Πώς εφαρμόζουμε το ασκησιολόγιο της “Προεκπαίδευσης Κουταβιών” και σε τι αποσκοπεί

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το ασκησιολόγιο που επιλέγουμε στην προεκπαίδευση κουταβιών, το πως εφαρμόζουμε αυτές τις ασκήσεις αλλά και το που αποσκοπούμε μέσα από αυτές.

Κατά την περίοδο της προεκπαίδευσης ενός κουταβιού, θα διδάξουμε πολύ απλές ασκήσεις στο σκυλάκι μας, χωρίς να μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ποιότητα και η διάρκεια της άσκησης.

Οι στόχοι των ασκήσεων του προγράμματος “Προεκπαίδευση Κουταβιών”

Οι ασκήσεις που θα διδάξουμε πρέπει να έχουν περισσότερο τη μορφή παιχνιδιού και το σκυλάκι να επιβραβεύεται με πολύ μεγάλη συχνότητα. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα χαράς και συνεργασίας μεταξύ μας. Σκοπός μας δεν είναι μόνο να διδάξουμε τα πρώτα βήματα των ασκήσεων στο σκυλάκι μας, αλλά  παράλληλα να του δείξουμε ότι η εκτέλεση ασκήσεων είναι μια ευχάριστη διαδικασία κατά την οποία θα περάσει όμορφα μαζί μας. Τέλος πρέπει να εστιάσουμε στο να αναπτύξουμε ισχυρούς δεσμούς και την έννοια της συνεργασίας μεταξύ εμάς και του σκύλου μας. Αυτό θα επιτευχθεί χρησιμοποιώντας το φαγητό ως μέσο για να αναπτύξουμε το κίνητρο του σκύλου να συνεργαστεί μαζί μας.

Οι ασκήσεις που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πολύ απλές στην αρχική τους μορφή.

Μας ενδιαφέρει το κουτάβι μας να μάθει:

  1. Tο όνομα του
  2. Tην λέξη επιβράβευσης (π.χ. “Μπράβο”)
  3. Τις βασικές ασκήσεις εκπαίδευσης όπως το κάτσε και το ξάπλα.

Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες μας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του σταδίου εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι χαμηλές και να συμβαδίζουν με τις δυνατότητες που έχει ένα κουτάβι (σε χρόνο και ποιότητα άσκησης). Επίσης δεν πρέπει να εισάγουμε σε αυτό το σημείο την έννοια της πειθαρχίας και των απαιτήσεων που θα έχουμε αργότερα από το σκύλο μας (όταν δηλαδή ενηλικιωθεί).

Η διαδικασία αυτή έχει καθαρά διασκεδαστικό ρολό για το κουτάβι. Ο απώτερος σκοπό της εκπαίδευσης σε αυτό το στάδιο, είναι να μάθουμε στο κουτάβι να περνάει ευχάριστα χρόνο μαζί μας ενώ παράλληλα δημιουργούμε την εικόνα ότι είμαστε για εκείνο ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άτομο που αξίζει να περνάει χρόνο μαζί του.

Παρακολουθήστε τη διαδικασία εκμάθησης του ασκησιολογίου της Προεκπαίδευσης Κουταβιών στους Bidi & Titi: https://youtu.be/gjUDnbcI9SE

Train a Stray