Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη | Τηλ. 6980515266 info@balanceddogtraining.gr

Balanced Dog | Blog

Το engagement στην εκπαίδευση σκύλων

Το engagement στην εκπαίδευση σκύλων

Η μανία που μας πιάνει σχετικά με τους ενισχυτές που θα χρησιμοποιήσουμε, θολώνει την κρίση μας και συχνά χάνουμε την ουσία, που είναι πέρα για πέρα διαφορετική από το τι θα δώσουμε στον σκύλο μας για να αποκτήσουμε συνεργασία. 

Πως σχετίζομαι με τον σκύλο μου

Στην πραγματικότητα, μεγαλύτερη σημασία πρέπει να έχει η σχέση που έχεις με τον σκύλο σου και το πόσο πολύ θέλει να περνάει τον χρόνο του με εσένα. Πόσο τον ενδιαφέρει να εμπλακεί σε διαδικασίες που έχεις στο μυαλό σου άσχετα με το τι θα κερδίσει από σένα!! 
Αυτό ονομάζεται engagement και είναι αρκετά πιο περίπλοκο απ’ ό,τι ακούγεται!

Για παράδειγμα, μπορώ να κάνω μια άσκηση χωρίς φαγητό, με κροκέτα, με παριζάκι. Μπορώ να παίξω δίνοντας στο σκύλο μου κάποιο μπαλάκι κάποιο tug ή απλά ένα κομμάτι ξύλο που βρήκαμε στο πάρκο.

Ο σκύλος σου πρέπει να θέλει αυτό που έχεις άσχετα με το τι είναι. Πρέπει να θέλει να ξοδέψει την ενέργεια του και το χρόνο του με εσένα.

Τι είναι το engagment στην εκπαίδευση σκύλων

Engagement στην εκαίδευση σκύλων ονομάζουμε τα επίπεδα προσοχής του σκύλου και την θέληση που εμφανίζει, με ενθουσιασμό και μεγάλη προθυμία για να συναναστραφεί με τον ιδιοκτήτη του εκτελώντας ασκήσεις και διαδικασίες παιχνιδιού ή εκπαίδευσης.

Ένας σκύλος με υψηλό engagement, θα δίνει μεγάλη προσοχή στον εκπαίδευτή του, και οικειοθελώς θα συμμετέχει στις διαδικασίες. Επίσης, σε έναν σκύλο με υψηλό engagement, είναι πραγματικά πανεύκολο να διδάξουμε νέες συμπεριφορές. 

Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ισορροπημένης εκπαιδευτικής αγωγής, επειδή μέσα από αυτό το φαινόμενο, μπορούμε να καταλάβουμε αν ο σκύλος απολαμβάνει τις διαδικασίες ή αν δεν ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση μας και εμάς τους ίδιους. 
Επιπρόσθετα, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πως ένας σκύλος που απολαμβάνει τις διαδικασίες εκπαίδευσης, είναι πρόθυμος να χτίσει ισχυρούς δεσμούς μαζί μας. Αυτό θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα σε πολύ καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία!

Η επιβράβευση για τον σκύλο σου είσαι εσύ

Δεν είναι το αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσεις σαν επιβράβευση αλλά η διαδικασία που μετράει περισσότερο.

Αν εσύ δεν είσαι επιβράβευση για τον σκύλο σου, ότι και να κρατάς στα χέρια σου αποτελεί απλά δέλεαρ.

  • Έχεις δει ποτέ σκύλους που μόλις πάρουν την επιβράβευση αμέσως ασχολούνται με κάτι άλλο;
  • Έχεις δει ποτέ σκύλους που μόλις πάρουν τον παιχνίδι τους για να γυρίσουν στον ιδιοκτήτη τους περνάει κάνα μισάωρο;

Γιατί λες να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Ίσως γιατί ο σκύλος απλά έχει μάθει πως εκτελώντας κάτι για εσένα θα κερδίσει λίγο από αυτό που κρατάς στα χέρια σου ή στο τσαντάκι σου. Δεν έχει μάθει πως η συνεργασία σας είναι σημαντική. Δεν βρίσκει κίνητρο στον άνθρωπο αλλά στο αντικείμενο που του προσφέρει ο άνθρωπος. 

Είναι πρακτικά αδύνατο να καταφέρεις χωρίς επιβραβεύεις φαγητού ή παιχνίδια να παρακινήσεις τον σκύλο σου να ασχοληθεί με εσένα ωστόσο σταδιακά, αν πραγματικά επιβραβεύεις και δεν δωροδοκείς τον σκύλο σου, η επιβράβευση γίνεσαι εσύ.

Θα χρησιμοποιήσουμε, φυσικά, τεχνικές θετικής ενίσχυσης, (επιβραβεύσεις), για να ενεργοποιήσουμε τη θέληση του σκύλου για συναναστροφή μαζί μας αλλά αν μείνουμε εκεί, το παιχνίδι θα χαθεί σύντομα!

Ο σκύλος δεν θα σου κάνει τη χάρη να σε προσέχει επειδή είσαι μια συσκευή που πετάει λιχουδιές και παιχνίδια. Αν είσαι αυτό, θα σε χρησιμοποιήσει όποτε νιώθει πως δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για αυτόν εκείνη την στιγμή. Αν βρει κάτι καλύτερο, θα εμπλακεί με αυτό το ερέθισμα που θα βρει, και όταν κορεστεί, θα έρθει και σε εσένα για να πάρει αυτό που τόσο πρόθυμα του προσφέρεις.

