Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη | Τηλ. 6980515266 info@balanceddogtraining.gr

Balanced Dog | Blog

Οι πραγματικές ανάγκες του σκύλου και τα προβλήματα που προκύπτουν στην προσπάθεια ανθρωποποίησής του. | Μέρος 1ο

Οι πραγματικές ανάγκες του σκύλου και τα προβλήματα που προκύπτουν στην προσπάθεια ανθρωποποίησής του. | Μέρος 1ο

Είναι πολλές οι φορές που έχουμε δει κάποιον γνωστό ή φίλο να συμπεριφέρεται στο σκύλο του σαν να ήταν άνθρωπος (παιδί). Επίσης είναι πολλές οι φορές που προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε με ανθρώπινες συμπεριφορές τις ενέργειες του σκύλου μας. Αρκετοί κηδεμόνες προσφέρουν στον κατοικίδιο σκύλο τους μια ζωή που ταιριάζει απόλυτα σε άνθρωπο, (δικό τους δωμάτιο, κρεβάτι, καθημερινές εναλλαγές σε μαγειρευτό φαγητό, ρουχισμό κ.α.). Κατανοώ πως το κίνητρο για αυτή τη μεταχείριση είναι η αγάπη και η ανάγκη μας να παρέχουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής στο σκύλο-φίλο που τόσο πολύ αγαπάμε, όμως στην πραγματικότητα αυτό που κάνουμε είναι να καλύπτουμε δικές μας ανάγκες και να παραμερίζουμε εντελώς τη φύση και τις πραγματικές ανάγκες του σκύλου μας!!

Η Ζιζέλ δεν τρώει κροκέτες, της αρέσει το κοτόπουλο και το χοιρινό. Επίσης δεν της αρέσει να πατάει στα χώματα θέλει να είναι πάντα καθαρή…

Μάλλον την έχεις κακομάθει με το φαγητό, και προφανώς εσύ θέλεις να είναι καθαρή και για αυτό το λόγο απέφευγες το χώμα απ’ όταν ήταν κουτάβι, έτσι ο σκύλος σου είναι λογικό να μη θέλει να το πατήσει!!

Από την άλλη πλευρά, πολλές φορές είμαστε θεατές σε περιπτώσεις που ιδιοκτήτες σκύλων φωνάζουν στα σκυλιά τους για κάτι που έκαναν (ή για κάτι που δεν έκαναν) χωρίς να έχουν διδάξει το σκύλο τους τι ακριβώς θέλουν. Περιπτώσεις ακραίες που αρκετά συχνά φτάνουν σε επίπεδα βίας, ψυχολογικής και σωματικής, και δεν οδηγούν πουθενά.

Ζητάμε από το σκύλο μας να κάνει κάτι έχοντας την ψευδαίσθηση πως θα μας καταλάβει όπως θα συνέβαινε με έναν άνθρωπο. Ακυρώνουμε ολόκληρη την επικοινωνία και την διαδικασία μάθησης με ένα άλλο είδος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και το αστείο είναι πως έχουμε και απαιτήσεις.

Ο Rocky μου έχει καταστρέψει όλα τα έπιπλα!! Τι τιμωρίες τι φωνές.. μέχρι και ξύλο δοκίμασα!! Τίποτα δεν καταλαβαίνει αυτός ο σκύλος!!

Οκ. Δεν προσπάθησες να καταλάβεις γιατί ο σκύλος σου καταστρέφει, και αμέσως βρήκες την πιθανή λύση στην τιμωρία τις φωνές και τη βία. Και περιμένεις και αποτέλεσμα..

Οφείλουμε σαν κηδεμόνες να δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια στο σκύλο μας για να μπορέσει να κατανοήσει τι θέλουμε από αυτόν και το σημαντικότερο οφείλουμε να κατανοήσουμε ΕΜΕΙΣ τι έχει ο σκύλος μας ανάγκη και να του το παρέχουμε.

Πάμε να δούμε αναλυτικά μερικές από τις ανάγκες που έχει ο σκύλος μας για να είναι ισορροπημένος και να έχουμε μαζί του μια ήρεμη και αρμονική συμβίωση.

