Ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για την υγεία του κουταβιού σας

Ο κτηνίατρος εξετάζει το κουτάβι Bidi

Σε αυτό το άρθρο οι κτηνίατροι της κλινικής “‘Αγιος Μόδεστος” Δημήτρης και η Δέσποινα Καλατζά καθώς και ο εκπαιδευτής της BDTT, Άκης Τσιαντής, θα σας καθοδηγήσουν και θα σας μάθουν ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για την υγεία του κουταβιού σας!

Τι πρέπει να κάνουμε μόλις υιοθετήσουμε ένα κουτάβι;

Μόλις υιοθετήσετε ένα κουτάβι, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να διαπιστώσετε είναι εάν ο σκύλος είναι “κλινικά καλά”. Δηλαδή εάν η όρεξη του για φαγητό είναι ικανοποιητική, εάν αφοδεύει και εάν ουρεί φυσιολογικά. Φυσικά το επόμενο βήμα, ακόμα και αν ο σκύλος φαίνεται “κλινικά καλά”, είναι να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Ο  συγκεκριμένος γιατρός θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για να φροντίσετε με το σωστό τρόπο το σκυλάκι σας. Επίσης, αυτή η πρώτη επίσκεψη στο κτηνιατρικό κέντρο, λειτουργεί ως η αφετηρία για να ξεκινήσει ο κύκλος της προληπτικής ιατρικής για το κουτάβι (μέσω των απαραίτητων διαδικασιών).

Τι πρέπει να τρώει ένας σκύλος;

Ο σκύλος είναι ένα ζώο το οποίο χρειάζεται να ακολουθεί μια ρουτίνα στη διατροφή του και δεν είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξή του η συνεχόμενη εναλλαγή τροφών. Η ορθότερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε για τη διατροφή ενός κουταβιού, είναι να το ταΐζετε μια καλής ποιότητας ξηρά τροφή ανάπτυξης. Με αυτού του είδους την διατροφή θα πρέπει να πορευτείτε για όλο το διάστημα της αναπτυξιακής του ηλικίας. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, ο σκύλος στην πραγματικότητα έχει ένα πεπτικό σύστημα το οποίο είναι πολύ ευαίσθητο και δεν ανταποκρίνεται κατάλληλα σε απότομες διατροφικές αλλαγές. Συνεπώς εάν ο σκύλος σας μάθει από μικρός να τρώει με όρεξη ξηρά τροφή θα αποφύγει σίγουρα πιθανά μελλοντικά πεπτικά προβλήματα.

Τι δεν πρέπει να τρώει ένας σκύλος;

Αρκετοί κηδεμόνες σκύλων πολλές φορές μπαίνουν στον πειρασμό να δώσουν στο σκύλο τους να φάει μια πιο εύγεστη τροφή. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων είναι ότι υπάρχουν κάποιες τροφές τις οποίες απαγορεύεται να τρώει ένας σκύλος. Αρχικά, ο τετράποδος φίλος σας δεν θα πρέπει ποτέ να φάει κόκκαλα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει αρκετός κόσμος. Οποιοδήποτε είδους κόκκαλο μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του σκύλου. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες ανθρώπινες τροφές που απαγορεύονται καθώς είναι τοξικές για το ζώο. Απαγορεύονται λοιπόν τροφές όπως:

  • το κρεμμύδι και το σκόρδο, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αναιμία.
  • τα σταφύλια και οι σταφίδες καθώς μπορούν να προκαλέσουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
  • τα γλυκά και ακόμα περισσότερο τα γλυκά τα οποία περιέχουνε κακάο.

Πως μπορούμε να προστατέψουμε το κουτάβι από αντικείμενα που μπορεί να φάει;

Tα κουτάβια τείνουν να εκδηλώνουν έντονη περιέργεια και ανησυχία για να γνωρίσουν τον κόσμο. Θέλουν να μασουλήσουν πράγματα, αντικείμενα ή ακόμα και ξένα σώματα.  Σχετικά λοιπόν με την εκδήλωση αυτών των συμπεριφορών, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στην υγεία του σκύλου σας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να είσαστε προσεκτικοί με τα έπιπλα και τα καλώδια που υπάρχουν στο χώρο σας, τα παιχνίδια του και οτιδήποτε άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να του τραβήξει το ενδιαφέρον του κουταβιού. Συνεπώς, ο σκύλος χρειάζεται την επιτήρησή σας σε χώρους που υπάρχουν αντικείμενα που μπορεί να τον βλάψουν. Τέλος, θα πρέπει να φροντίσετε να μην του αφήνετε τα παιχνίδια του μονίμως διαθέσιμα καθώς μπορεί να κόψει μέρος αυτών και να το καταπιεί.

