναι, λύνεται με υπακοή, άσκηση, όρια και κανόνες.
Αν νομίζεις πως ο σκύλος σου έχει ή βαδίζει προς αυτό το πρόβλημα, βρες άμεσα έναν εκπαιδευτή που ξέρει τι κάνει και έχει εμπειρία στο χώρο του σκύλου.
Φιλική σημείωση: Τις περισσότερες φορές, το πρόβλημα το δημιουργεί ο άνθρωπος.
Αρκετές φυλές έχουν αρχικά εκτραφεί για να ζουν 24/7 με ανθρώπους ή άλλα ζώα. Σε αυτά τα σκυλιά το να μένουν μόνα τους από την πρώτη μέρα που θα τα πάρεις από τη μανούλα τους είναι υπερβολικά σημαντικό!!
Ούρηση και αφόδευση σε μέρη που δε μας αρέσουν
Καθόλου προβληματικό. Ανεπιθύμητο ναι.
Μακριά από πάνες εκτός και αν πραγματικά δεν υπάρχει άλλη λύση.
Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στην εκμάθηση τουαλέτας, από την πρώτη μέρα, από οτιδήποτε άλλο.
Πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά που κάνουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί!!
Θυμήσου.. Και εσένα κάποιος σε δίδαξε να πηγαίνεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο για να απελευθερωθείς.. Ξόδεψε χρόνο από τη ζωή του για να σε διδάξει. Από μόνος του ο σκύλος δεν θα το μάθει.
Επιθετική τάση
Προβληματικό αν δεν ελεγχθεί.
Πολλές φυλές χρησιμοποιούν τον όγκο τους και το στόμα τους για να κερδίσουν κάτι. Εδώ η κατάσταση μπλέκει πολύ με τα γενετικά χαρακτηριστικά του σκύλου που πήρες.
Αν έχεις ανησυχία πως το κουτάβι σου έχει επιθετικές τάσεις, πήγαινε αύριο σε έναν εκπαιδευτή και ζήτα να σου κάνει μια αξιολόγηση χαρακτήρα ούτως ώστε να σε ενημερώσει για την πορεία.
Φιλική σημείωση: Ονομάζεται επιθετική τάση γιατί δεν είναι ακόμα συμπεριφορά. Ο χειρισμός σου σε αυτή την κατηγορία θα κρίνει το μέλλον του σκύλου.
Αν ο σκύλος σου είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έχει εγκατεστημένη επιθετικότητα, τότε τρέχεις σε έναν εκπαιδευτή άμεσα, και ετοιμάσου για δουλειά!!
Προστασία αντικειμένων ή/και χώρου
Επίσης μια συμπεριφορά που μπορεί να είναι αρκετά ανεπιθύμητη αν εμφανιστεί, αλλά και πάλι, είναι μια φυσική συμπεριφορά για το σκύλο. Τις περισσότερες φορές πρέπει να δουλέψουμε με το σκύλο και τον ιδιοκτήτη του στο χτίσιμο μιας ισορροπημένης σχέσης με εμπιστοσύνη, και να αποκτήσει ο σκύλος όρια κανόνες και υπακοή.
Φιλική σημείωση: Σταμάτα να θεωρείς αστείο το ότι το κουτάβι σου προστατεύει το φαγητό του. Δεν είναι.
Σταμάτα να μαλώνεις το κουτάβι σου επειδή προστατεύει το φαγητό του. Δεν διορθώνεις τίποτα. Τα κάνεις χειρότερα!!
Συνεχίζεται…
Τσιαντής Άκης, επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων
Balanced Dog Training Team