Η ανάγκη της επικοινωνίας

Ο σκύλος σου είναι ρυθμισμένος να επικοινωνεί με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχεις συνηθίσει εσύ!! Δεν γνωρίζει καμία ανθρώπινη γλώσσα και το “Μη κάνεις αυτό”  ή το “Γιατί έκανες εκείνο”  δεν έχει καμία πραγματική σημασία για αυτόν. Χρησιμοποίησε όσο το δυνατόν λιγότερες λέξεις και δώσε ένα νόημα σε αυτές. Ο τρόπος που κινείσαι στο χώρο και σε σχέση με το σκύλο σου θα του δώσει πολύ πιο ξεκάθαρα μηνύματα αλλά δυστυχώς εσύ μάλλον δε θα είσαι σε θέση να το καταλάβεις. Οπότε βάλε μια βάση στην επικοινωνία σου με λίγες λέξεις που έχουν πραγματικό νόημα και απέφυγε ολοκληρωμένες προτάσεις είτε πρόκειται για έπαινο είτε για επίπληξη!!

– Και γιατί όταν δαγκώνει τον καναπέ και του λέω “Μη δαγκώνεις τον καναπέ” σταματάει και καταλαβαίνει ότι κάνει κάτι κακό;

Διότι έχει συνδυάσει τον συγκεκριμένο τόνο φωνής και τις κινήσεις του σώματός σου όπως και τις εκφράσεις στο πρόσωπό σου με κάτι που σε ενοχλεί. Δεν ξέρει όμως τι είναι αυτό που σε ενοχλεί. Επίσης δεν ξέρει τι είναι καναπές. Ούτε την έννοια της λέξης δαγκώνω!! Αυτός είναι και ο λόγος που σε 2-3 λεπτά θα ξαναπροσπαθήσει να δαγκώσει τον καναπέ..

Ξέρω ότι σου αρέσει να μιλάς με το σκύλο σου άλλα σκέψου να γνωρίσεις κάποιον Ιάπωνα να καθίσετε σε ένα δωμάτιο μόνοι σας και να αρχίσει να σου μιλάει στη γλώσσα του ασταμάτητα.. Θες δεν θες, θα στρεσαριστείς!! Το ίδιο, ίσως, βιώνει και ο σκύλος σου στις συζητήσεις που έχετε.

Έχει την ανάγκη να ζει με έναν δίκαιο, υπεύθυνο και σταθερό κηδεμόνα

Δίκαιος ως προς το τι είναι σωστό και τι λάθος. Δεν είναι δίκαιο να αφήνω το σκύλο να δαγκώνει την παντοφλά όλη μέρα και ξαφνικά να αρχίζω τις φωνές επειδή τώρα θέλω να σταματήσει. Το ότι τον αφήνεις να το κάνει σημαίνει πως επιτρέπεται!! Αν δεν το επιτρέπεις μη τον αφήσεις να τις ακουμπήσει ούτε μια φορά!!

Υπεύθυνος ως προς το πρόγραμμα του σκύλου και την κάλυψη των πρωτογεννών αναγκών του. Φαγητό, νερό, βόλτα για τουαλέτα, μέρος για να κοιμηθεί.

Σταθερός ως προς τους κανόνες σου την υπευθυνότητα και τη δικαιοσύνη σου.

Επιτρέπεις να κοιμάται ο σκύλος στον καναπέ; Τότε είναι πάντα σωστό από την πλευρά του να ανεβαίνει για να πάρει έναν υπνάκο. Αν τον μαλώσεις χαλάς τη σταθερότητα και αυτό είναι άδικο για το σκύλο.

Τον ταΐζω κάθε μέρα στις 11:00; τότε πρέπει να έχει σταθερά το γεύμα του κάθε μέρα την ίδια ώρα. Αν περάσει η ώρα του φαγητού κατά πολύ, ο σκύλος θα αρχίσει να αγχώνεται μήπως και μείνει νηστικός.

Απαγορεύεις στο σκύλο να γαβγίζει σε περαστικούς; Τότε σταθερά θα πρέπει να διορθώνεις κάθε φορά που το κάνει. Αν διορθώνεις μια στο τόσο ο σκύλος αντιλαμβάνεται πως μερικές φορές επιτρέπεται και μερικές όχι.

