Πως χτίζεται η αυτοπεποίθηση ενός κουταβιού

Ο εκπαιδευτής σκύλων Άκης Τσιαντής εφαρμόζει μια άσκηση αυτοπεποίθησης στο κουτάβι Titi
Η αυτοπεποίθηση στη ζωή του σκύλου κατέχει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και θα πρέπει να αναπτυχθεί από νεαρή ηλικία, μέσω συγκεκριμένων εκπαιδευτικών διαδικασιών.

Σε τι συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσει η έλλειψη αυτοπεποίθησης σε ένα σκύλο

Αρκετά συχνά οι κηδεμόνες σκύλων αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως:

  • το άγχος αποχωρισμού,
  • το γάβγισμα ή οι καταστροφές στο σπίτι,
  • το περιβαλλοντικό στρες κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Οι παραπάνω προβληματικές συμπεριφορές καθώς και αρκετές ακόμα, οφείλονται εν μέρη ή εξολοκλήρου στη χαμηλή αυτοπεποίθηση που μπορεί να έχει ένας σκύλος.

Επίσης, μία λανθασμένη εντύπωση που συχνά δημιουργείται στους περισσότερους νέους κηδεμόνες σκύλων είναι η αίσθηση πως ο σκύλος τους είναι “υπάκουος” και άνετος με το περιβάλλον του. Οι νέοι κηδεμόνες καταλήγουν σε αυτό το λανθασμένο συμπέρασμα λόγω της τάσης του σκύλου τους να μην απομακρύνεται από κοντά τους στις πρώτες τους βόλτες. Δυστυχώς ισχύει ακριβώς το αντίθετο, τα σκυλάκια όταν είναι πολύ μικρά σε ηλικία νιώθουν ανασφάλεια και συνεπώς δεν τολμούν να απομακρυνθούν από κοντά μας. Μεγαλώνοντας, αυτή η πλασματική “υπακοή” χάνεται και το κουτάβι αρχίζει να εξερευνάει το περιβάλλον γύρω του και να “παρακούει” τον κηδεμόνα του.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε κατά την εκπαίδευση ενός σκύλου για να μην βλάψουμε την αυτοπεποίθηση του

Για να μπορέσουμε να αναθρέψουμε σωστά ένα σκύλο, θα πρέπει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης να σεβαστούμε την προσωπικότητα και το ταπεραμέντο του καθώς και να είμαστε αρκετά προσεκτικοί με την συμπεριφορά μας ώστε να μην μειώσουμε την αυτοπεποίθηση του. Αρκετά σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να τονιστεί ότι τα σκυλάκια που γονιδιακά έχουν μια προδιάθεση χαμηλής αυτοπεποίθησης θα πρέπει να τυγχάνουν μιας ξεχωριστής μεταχείρισης. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι καλό να ξεκινήσουμε από πολύ νωρίς τις ασκήσεις αυτοπεποίθησης και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί έτσι ώστε να μην του δημιουργήσουμε ψυχικό τραύμα με τις παρατηρήσεις και την υπερβολική αυστηρότητα μας.

Οι κατάλληλες προσεγγίσεις για την αύξηση αυτοπεποίθησης του σκύλου:

Για να αναπτύξουμε την αυτοπεποίθηση ενός κουταβιού θα πρέπει να το εκθέσουμε από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του σε “μικροπροβλήματα” τα οποία θα του ζητηθεί να λύσει μέσω ασκήσεων.

Τα “μικροπροβλήματα” αυτά μπορούν να επιλύονται μέσω ασκήσεων που έχουν να κάνουν με το σώμα του σκύλου και τον τρόπο που θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει για να τις φέρει εις πέρας. Ασκήσεις όπου το κουτάβι θα πρέπει να ανέβει σε ένα ψηλό σημείο ή να περάσει από κάποιο στενό πέρασμα, μπορούν να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση του και να του επιτρέψουν να μάθει το σώμα του και τις ικανότητες του. Μέσω αυτής της διαδικασίας, αρχικά μαθαίνει πως πρέπει να σκέφτεται για να αντιμετωπίσει την εκάστοτε δυσκολία και εν συνεχεία αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να βασίζεται πάντα στον κηδεμόνα του για την λύση των προβλημάτων. Με αυτό τον τρόπο, ο σκύλος αναπτύσσει και διαμορφώνει έναν ισορροπημένο τρόπο αντίληψης και σκέψης, χτίζοντας παράλληλα μια σταθερή θετική ψυχολογία.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε κατά τη διαδικασία αύξησης της αυτοπεποίθησης ενός κουταβιού

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα πλαίσια αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στόχος μας είναι το κουτάβι να περνάει ευχάριστα και να πετυχαίνει τους στόχους που του θέτουμε κάθε φορά. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε ρεαλιστές σε αυτά που του ζητάμε, έτσι ώστε να μπορεί να υλοποιήσει τις ασκήσεις και να μην απογοητεύεται.

Εάν η διαδικασία αύξησης της αυτοπεποίθησης πραγματοποιηθεί με την κατάλληλη εκπαιδευτική προσέγγιση στη σωστή χρονική περίοδο, θα καταφέρουμε τότε να δημιουργήσουμε από νεαρή ηλικία ένα σκύλο ισορροπημένο, με υψηλή αυτοπεποίθηση που θα μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα περιβάλλοντα χωρίς να νιώθει εξαρτημένος από την παρουσία μας.

Προσοχή, ο κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός και έτσι θα πρέπει να είναι και η εκπαιδευτική μας προσέγγιση. Συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή έτσι ώστε να σας καθοδηγήσει για τον καταλληλότερο τρόπο αύξησης της αυτοπεποίθησης του σκύλου σας.

Balanced Dog Training Team
Παρακολουθήστε την διαδικασία εκμάθησης της τουαλέτας στους Bidi & Titi: https://youtu.be/1KeQnr3XTR8

Train a Stray