Τι πρέπει να προσέχουμε σχετικά με την υγιεινή του σκύλου μας;

Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι στην υγεία του σκύλου είναι η καθαριότητα. Ένας σκύλος χρειάζεται μπάνιο, το συχνότερο ανά δύο – τρεις εβδομάδες. Πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα ένα σαμπουάν το οποίο είναι ειδικό για σκύλους και να ξεπλένετε πάρα πολύ καλά. Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να κάνετε συχνά μπάνιο το σκύλο σας οφείλεται στο pH του δέρματός του, το οποίο δεν είναι το ίδιο με των ανθρώπων, συνεπώς δεν είναι φτιαγμένο από την φύση για να βρέχεται καθημερινά. Οπότε το να κάνετε το σκύλο σας συχνά μπάνιο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη δερματίτιδων.

Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι που συνεισφέρει στην καθαριότητα και την υγιεινή ενός σκύλου είναι το καθημερινό βούρτσισμα. Εφόσον βουρτσίζετε καθημερινά το τρίχωμα του, αυτό δεν θα προλαβαίνει να λερωθεί. Αυτή ουσιαστικά είναι και η καλύτερη τακτική για να έχετε ένα σκύλο όσο γίνεται πιο καθαρό, κάτι που ωφελεί και αυτόν αλλά και εσάς.

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε τον κτηνίατρο;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, τόσο στην πρώτη επίσκεψη όσο και στις επόμενες, ένα σκυλί να νιώθει άνετα στο χώρο του ιατρείου. Αυτό κυρίως θα βοηθήσει τη συνεργασία μεταξύ κτηνιάτρου, σκύλου και ιδιοκτήτη. Έτσι, σε οποιοδήποτε μετέπειτα πρόβλημα υγείας, δεν θα υπάρξει κάποιο εμπόδιο σε ότι αφορά την σωστή νοσηλεία και θεραπεία του σκύλου καθώς θα γνωρίζει τον χώρο.

Μια έξυπνη διαδικασία για να εξοικειωθεί ο σκύλος σας με την επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι η εξής:

Εάν έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να κάντε συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο σας, δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις στο χώρου του ιατρείου και του εξεταστηρίου για τον σκύλο σας. Σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να διευκρινιστεί ότι αυτού του είδους τις επισκέψεις δεν θα τις συνοδεύουν κάποιας μορφής εξέτασης από το γιατρό.

Πότε πρέπει να γίνονται οι εμβολιασμοί των κουταβιών;

Οι εμβολιασμοί στα κουτάβια που έχουν πάρει πρωτόγαλα, αρχίζουν στην ηλικία των έξι με οχτώ εβδομάδων. Τα κουτάβια που δεν έχουν πάρει πρωτόγαλα, καλό θα είναι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους στις πρώτες τέσσερις με έξι εβδομάδες της ζωής τους. Οι εμβολιασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες, μέχρι δηλαδή να φτάσει στην ηλικία των δεκαέξι εβδομάδων ο σκύλος.

Τα εμβόλια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Τα υποχρεωτικά εμβόλια, τα οποία δημιουργούν αντισώματα ενάντια στην παρβοΐωση, στη νόσο του Καρέ, στη λοιμώδη ηπατίτιδα και στη λύσσα.
  • Τα προαιρετικά εμβόλια τα οποία ουσιαστικά τα κάνουμε ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης του κάθε σκύλου.

Τα νέα ερευνητικά δεδομένα για τα εμβόλια αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνεται μια επανάληψη των εμβολιασμών στην ηλικία των έξι με δέκα μηνών περίπου και εν συνέχεια θα επαναλαμβάνονται οι εμβολιασμοί κάθε τρία χρόνια (για το υπόλοιπο της ζωής του σκύλου).