Η ανάγκη της μάθησης

 Δεν ξέρει τι θέλεις. Δεν ξέρει τι ζητάς. Δεν ξέρει τους κανόνες σου. Δεν ξέρει αν πρέπει να κάνει κάτι ή όχι. Εδω έρχεται να μας βοηθήσει η μάθηση (εκπαίδευση).

Μέσω της εκπαίδευσης εκτός από άριστη επικοινωνία θα καταφέρεις να διδάξεις στο σκύλο σου όλες τις επιθυμητές συμπεριφορές. Θα αυξηθεί το δέσιμο σας και θα καταφέρεις να βάλεις βάσεις για σωστή και ισορροπημένη συμβίωση. Είναι ανάγκη του σκύλου διότι θα ζήσει στην κοινωνία των ανθρώπων και θα συναναστρέφεται με το είδος μας καθημερινά. Οπότε χωρίς τη μάθηση θα είναι μπερδεμένος και ανασφαλής!! Η διαδικασία της εκπαίδευσης είναι και δική σου ανάγκη διότι χωρίς αυτή, δεν θα καταφέρεις να επικοινωνήσεις και να διδάξεις αυτά που θες στο σκύλο σου.

Σημαντικό είναι εδώ να κατανοήσουμε πως ο σκύλος δε μπορεί να μάθει με τους τρόπους και τους ρυθμούς που θα μάθει ένας άνθρωπος. Οπότε καλό θα ήταν να γνωρίζουμε έστω τα βασικά για να μπορέσουμε να διδάξουμε το σκύλο μας όλα αυτά που επιθυμούμε χωρίς να ζορίζουμε αυτόν και τη φύση του.

Η ανάγκη για άσκηση

Τα περισσότερα σκυλιά έχουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας που κάπου πρέπει να αποβάλλουν. Ανάλογη της ηλικίας, της φυλής, των συνηθειών και της τροφής, είναι και η ενέργεια που έχει ο σκύλος μας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως αν αυτή η ενέργεια που έχουν τα σκυλιά μας δεν διοχετευθεί κάπου με εποικοδομητικό τρόπο, σίγουρα θα γίνει με κάποιον άλλο λιγότερο αρεστό σε μας. Ασταμάτητο γάβγισμα, καταστροφές στο σπίτι, τάση προς την επιθετικότητα, κυνήγι ανθρώπων και ζώων, μέχρι και κυνήγι της ουράς τους με βλαβερά αποτελέσματα για την υγεία τους.

Αν και εφόσον έχεις κατανοήσει τη φύση του σκύλου, θα γνωρίζεις πως δεν είναι ότι καλύτερο να ζει μόνο μέσα σε ένα διαμέρισμα με λίγες βόλτες την εβδομάδα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκτονώσουμε ένα σκύλο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκτός από σωματική άσκηση, ο σκύλος έχει την ανάγκη και για πνευματική άσκηση. Επίσης η άσκηση κατά την οποία ο σκύλος χρησιμοποιεί το μυαλό και τις αισθήσεις του είναι η πιο αποτελεσματική. Τέλος το σημαντικότερο κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι πως ο σκύλος σας πρέπει να εκτονωθεί μαζί σας.

Μερικοί ενδεικτικοί τρόποι άσκησης είναι οι παρακάτω:

  1.     Εκπαίδευση (Από απλές ασκήσεις όπως το έλα και το κάθισε, μέχρι εξελιγμένη εκπαίδευση)
  2.     Τρέξιμο με το σκύλο
  3.     Κολύμπι
  4.     Παιχνίδι με μπάλες (παιχνίδι επαναφοράς)
  5.     Παιχνίδι με tug (Διελκυστίνδα)
  6.     Κρύψιμο αντικειμένων (ο σκύλος χρησιμοποιεί σώμα και αισθήσεις)
  7.     Κυναθλητισμός (Ειδικά σπορ για σκύλους)

Τσιαντής Άκης

Επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων

Image

Διεύθυνση Εκπαιδευτηρίου

  • Καλαβρύτων 6, Καλαμαριά
  • info@balanceddogtraining.gr
  • 6980515266

Social List