Ο σκύλος δεν είναι φτιαγμένος για να σε ακούει, ούτε για να σε παρακαλάει για συνεργασία. Δεν είναι απόλυτο πως επειδή μένετε μαζί και τον ταΐζεις, και επειδή του δίνεις πρόσβαση σε ελευθερίες και προνόμια, πως θα σε βλέπει με μάτια που βγάζουν καρδούλες.

Ο σκύλος και ο άνθρωπος συνεργάζονται χιλιετίες και ποτέ μέχρι και τις μέρες μας η συνεργασία μας με τον σκύλο δεν είχε βασιστεί τόσο πολύ στο τι τροφή θα του δώσεις και ποιο παιχνίδι κρατάς.

Η επιστήμη προχώρησε (ευτυχώς για τους σκύλους και τους κυνόφιλους), αλλά η ουσία παραμένει η ίδια.

Ο σκύλος χρειάζεται πρότυπα ισχυρά και σταθερά. Χρειάζεται αρχηγό που κατανοεί τη φύση του, που τον καταλαβαίνει και τον σέβεται, και που είναι πρόθυμος να του παρέχει αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Καθοδήγηση δηλαδή.

Αν απλά ταΐζεις τον σκύλο σου δεν δημιουργείς αυτό το πρότυπο, αν παρακαλάς τον σκύλο σου να μείνει δίπλα σου και να μην κυνηγάει άλλες ευχάριστες διαδικασίες, τότε σίγουρα η συνεργασία σας δεν είναι ευχάριστη διαδικασία για τον σκύλο σου.  

Κάθε σκύλος έχει συγκεκριμένα κίνητρα. Αυτά συνήθως είναι το παιχνίδι και το φαγητό. Αν αυτά τα κίνητρα χρησιμοποιηθούν σωστά, ο σκύλος αρχίζει να αγαπάει τη διαδικασία που του δίνει πρόσβαση σε αυτές τις μορφές επιβράβευσης και αδιαφορεί για όλα τα υπόλοιπα. 

ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν λέω να σταματήσεις να επιβραβεύεις τον σκύλο σου και να περιμένεις πως θα είναι συνεργάσιμος και υπάκουος. Ο σκύλος όπως κάθε ζωντανός οργανισμός θα προσπαθήσει και θα συνεργαστεί για να κερδίσει κάτι που θέλει. Δεν θα συνεργαστεί μαζί σου επειδή έχεις όμορφα μάτια.  

Λέω πως εσύ και οι δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με τον σκύλο σου, θα πρέπει να είναι σημαντικότερης αξίας από κάθε παιχνίδι και φαγητό και φυσικά από κάθε εξωτερικό περισπασμό!!

Αν το καταφέρεις αυτό, και είσαι και λίγο nerd με τα προγράμματα επιβράβευσης, τότε ο σκύλος σου, θα παθιαστεί με εσένα και τις διαδικασίες εκπαίδευσης ή παιχνιδιού που του παρέχεις. 

Πότε είναι καλό να ξεκινήσεις να δημιουργείς αυτού του τύπου την συνεργασία με τον σκύλο σου;

Από την ημέρα 1. 
Αν αφήσεις τον χρόνο να περάσει, και είσαι παθητικός παρατηρητής της δραστηριότητας του σκύλου σου, θα πάρεις αυτό που χτίζεις. Έναν σκύλο που θα ψάχνει πάντα κάτι καλύτερο από εσένα. Και όσο παρακαλάς για λίγο προσοχή τόσο θα απομακρύνεις την ανάγκη για συνεργασία στον σκύλο σου.

Έπειτα, όσο προχωράει αυτή η δηλητηριασμένη σχέση, θα αρχίσεις να εκνευρίζεσαι που ο σκύλος σου πάντα βρίσκει πιο σημαντικό κάτι άλλο εκτός από εσένα.

Ο εκνευρισμός θα οδηγήσει σε απόσταση και θυμό. Ο θυμός, θα απομακρύνει τον σκύλο σου από εσένα και μετά ο μόνος τρόπος για συνεργασία θα είναι η επιβολή. Που εξ ορισμού, δεν είναι συνεργασία!! 

Οι επιβραβεύσεις που θα επιλέξεις θα ενισχύσουν περισσότερο ή λιγότερο μια άσκηση.

Ο τρόπος που επιβραβεύεις όμως, το timing, η ένταση, η συχνότητα, οι εναλλαγές στους ενισχυτές, ο τρόπος που επικοινωνείς και κινείσαι, το πόσο εύκολο ή δύσκολο το κάνεις, η σχέση που έχεις με τον σκύλο σου και αρκετά ακόμα, θα καταφέρουν να κάνουν τον σκύλο σου να θεωρεί εσένα σημαντικότερη επιβράβευση από οτιδήποτε κρατάς!! 

Τέλος, είναι καλό να γνωρίζεις πως αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία. Αν ξοδέψεις τον χρόνο σου, ο σκύλος σου δύσκολα θα σε φέρει στο κέντρο του κόσμου του. Γι’ αυτό φωνάζουμε στις εκπαιδεύσεις κουταβιών, πως ότι κάνει το κουτάβι σου θα πρέπει να το κάνει με εσένα, και ότι κερδίζει το κουτάβι σου θα πρέπει να το κερδίζει από εσένα!! 

Ελπίζω να σε βοήθησα να χτίσεις μια πιο ισορροπημένη σχέση με τον σκύλο σου!! 
Τώρα σήκω πήγαινε για εκπαίδευση!! 

Image

Διεύθυνση Εκπαιδευτηρίου

  • Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά
  • info@balanceddogtraining.gr
  • 6980515266

Social List