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να βγει ένα κουτάβι από το σπίτι;

Ένα κουτάβι, ανεξαρτήτως των εμβολίων που έχει κάνει μέχρι την ηλικία των δεκαέξι εβδομάδων που ουσιαστικά ολοκληρώνεται  και το εμβολιακό πρόγραμμα, θεωρείται ανεμβολίαστο. Δηλαδή θεωρείται εκτεθειμένο στις διάφορες ιώσεις για τις οποίες το εμβολιάζουμε. Για το λόγο αυτό μέχρι την ηλικία των δεκαέξι εβδομάδων καλό είναι το κουτάβι σας να μην εκτίθεται σε περιβάλλοντα τα οποία είναι επιβαρυμένα. Δηλαδή σε περιβάλλοντα τα οποία κυκλοφορούν άλλοι σκύλοι αμφιβόλου ιατρικού ιστορικού. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι το κουτάβι σε αυτές τις πρώτες δεκαέξι εβδομάδες:

  • Δεν θα πρέπει να επισκέπτεται το κτηνιατρείο για βόλτα παρά μόνο για λόγους υγείας.
  • Δεν θα πρέπει να εκτίθεται αρκετά σε πάρκα και σε χώρους που κυκλοφορούνε άλλα ζώα.

Όταν το κουτάβι λοιπόν γίνει δεκαεπτά εβδομάδων, μπορείτε σιγά σιγά να το βγάζετε βόλτες και να το εκθέτετε σε περιβάλλοντα στα οποία κυκλοφορούνε και άλλα σκυλιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα των συχνότερων λοιμωδών νοσημάτων;

Τα συνήθη λοιμώδη νοσήματα των κουταβιών εκδηλώνονται συνήθως είτε με συμπτώματα στο πεπτικό σύστημα, δηλαδή ανορεξία, εμετούς ή διάρροιες, είτε με συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή μύξα, βήχας, τσίμπλα. Οπότε οτιδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα παρατηρήσετε στο σκύλο σας, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε και να επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο. Υπάρχουν βέβαια και αρκετές περιπτώσεις που τα κουτάβια μπορεί να κάνουν κάποιους εμετούς, οι οποίοι δεν σχετίζονται με κάποιο λοιμώδες νόσημα. Ωστόσο είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο από το να καταλήξετε από μόνοι σας συμπεράσματα που μπορεί να είναι λανθασμένα. Ο κτηνίατρος σας είναι ο μόνος που γνωρίζει ακριβώς το ιστορικό του σκύλου σας και μπορεί να σας καθοδηγήσει σε ότι σχετίζεται με την υγεία του τετράποδου φίλου σας.

Πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε στείρωση στο κουτάβι μας;

Ένα αρκετά φλέγον ζήτημα που απασχολεί πολλούς κηδεμόνες σκύλων, είναι αν πρέπει ή δεν πρέπει να στειρώσουν το σκύλο τους. Η στείρωση πολλές φορές είναι μια διαδικασία η οποία έχει αρκετά οφέλη για την υγεία του ζώου, ειδικά για τα θηλυκά. Επιπλέον είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο βήμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα που έχουμε στη χώρα μας σε σχέση με τα πολλά αδέσποτα σκυλιά. Συνεπώς, προτείνουμε σε όλους τους κηδεμόνες σκύλων να κάνουν στείρωση στα σκυλάκια τους μόλις φθάσουν στην κατάλληλη ηλικία.

Θεωρούμε σημαντικό, παίρνοντας την απόφαση να υιοθετήσουμε ένα κουτάβι, να γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι του. Να μάθουμε ποιες είναι οι ανάγκες του και πως θα πρέπει να το φροντίσουμε για να είναι υγιές και χαρούμενο.

Παρακολουθήστε την πρώτη επίσκεψη των κουταβιών Bidi & Titi στον κτηνίατρο καθώς και τη συνέντευξη των γιατρών: https://youtu.be/gXdGqwF4Y4U

Train a Stray